19 Ιουλίου 2017

Σύγχρονοι σκλάβοι του ελληνικού τουρισμού

Πτυχές απάνθρωπων συνθηκών εργασίας στον ελληνικό τουρισμό φέρνει στο φως γερμανική τηλεοπτική εκπομπή του ARD. Τα κραυγαλέα κρούσματα εργασιακής εκμετάλλευσης στον ελληνικό τουρισμό παρουσιάζει ρεπορτάζ του Spiegel Online.
Από δυο άρθρα στη Deutsche Welle: 

Σύγχρονοι σκλάβοι του ελληνικού τουρισμού*

Τις συχνά κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας υπό δύσκολες συνθήκες στον ελληνικό τουρισμό αναδεικνύει σε ρεπορτάζ της η τηλεοπτική εκπομπή Europa Magazin του πρώτου δημόσιου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD. «30 εκατομ. τουρίστες περιμένει φέτος η Ελλάδα», αναφέρεται στο εισαγωγικό σχόλιο της εκπομπής. «Βέβαια, ιδιαίτερα ορισμένα νησιά του Αιγαίου υποφέρουν από την προσφυγική κρίση, αλλά ο φόβος των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Εγγύς Ανατολή ή στο Μαγκρέμπ, οδηγούν τους τουρίστες στο να προτιμήσουν την Ελλάδα. Με την αύξηση του τουριστικού κύματος δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος, η λιγότερο φωτεινή.»


«7 μήνες χωρίς διακοπή» 

Για να ανακαλύψει αυτήν την άλλη πλευρά η ρεπόρτερ Έλεν Τραπ ταξίδεψε στη Σαντορίνη, ρώτησε εργαζόμενους και κατέγραψε τα όσα της είπαν και όσα η ίδια είδε. «Για τους μεν είναι παράδεισος, για τους άλλους, τους εργαζόμενους στον τουρισμό είναι κόλαση, οι χειρότεροι μήνες του χρόνου, 7 μήνες χωρίς διακοπή, πολλές φορές ούτε μια ημέρα.» 

Η Τραπ συνάντησε στη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου μια κοπέλα από την Αθήνα, η οποία για 6 ημέρες εργασίας την εβδομάδα, πληρώνεται 1000 ευρώ. «Είναι σούπερ» σχολιάζει η ρεπόρτερ, «όμως τα προηγούμενα χρόνια η κοπέλα ήταν μια από τις σύγχρονες σκλάβες του νησιού, κέρδιζε λιγότερο από 1000 ευρώ, με απλήρωτες υπερωρίες, ενώ ορισμένες εργαζόμενες δεν ήταν καν ασφαλισμένες. Υπάρχουν πολλές αλλά σιωπούν από φόβο μη χάσουν τη δουλειά τους.» Η Έλεν Τραπ συνάντησε όμως και ξενοδόχους που απασχολούν προσωπικό υψηλών προδιαγραφών, το οποίο και πληρώνουν ικανοποιητικά.

Ο τουρισμός ανθεί, οι εργαζόμενοι υποφέρουν**

Τα κρούσματα εργασιακής εκμετάλλευσης στον ελληνικό τουρισμό που καταγράφονται παράλληλα με τα εισπρακτικά ρεκόρ των επαγγελματιών του κλάδου, επιχειρεί να αναδείξει εκτενές ρεπορτάζ του Spiegel, στην ηλεκτρονική του έκδοση του γερμανικού περιοδικού. 

«Ο ελληνικός τουριστικός κλάδος ανθεί. Φέτος αναμένονται 30 εκατομμύρια τουρίστες, περισσότερους από ποτέ στο παρελθόν. Αν το δει κανείς στατιστικά, αυτό σημαίνει ότι το 2017 σε κάθε Έλληνα αντιστοιχούν τρεις τουρίστες», σημειώνει το Spiegel αναπαράγοντας πρόσφατες θριαμβευτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενώπιον ξενοδόχων. 



«Ο ενθουσιασμός του είναι κατανοητός. Ο τουρισμός προβλέπεται ότι θα φέρει στην Ελλάδα φέτος έσοδα 14 δις ευρώ από το εξωτερικό – ένα σημαντικό στήριγμα για την επιβίωση της κλονισμένης από την κρίση εγχώριας οικονομίας. Ωστόσο, το τίμημα πληρώνουν πολλοί από 340.000 και πλέον απασχολούμενους του κλάδου. Οι ώρες στη δουλειά είναι πολλές, οι αμοιβές μικρές. Πολλοί Έλληνες απασχολούνται παράνομα, δεν έχουν ασφαλιστική προστασία και μπορούν εύκολα να απολυθούν. "Τα ρεκόρ και τα κέρδη βασίζονται σε εργαζόμενους που δουλεύουν υπερβολικά και υφίστανται εκμετάλλευση, ενώ πολλοί από αυτούς καταρρέουν από εξάντληση", λέει ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής».

Οι εργαζόμενοι φοβούνται να μιλήσουν 


Το Spiegel αναφέρεται στο κάλεσμα των συνδικαλιστών του κλάδου σε πανελλήνιες απεργιακές κινητοποιήσεις την Πέμπτη. Όπως παρατηρεί, «είναι η πρώτη απεργία στον τουριστικό τομέα από το 2012». Το ρεπορτάζ φιλοξενεί και δηλώσεις του προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού Παναγιώτη Προύντζου, ο οποίος εκφράζει την αισιοδοξία του για επιτυχία του απεργιακού αγώνα, τονίζοντας ότι «οι συνθήκες εργασίας επιδεινώνονται τόσο ραγδαία ώστε δεν μπορούμε να σιωπούμε άλλο».

Όπως επισημαίνει το Spiegel, πολλοί εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο φοβούνται ότι αν μιλήσουν δημοσίως για τα κακώς κείμενα κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. «Έχω μια οικογένεια να θρέψω», εξηγούν πολλοί. Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι «η εκμετάλλευση στον τουριστικό τομέα έχει διάφορες μορφές» και αναφέρει μεταξύ άλλων την εργασιακή ανασφάλεια και την υπερβολική επιβάρυνση των απασχολούμενων, τις στάσιμες αμοιβές, την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων και την παραβίαση διατάξεων προστασίας της υγείας και της εργασίας των απασχολούμενων. 
Όπως σημειώνει το Spiegel, «τα ατυχήματα είναι συχνό φαινόμενο. Το ποσοστό των εργατικών ατυχημάτων αυξήθηκε μεταξύ 2009 και 2016 κατά 580%». 

Πηγή: 
Deutsche Welle και ειδικότερα από

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου