25 Ιουλίου 2017

Ο ξένος τύπος για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου

Σαν ένα τεστ, για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί και πάλι μόνη στα πόδια της, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, και αυτό υπό προϋποθέσεις, βλέπει ο ξένος τύπος την έκδοση του ελληνικού ομολόγου. 
Συγκεκριμένα:
 
Οι New York Times 
«Η έκδοση ομολόγου δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα για την Ελλάδα. Είναι απλά το πρώτο από τα αρκετά βήματα που πρέπει να κάνει η Αθήνα για να τεστάρει αν μπορεί να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές, για να στηρίξει την οικονομία της, όταν εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018», επισημαίνουν οι New York Times και προσθέτουν πως η ελληνική οικονομία τρεκλίζει ακόμη από τα χρόνια της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, με τις περικοπές συντάξεων, τις αυξήσεις φόρων και άλλων ενεργειών λιτότητας που απαιτούσαν τα προγράμματα». 
Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι «η διατήρηση της λιτότητας υπήρξε μια αξιοσημείωτη αναστροφή του Αλέξη Τσίπρα, που εξελέγη υποσχόμενος να σκίσει τα μνημόνια». 
Φυσικά, οι New York Times δεν παραλείπουν να αναφερθούν στο χάος του 2015, όταν οι αποφάσεις της νεοεκλεγείσας τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανέκοψαν την πορεία της χώρας προς τις αγορές. «Φαίνεται να έχει κάνει στροφή προς την αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και η έκδοση ομολόγου αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα σε αυτή την πορεία», τονίζει. 

Η Wall Street Journal
«Η Ελλάδα επιστρέφει στις διεθνείς αγορές, επιδιώκοντας να αντικαταστήσει τα πενταετή ομόλογα, που λήγουν το 2019, από νέα που θα λήγουν το 2022» αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Το Spiegel
«Επιστροφή του προβληματικού παιδιού: Η Ελλάδα θέλει να αντλήσει και πάλι χρήματα από διεθνείς επενδυτές. Πρόκειται για μια δοκιμή, για το εάν η Αθήνα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μπορεί να σταθεί και πάλι μόνη της στα πόδια της» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση σχετικά με τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung:
«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ένας θρίαμβος για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο... Το νέο ελληνικό ομόλογο είναι μια δοκιμή. Θα μπορούσε να γίνει σύμβολο επιτυχίας της εξυγίανσης, εάν οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία συνεχίσουν να βελτιώνονται και εάν η αξία των νέων αξιόγραφων αυξάνεται. Τι θα συμβεί όμως εάν καθυστερήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, εάν αναβληθούν οι μεταρρυθμίσεις και εάν στην κυβέρνηση ξεσπάσουν νέες ιδεολογικές συγκρούσεις; Μόλις οι πρώτοι επενδυτές των νέων ομολόγων αρχίσουν να αμφιβάλουν, οι επιπτώσεις θα φανούν στον Τσίπρα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένα ρίσκο. Στο τέλος όμως ίσως είναι για καλό εάν ο Τσίπρας στηριχθεί και από την ετυμηγορία των αγορών» σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η Süddeutsche Zeitung:
«Περίπου ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση του τρίτου πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα τολμά να επιστρέψει στις αγορές. Μετά από μια διακοπή τριών ετών, η ταλαιπωρημένη χώρα θέλει να εκδώσει και πάλι ένα ομόλογο πενταετούς διάρκειας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση στην Αθήνα... Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια δανεισμού της χώρας από το 2014, όταν η Ελλάδα άντλησε χρήματα δυο φορές από τις αγορές πριν αντιμετωπίσει και πάλι οικονομικά προβλήματα» γράφει για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung. 


Το Reuters
Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για «την πρώτη προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μετά από τρία χρόνια», αποτελεί δε, «σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της πλήρους και σταθερής πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, όταν θα λήξει το πρόγραμμα διάσωσης το 2018». 


Το Bloomberg
Τέλος, τ
ο Bloomberg, που έχει συνεχείς ανταποκρίσεις και άρθρα για το θέμα, σε μια ανάλυση (Marcus Ashworth - Μark Gilbert) επισημαίνει: «Η Ελλάδα αποφάσισε να ταράξει τα νερά με την έκδοση ενός νέου πενταετούς ομολόγου, μετά από τρία χρόνια. Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς αλλά όχι τους άπληστους. Προς το παρόν, μια επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές είναι πιο σημαντική από την εξασφάλιση καλύτερων όρων ή περισσότερων χρημάτων. Μετά την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους και την αναβάθμιση της προοπτικής για την αξιολόγηση της χώρας από σταθερή σε θετική από τον οίκο Standard & Poors, η Ελλάδα έσπευσε να εκμεταλλευθεί αυτή τη δυναμική πριν από την ανάπαυλα του Αυγούστου». 

Πηγές: Στοιχεία από tovima.gr , Deutsche Welle , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου