16 Ιουλίου 2017

Πέθανε ο συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς

Ο θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος Κώστας Μουρσελάς, έφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου, σε ηλικία 85 ετών. Συγγραφέας του «Ω, τι κόσμος μπαμπά» και δεκάδων άλλων θεατρικών κειμένων, του μυθιστορήματος «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» οι πωλήσεις του οποίου ξεπέρασαν συνολικά τις 200 χιλιάδες αντίτυπα, αλλά και του «Κλειστόν λόγω μελαγχολίας» που ξεπέρασε τα 40 χιλιάδες αντίτυπα. Είχε γράψει επίσης δοκίμια και επιφυλλίδες σε εφημερίδες. 

Η εμβληματική τηλεοπτική σειρά «Εκείνος και... εκείνος» με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Κώστα Μιχαλακόπουλο, που σατίριζε τη δικτατορία, αλλά και τα κακώς κείμενα της νεοελληνικής πραγματικότητας, αλλά και το μυθιστόρημα του «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» επίσης στην τηλεοπτική του μεταφορά, τον έκαναν ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό στο ευρύ κοινό. 

«Εκείνος και... εκείνος»: Το αυγό (1972)

Ο Κώστας Μουρσελάς γεννήθηκε στον Πειραιά τον Ιανουάριο του 1932. Εκεί τελείωσε και το λύκειο. Το 1951, πρωτοετής φοιτητής της Νομικής, συλλαμβάνεται ως στέλεχος της ΕΠΟΝ και δικάζεται από έκτακτο στρατοδικείο της εποχής (υπόθεση Μπελογιάννη). Για χρόνια σπούδαζε βιολί, που το διέκοψε όταν άρχισε να τον θέλγει το θέατρο. Σπούδασε νομικά, αλλά λίγο πριν πάρει την άδεια δικηγόρου εγκατέλειψε τη δικηγορία και διορίστηκε ως δημόσιος υπάλληλος μέχρι το 1969, οπότε τον απέλυσε η Χούντα. 

Έκτοτε αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά -και επαγγελματικά πια- στο γράψιμο. Μεταξύ των έργων του περιλαμβάνονται επίσης και τα: "Ενυδρείο", "Οι φίλοι", "Η κυρία δεν πενθεί", "Το αυτί του Αλέξανδρου", "Σιγά η πατρίδα κοιμάται", "Το μαχαίρι στο κόκαλο", "Άνθρωποι και άλογα", "Εφημερεύομεν", "Εθνική κωμωδία" και "Επικίνδυνο φορτίο". Επίσης το μυθιστόρημα «Το παιχνίδι των τεσσάρων» που το συνέγραψε με τους Π. Τατσόπουλο, Γ. Σκούρτη και Α. Σουρούνη. Τελευταίο βιβλίο του Κώστα Μουρσελά είναι η συλλογή διηγημάτων «Ο πόθος καίει τα σωθικά». 

Έργα του παίχτηκαν από θιάσους του Ελεύθερου Θεάτρου, από το Εθνικό Θέατρο, από το Θέατρο Τέχνης, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από Δημοτικά Θέατρα, καθώς και από θιάσους του εξωτερικού.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 18 Ιουλίου, στις 5 το απόγευμα, στο νεκροταφείο της Κηφισιάς.​

Πηγές: naftemporiki.gr, el.wikipedia.org, youtube.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου