17 Ιουλίου 2017

Μια μικρή ιστορία του μαγιό

Μια μικρή εικονογραφημένη ιστορία του μαγιό από την Deutsche Welle

Πίσω στον δέκατο όγδοο αιώνα. Τα πρώτα γυναικεία και ανδρικά μαγιό πρωτοεμφανίστηκαν στις πλαζ τον δέκατο όγδοο αιώνα. Σε στιλ ναυτικού φορέματος μέχρι το γόνατο για τις γυναίκες και ολόσωμης φόρμας για τους άνδρες (φωτογραφία επάνω αριστερά). Ήταν φτιαγμένα από χοντρό, βαμβακερό ύφασμα που όμως δεν στέγνωνε εύκολα. Σε πολλές παραλίες άνδρες και γυναίκες δεν επιτρεπόταν να κάνουν μπάνιο μαζί. 

Η σικ δεκαετία του ´20. Tην περίοδο του μεσοπολέμου και ιδίως τη δεκαετία του ´20 η μόδα γνώρισε τεράστια άνθηση. Τα μαγιό εκσυγχρονίζονται και γίνονται πιο κομψά. Χρυσές λεπτομέρειες, λεπτές ζώνες για τη μέση, συνδυασμένα με κότσους και καλοχτενισμένα καρέ. Κομψότητα ακόμη και στις πλαζ. 

Το πρώτο μπικίνι, ένα σκάνδαλο. Μικροσκοπικό, προκλητικό, καλύπτει μόνο τα απαραίτητα. Στις 5 Ιουλίου 1946 η διάσημη χορεύτρια σπριπτήζ Μισελίν Μπερναρντίνι λανσάρει το πρώτο μπικίνι σε μια πισίνα κάπου στο Παρίσι. Ο λόγος ήταν μια φωτογράφιση για τον γάλλο σχεδιαστή Λουί Ρεάρ, ο οποίος ήθελε να σχεδιάσει ένα πρωτότυπο μαγιό, που θα έμενε στην αιωνιότητα. Και τα κατάφερε. 

Σπορ μπικίνι για θαλάσσια σπορ. Τη δεκαετία του ´50 το μπικίνι σε διάφορες παραλλαγές είχε την τιμητική του και στον λαμπερό κόσμο του Χόλιγουντ. Στη φωτογραφία οι λεγόμενες «Aqua Maids» που συνδύαζαν το χορό με το θαλάσσιο σκι σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Φορούσαν ένα χαρακτηριστικό αθλητικό λευκό μπικίνι. 

Η θρυλική Μέριλιν Μονρό. Οι καμπύλες της μοναδικής αμερικανίδας σταρ, όπως διαγράφονται μέσα από τα αποκαλυπτικά μαγιό της, έμειναν στην ιστορία. Η ίδια μαλιστα ξεκίνησε την καριέρα της ως pin up girl με φωτογραφίσεις για το περιοδικό της Pirelli. Στη συνέχεια έκανε μια τεράστια καριέρα στο Χόλιγουντ. Μέχρι σήμερα αποτελεί πρότυπο θηλυκότητας και αισθησιασμού.

Η μόδα των αξεσουάρ. Στη δεκαετία του ´60 ήταν της μόδας τα πολύχρωμα, εμπριμέ προστατευτικά καπέλα μπάνιου, φτιαγμένα από πλαστικό. Διάσημες ντίβες όπως η Τζίνα Λολομπριτζίτα (στη φωτογραφία) τα τίμησαν ιδιαιτέρως σε πολλές ταινίες. Εδώ σε μια σκηνή με τον Σον Κόνερι. 

Μπικίνι και... Τζέιμς Μποντ. Η Ούρσουλα Άντρες αναδύεται ως άλλη Αφροδίτη από τη θάλασσα φορώντας ένα εμβληματικό λευκό μπικίνι στην ταινία «007 εναντίον Δόκτορος Νο» με τον Σον Κόνερι στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ. Σαράντα χρόνια αργότερα η Χάλεϊ Μπέρι εμφανίζεται με πορτοκαλί μπικίνι στο «Πέθανε μια άλλη μέρα». Τζέιμπς Μποντ ο Πιρς Μπρόσναν. 

Από το Baywatch με αγάπη... Τη δική της ιστορία στον χώρο του μαγιό έγραψε η θρυλική αμερικανική τηλεοπτική σειρά Baywatch τη δεκαετία του ´90. Τα χαρακτηριστικά κόκκινα μαγιό που φορούσαν οι ηθοποιοί έγιναν αμέσως μόδα. Η ξανθιά Πάμελα Άντερσον έγινε το κατεξοχήν σεξ σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής. 

Από το μπικίνι στο μπουρκίνι. Πρόκειται για τη μουσουλμανική εκδοχή του μπικίνι, θα μπορούσε να πει κανείς. Ένα μαγιό κομμένο και ραμμένο στους κανόνες ηθικής που επιτάσσει το Ισλάμ. Στις γαλλικές πλαζ απαγορεύεται. Όχι όμως και στην Αυστραλία, όπως και τη Νέα Ζηλανδία. Από εκεί προέρχεται και η φωτογραφία. Το σίγουρο είναι πάντως ότι το μπουρκίνι προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. 

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές αναρτήσεις μας:
2 Αυγούστου 2013 Πριν την εμφάνιση του μπικίνι στις πλαζ
6 Ιουλίου 2016 Το μπικίνι γίνεται 70 χρονών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου