16 Μαΐου 2017

Αντιδράσεις στα μνημονιακά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης

Τα κείμενα του πολυνομοσχεδίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος είναι σαφή: Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν με συνολικά μέτρα περίπου 5 δισ. ευρώ, ενώ τα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πετύχει πλεονάσματα υψηλότερα από εκείνα που ζητεί η τρόικα (πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ), κάτι που ξεπερνά και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις. Έντονες είναι, σε όλα αυτά, οι αντιδράσεις του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και των συνδικαλιστικών και επαγγελμτικών φορέων. Η κυβέρνηση όμως, προκειμένου να περιορίσει το πολιτικό κόστος από τα επώδυνα μνημονιακά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης, επιδίδεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. 

Σήμερα, η δικομματική συγκυβέρνηση κατά την μαραθώνια ακρόαση φορέων στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, βίωσε τις χειρότερες στιγμές από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση: Δεν υπήρξε ούτε ένας από τους εκπροσώπους εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, επιχειρηματιών, επαγγελματικών ενώσεων, αγροτών, σωμάτων ασφαλείας, δικαστών, συνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία, που να μην εκφράσει την εντονότατη αγανάκτηση του για το περιεχόμενο των προς ψήφιση διατάξεων. 

Μαγική εικόνα από την κυβέρνηση στην ΕΡΤ

Απαντες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, επισημαίνοντας τα αρνητικά χαρακτηριστικά των προωθούμενων διατάξεων, ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, αντιπροτείνοντας την έναρξη διαβουλεύσεων μεταξύ των ενώσεων και των φορέων με την κυβέρνηση, για τις όποιες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες στην παρούσα κρισιμότατη για την οικονομία και την κοινωνία συγκυρία.

«Αν δεν το αποσύρετε θα είμαστε απέναντι», τόνισε εκπρόσωπος στρατιωτικών. «Αποσύρετε το νομοσχέδιο ή αποσυρθείτε εσείς», ανέφερε εκπρόσωπος των λιμενικών. «Η κραυγή αγωνίας, θα γίνει κραυγή αγανάκτησης», επισήμανε εκπρόσωπος των αγροτών. Για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο εκπρόσωπος των αστυνομικών. «Δεν θα σας δώσουμε άλλοθι. Ντρέπεστε γιατί εξαπατήσατε και προδώσατε πολιτικά όσους σας πίστεψαν» είπε εκπρόσωπος των αξιωματικών της ΕΛΑΣ. «Υπάρχει ξεκάθαρα εμπαιγμός και κοροϊδία που ξεπερνά κάθε προηγούμενο» είπε ο εκπρόσωπος των πυροσβεστών. Τα σκληρά συνθήματα που έλεγαν οι του ΣΥΡΙΖΑ για προηγούμενα μνημόνια επιτιθέμενοι στις κυβερνήσεις που τα προωθούσαν, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ. «Ολοκληρώνεται ένας ακόμα κύκλος βίαιων παρεμβάσεων στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, το νομοσχέδιο. Τέτοια μέτρα δεν έχουν επιβληθεί ούτε σε ηττημένους πολέμων» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΓΣΒΕΕ.

Ιδιαιτέρως επικριτικοί για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τόσο τους ίδιους όσο και ευρύτερ την ελληνική κοινωνία, εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι δικαστών και εισαγγελέων, του δικηγορικού συλλόγου, του πανελλήνιθου ιατρικού συλλόγου κ.ά., ενώ ενδεικτικό του κλίματος είναι πως η κυβέρνηση φαίνεται να κατάφερε το «ακατόρθωτο»: Να συσπειρώσει εναντίον της τους πάντες – ακόμα και εκείνους που «θεωρητικά» τα συμφέροντά τους ενίοτε φαίνονται να βρίσκονται σε σύγκρουση: φαρμακευτικές βιομηχανίες και φαρμακοποιούς, ιδιοκτήτες σχολείων αλλά και εκπαιδευτικούς στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εργαζομένους.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η επισήμανση εκπροσώπου της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών: «Μεγάλη μερίδα συνταξιούχων οδηγείται σε εξαθλίωση» ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, την έντονη διαμαρτυρία του για τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων στα αναπηρικά επιδόματα, εξέφρασε και ο εκπρόσωπος των ατόμων με αναπηρία. 

Ένα παλαιότρο σκίτσο του Αρκά

Απεργιακές κινητοποιήσεις.


Μπαράζ κινητοποιήσεων ξεκινούν από σήμερα εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο πλαίσιο της αυριανής γενικής απεργίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενόψει της ψήφισης του νέου μνημονίου. 

Οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να αντιδράσουν στα νέα μέτρα που αναμένεται να ψηφιστούν και τα οποία μειώνουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν αύριο συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ νέο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα στις 6.30 μ.μ. μεθαύριο Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. 

Σήμερα, δεν κυκλοφορούν λεωφορεία από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ., ενώ αύριο λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. Επίσης την Πέμπτη τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. Παράλληλα, αύριο οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, του μετρό και του τραμ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ. προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο δεν θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα δρομολόγια των συρμών του μετρό από τον σταθμό «Δουκ. Πλακεντίας» έως το αεροδρόμιο.

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 6 π.μ. της Τρίτης 16 Μαΐου έως τις 6 π.μ. της Τετάρτης 17 Μαΐου, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των συνεργαζομένων ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής πανεργατικής κινητοποίησης. 

Και ένα πρόσφατο σκίτσο του Αρκά

Eγκρίθηκαν επί της αρχής τα μέτρα


Νωριτερα σήμερα με τις θετικές ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταψηφίζει εγκρίθηκαν επί της αρχής τα μνημονιακά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Η συζήτηση επί των άρθρων του σχεδίου νόμου, και η αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης επ’ αυτών, συνεχίζεται σε απογευματινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών, ενώ αύριο εισάγεται στην Ολομέλεια προκειμένου να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης. 

Πηγές: Στοιχεία από τον ηλεκτρονικό τύπο και κυρίως από την kathimerini.gr
Τις φωτογραφίες και τα σκίτσα τις βρήκαμε στο twitter.com 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου