1 Ιουλίου 2017

Η επιτυχής εκτόξευση του Hellas Sat 3 και οι ατυχείς δηλώσεις του κ. Παππά

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης, στις 00:15 συγκεκριμένα, ο εκτοξευτήρας Ariane 5, έχοντας τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου στη κορυφή του, εκτόξευσε από το διαστημοδρόμιο Γκουρού της Γαλλικής Γουιάνας, το νέο δορυφόρο Hellas Sat 3 της εταιρείας Hellas Sat, ο οποίος θα τοποθετηθεί στην τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στις 39 μοίρες Ανατολικά με σκοπό να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο δορυφόρο Hellas Sat 2.
O δορυφόρος Hellas Sat 3/ IS θα παρέχει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες επεκτείνοντας τις εργασίες της Hellas Sat στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και υποσαχάρια Αφρική και παράλληλα ίντερνετ και τηλεφωνία μέσω του οργανισμού Inmarsat στα αεροπλάνα που υπερίπτανται της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός των νέων Τηλεπικοινωνιών, ο δορυφόρος έχει δυνατότητες για αξιοποίηση στον τομέα της Άμυνας, αλλά και στην πρόληψη καιρικών φαινομένων.

Πράγματι η
 επιτυχής εκτόξευση του Hellas Sat 3 ήταν ένα σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας, που όμως συνοδεύτηκε από ατυχείς και άστοχες δηλώσεις του παρευρισκόμενου στην εκτόξευση αρμόδιου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκου Παππά. 

Ο υπουργός προσπαθώντας να οικειοποιηθεί το επίτευγμα δηλώνει: «Η Ελλάδα, μετά από αρκετά χρόνια απουσίας και αδράνειας, επιστρέφει δυναμικά στον τομέα του διαστήματος, με στόχο να αξιοποιήσει τη δορυφορική τεχνολογία και τις καινοτόμες εφαρμογές, εκμεταλλευόμενη παράλληλα την καίρια -σε τομείς, όπως των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών- γεωπολιτική της θέση...».

Θεωρεί όμως ο κ. Παππάς ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το γεγονός και στην επικοινωνιακή του πολιτική. Έτσι συνεχίζει λέγοντας: «Το μήνυμα που έστειλε απόψε η χώρα μας έχει πολλούς αποδέκτες. Και είναι απολύτως ξεκάθαρο: Η Ελλάδα ανακάμπτει. Και το κάνει σε όλους τους τομείς. Η θέση μας πως πρέπει να "φέρουμε το Αύριο, Σήμερα για όλους'' αποκτά ουσία»...

Και συμπληρώνει στο twitter: 

Παραβλέπει ο κ. Παππάς ότι όλα αυτά δεν έγιναν ξαφνικά, επί των ημερών του. O δορυφόρος Hellas Sat 3 κατασκευάστηκε στη Γαλλία μετά από 35 μήνες δουλειάς. Ξεκίνησε η κατασκευή του πρίν την άνοδο του Σύριζα στην εξουσία. Και είχε προηγηθεί το 2003 η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 2, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε υπηρεσία στο διάστημα αλλά θα παροπλιστεί τον Οκτώβριο του 2018, οπότε λήγουν και τα καύσιμά του. Για τον λόγο αυτό εκτοξεύτηκε ο δορυφόρος Hellas Sat 3. Η δε εταιρεία Hellas Sat ιδρύθηκε το 2001. Αλλά όλα αυτά είναι ασήμαντες λεπτομέρειες για τον κ. Παππά.

Εξάλλου ο κ. υπουργός έχει συνηθίσει να βάζει το ...δόρυ και εμείς το φόρο!, όπως εύστοχα σχολιάζει στο σκίτσο που ακολουθεί ο Ηλίας Μακρής: 

afirimeno.com

Πηγή: Με στοιχεία από το protothema.gr 
Το σκίτσο είναι από την Καθημερινή.






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Σε ανακοίνωσή του «Το Ποτάμι» με τίτλο «Διαστημικός τουρισμός» μεταξύ άλλων αναφέρει:
    «Από το 2013, τo 99,05% της Hellas Sat ανήκει στην ArabSat Satellite Communications, Cyprus Ltd. Πουλήθηκε από την τότε διοίκηση του ΟΤΕ σε μια κίνηση που διασφάλισε τη μελλοντική παρουσία της Ελλάδας στο Διάστημα… Αν πρέπει λοιπόν να δοθούν κάπου συγχαρητήρια, είναι στην τότε διοίκηση του ΟΤΕ που την μεταβίβασε στα σωστά χέρια και στην σημερινή ιδιοκτήτρια που τήρησε τις δεσμεύσεις της. Δεν υπάρχει λόγος να πανηγυρίζει λοιπόν ο κ. Υπουργός Ψηφιακής Στρατηγικής. Απλά γιατί δεν έκανε τίποτα. Πήγε ένα ταξιδάκι αναψυχής για την εκτόξευση παρέα με τον εκδότη της Εφημερίδας Το Χωνί και έβγαλε και σχετικές φωτογραφίες».

    ΑπάντησηΔιαγραφή