16 Μαΐου 2017

DW: Προς μια «συνολική» συμφωνία για την Ελλάδα

Τη βούληση να υπάρξει συνολική απόφαση για την Ελλάδα στο επικείμενο Εurogroup, η οποία θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους, εξέφρασαν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και εκπρόσωποι των χωρών μελών, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle 

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα, η συζήτηση χθες το βράδυ στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) έγινε σε πολύ καλό κλίμα ενώ επικεντρώθηκε κυρίως στο ζήτημα του χρέους, και όχι στη δεύτερη αξιολόγηση που έχει συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο και απομένει η υιοθέτηση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή.

Σε σχέση με το χρέος παρουσιάστηκαν όλα τα σενάρια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τα οποία βασίζονται στην απόφαση του Εurogroup του Μαΐου 2016, που καθόριζε τον οδικό χάρτη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Με δεδομένο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα υλοποιούνται ήδη, οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης επικεντρώθηκαν χθες στα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Πρόκειται, κυρίως, για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, την μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους και την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.

Πλεονάσματα μέχρι το 2022

Στην παρούσα φάση θα υπάρξει μια δέσμευση έναντι του ΔΝΤ για τα μέτρα αυτά, ώστε ο διεθνής οργανισμός να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενώ η υλοποίησή τους θα γίνει μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018 και εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για την προετοιμασία της συνολικής απόφασης, ενώ οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης θα συναντηθούν τη Δευτέρα το πρωί λίγο πριν τη συνεδρίαση του Εurogroup, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν τηρηθεί από ελληνικής πλευράς τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης με τη νομοθέτηση των μέτρων από τη Βουλή.

Τη διάρκεια κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα την καθορίσουν οι υπουργοί τη Δευτέρα, και θα ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες σε 4 χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2022.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: Deutsche Welle







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου