28 Ιουλίου 2017

Όταν ο γίγαντας των πάγων σιγά-σιγά λιώνει

Bρισκόμαστε άραγε μπροστά στην έμπρακτη απόδειξη της κλιματικής αλλαγής; Ενα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που έχουν καταγραφεί στην Ιστορία αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα της Ανταρκτικής, όπως ανακοίνωσαν πριν από μερικές ημέρες οι επιστήμονες, δημιουργώντας βάσιμο κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

Το παγόβουνο, με βάρος που ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο τόνους και έκταση πάνω από 5.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Λάρσεν C στην Ανταρκτική, από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 12 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σουάνσι και η Βρετανική Επιθεώρηση της Ανταρκτικής. Το παγόβουνο, το οποίο στην πραγματικότητα έχει την έκταση της πολιτείας του Ντελαγουέρ ή του ινδονησιακού νησιού Μπαλί, βρισκόταν στα πρόθυρα της αποκόλλησης από την παγοκρηπίδα επί αρκετούς μήνες. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την εξέλιξη του ρήγματος στην παγοκρηπίδα Λάρσεν C (η φωτογραφία είναι του Νοεμβρίου 2016). 

«Το παγόβουνο αυτό είναι το μεγαλύτερο που κατεγράφη και η εξέλιξή του από εδώ και πέρα είναι αβέβαιη» δήλωσε ο Αντριαν Λιούκμαν, καθηγητής του πανεπιστημίου Σουάνσι και επικεφαλής ερευνητής του προγράμματος «Μίδας», το οποίο παρακολουθεί τις εξελίξεις στην παγοκρηπίδα. Ωστόσο τόνισε ότι μπορεί να κατακερματιστεί και να παραμείνει στην περιοχή επί δεκαετίες ή ακόμα και κάποια κομμάτια του να μετακινηθούν προς πιο θερμά ύδατα. Αυτό που αποτελεί βεβαιότητα είναι ότι το παγόβουνο ενισχύει τους φόβους για τη ναυσιπλοΐα.

Οι παγοκρηπίδες Λάρσεν Α και Β κατέρρευσαν κατά το 1995 και το 2002 αντιστοίχως. «Αυτό είχε ως συνέπεια τη δραματική επιτάχυνση των παγετώνων, με αποτέλεσμα πολύ μεγάλες ποσότητες πάγου να καταλήγουν στη θάλασσα και να συμβάλουν στην αύξηση της στάθμης των θαλασσών» λέει ο ειδικός και επικεφαλής της Βρετανικής Επιθεώρησης Ανταρκτικής Ντέιβιντ Βον.


Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι η αποκοπή μεγάλων παγόβουνων από την Ανταρκτική είναι προϊόν της κλιματικής αλλαγής λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τέτοια περιστατικά, αντιθέτως, είναι σχετικά συχνά. 


Κατά τα τέλη του εικοστού αιώνα η Χερσόνησος της Ανταρκτικής, που απλώνεται από την Ανταρκτική και δείχνει προς τη Νότια Αμερική, αποτέλεσε ένα από τα σημεία του κόσμου που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας. Πρόκειται για ένα μέρος του κόσμου που πραγματικά πλήττεται από την κλιματική αλλαγή. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, παρά το γεγονός ότι η αύξηση της θερμοκρασίας έχει τελευταία ανακοπεί και πιθανώς να έχει αντιστραφεί και λίγο το φαινόμενο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να διατυπώνουν τους φόβους τους για την άνοδο της θερμοκρασίας.

Κάποιοι κλιματολόγοι αποδίδουν την αύξηση της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική στην κλιματική αλλαγή που είναι συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας, ενώ άλλοι μιλούν για ένα φυσικό φαινόμενο και σημειώνουν πως ανέκαθεν «έσπαζαν» παγόβουνα από τις παγοκρηπίδες.

Ωστόσο, όλες οι ομάδες των επιστημόνων σημειώνουν ότι αυτό που βλέπουμε να συντελείται τώρα μπορεί να είναι απλά μια πρόγευση του τι πρόκειται να συμβεί στο κύριο κομμάτι της Ανταρκτικής αν εξακολουθήσουν η άνοδος της θερμοκρασίας και η κλιματική αλλαγή.

Πηγή: kathimerini.gr (απόσπασμα άρθρου που δημοσιεύτηκε στις 23.7.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου