18 Ιουλίου 2017

Αντιδράσεις από το «Οχι» του Εφετείου στην αποφυλάκιση της Ηριάννας

Την απόρριψη του αιτήματος της 29χρονης Ηριάννας, που εκτίει ποινή 13 χρόνων κάθειρξης για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς, για αναστολή στην εκτέλεση της ποινής της αποφάσισε χθες το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, κάνοντας δεκτή σχετική εισαγγελική πρόταση.
 Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας, είχε υποστηρίξει ότι εάν αφεθεί ελεύθερη, είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα όμοια αδικήματα. 

Η απόφαση του Δικαστηρίου ελήφθη κατά πλειοψηφία τριών έναντι δύο, ενώ έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες από αλληλέγγυους της 29χρονης, που είχαν συγκεντρωθεί στη δικαστική αίθουσα. 


Επεισόδια και φθορές σε καταστήματα 

Μετά την απόφαση του Εφετείου, περίπου 150 άτομα βγήκαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου έβαλαν φωτιές σε κάδους. Το ίδιο συνέβη στη συνέχεια και στην οδό Ιπποκράτους, όπου μετέβησαν πεζή, πριν επιτεθούν με πέτρες κατά αστυνομικών, στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. 

Βίντεο: Οι καταστροφές καταστημάτων στην Ερμού

Το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει η Καθημερινή, αντιεξουσιαστές προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε περισσότερα από 40 καταστήματα επί της οδού Ερμου, σπάζοντας βιτρίνες και εισόδους αρκετών καταστημάτων καθώς και δύο ATM κοντά στον σταθμό Μοναστηράκι. Η αστυνομία δεν κατάφερε να αποτρέψει τα επεισόδια παρά μόνο όταν η πορεία έφτασε στην πλατεία Συντάγματος και αφού είχε ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 14 προσαγωγές. Στη συνέχεια άφησαν ελεύθερους τους 13, ενώ κράτησαν τον έναν γιατί είχε στην κατοχή του μικροποσότητα χασίς. 

Τεταμένο το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη Δικαιοσύνη

Οι δικαστικές ενώσεις επικρίνουν ευθέως τους υπουργούς που δημόσια τοποθετήθηκαν, καταγγέλλοντας παράλληλα προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών. Το τεταμένο κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη Δικαιοσύνη έχει λάβει πλέον μεγάλες διαστάσεις, καθώς η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα.


Αρχικά, πυροδοτήθηκε από τις πρώτες –γιατί ακολούθησαν και πολλές άλλες– αναρτήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. Ο τελευταίος, σε έμμετρους στίχους, σχολίασε δηκτικά την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε ότι η παραγραφή για τις φορολογικές υποθέσεις γενικά δεν μπορεί να είναι παρά πενταετής.

Η ανάρτηση Πολάκη έλαβε σκληρή απάντηση από την Ενωση των Δικαστών του ΣτΕ, που επέκρινε αυστηρά τον υπουργό και την τοποθέτησή του ως «αστοιχείωτη». Ωστόσο, έδωσε την αφορμή στον ίδιο τον πρωθυπουργό να καλύψει τον υπουργό του, δηλώνοντας πως «εμείς οι αστοιχείωτοι ξεπερνούμε τα θεσμικά εμπόδια», δήλωση που άνοιξε νέο κύκλο στην αντιπαράθεση κυβέρνησης-δικαστών. 

«Η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως "θεσμικού εμποδίου" είναι άκρως επικίνδυνη λογική, που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του κράτους δικαίου. Η ζημία που γίνεται στην Χώρα και στην Δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη» τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σε αυτά προστέθηκαν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου στη Βουλή για την υπόθεση Παπαντωνίου. «Η Δικαιοσύνη εκτός από μαντήλι στα μάτια πρόσθεσε κι ωτοασπίδες για να μην ακούει» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Νέες βολές από Τσίπρα - Κοντονή κλπ κατά Δικαιοσύνης 

Νέα επεισόδια στη σοβούσα κρίση μεταξύ κυβέρνησης και δικαιοσύνης γράφηκαν τη Δευτέρα καθώς ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός δεν δίστασαν να επικρίνουν δημοσίως δικαστικές αποφάσεις.

Το πρωί ο κ. Αλέξης Τσίπρας, από το Υπουργείο Εργασίας, άφησε αιχμές μιλώντας για «ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν βοηθάει και μια αντιμετώπιση από την πλευρά της τακτικής δικαιοσύνης που επίσης δεν βοηθάει και προστατεύει πολλές φορές τους κακοπληρωτές εργοδότες με παραδείγματα που είδαμε πρόσφατα να οδηγούν σε τραγικές συνέπειες». 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης, ήρθε από τη Βουλή να αποδοκιμάσει δημοσίως την απόφαση του Εφετείου Αναστολών σχετικά με την Ηριάννα. «Αποτέλεσε για εμάς μια δυσάρεστη έκπληξη. Και αυτό γιατί η στάση της αιτούσας, καθ’ όλο το χρόνο της υποδικίας, ήταν απολύτως υποδειγματική. Η ίδια, σεβόμενη το δικανικό μας σύστημα, αξιοποίησε τα δικονομικά εργαλεία για την άρση των περιοριστικών όρων» ανέφερε ο κ. Κοντονής, σχολιάζοντας την απόφαση. 

Σήμερα, μιλώντας στο "Κόκκινο", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφορικά με τη χθεσινή δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση της Ηριάννας, είπε μεταξύ άλλων: «Η δικαιοσύνη δημιουργεί την υπόνοια ότι κρίνει και σταθμίζει με κριτήρια πέραν της νομικής κρίσης». «Είναι μια κακή εξέλιξη. Η χθεσινή απόφαση καταγράφεται στο "μαύρο βιβλίο" της ελληνικής Δικαιοσύνης», πρόσθεσε. 

Αναμένεται η συνέχεια...

Πηγές: Στοιχεία από διάφορα άρθρα κυρίως στην kathimerini.gr αλλά και τα μεσα κοινωνικής δικτύωσης. 


Σχετικές αναρτήσεις:
10 Ιουλίου 2017
Η Ένωση Εισαγγελέων για τις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου - Πολάκη
8 Ιουλίου 2017
Η Ενωση Δικαστών και και Εισαγγελέων επικρίνει Παπαγγελόπουλο και Πολάκη
4 Ιουλίου 2017
Πολάκης: Το ΣτΕ κουκουλώνει τη ληστεία της δεκαετίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου