30 Αυγούστου 2017

Τι απαντά στον Κοντονή ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας

Με μια επιστολή, στην οποία επισημαίνει ότι "θα περίμενε οι Έλληνες να γνωρίζουν τι έχει συμβεί στα γκουλάγκ" απαντά ο εσθονός υπουργός Δικαιοσύνης Ούρμας Ρέινζαλου (Urmas Reinsalu), προς τον έλληνα ομόλογό του, Σταύρο Κοντονή, με αφορμή την άρνηση της Ελλάδας να παραβρεθεί στην ημερίδα που οργάνωσε η εσθονική προεδρία στο Ταλίν, με αντικείμενο τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων.

Ο κ. Ρέινζαλου στην επιστολή του, την οποία είχε δεσμευθεί να απευθύνει στον ελληνα υπουργό, δηλώνει στον κ. Κοντονή ότι "πρόθεση μιας τέτοιας ημερίδας δεν είναι η διαμάχη, άλλωστε η υπόθεση της διερεύνησης του παρελθόντος είναι υπόθεση των ιστορικών". «Εμείς είμαστε πολιτικοί και η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε αξίες και αρετές. Οι δικές μας αξίες είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το πνεύμα των νόμων» γράφει ο εσθονός υπουργός. 

Ο κ. Ρέινσαλου συνεχίζει: «Είμαι αντίθετος σε κάθε ιδεολογία ή πολιτική κίνηση η οποία καταστρατηγεί τις αρχές μας, της Δημοκρατίας, του κράτους-δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπό αυτή την οπτική δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον ναζισμό, τον φασισμό και τον κομμουνισμό. Όλες αυτές οι ιδεολογίες διεκδικούν το αλάνθαστο και στο όνομα των διεστραμμένων οραμάτων τους για το μέλλον κατέστρεψαν ολόκληρα έθνη, κοινωνικές ομάδες και εξανάγκασαν σε επανεκπαίδευση ανθρώπους και πληθυσμούς τούς οποίους εξόρισαν σε ακατοίκητες, απομακρυσμένες εκτάσεις».

Κάνει μια ιστορική αναδρομή στην εμπειρία της Εσθονίας, η οποία «σε αντίθεση με την Ελλάδα, βρέθηκε κάτω όχι από μία, αλλά από δύο ολοκληρωτικές δικτατορίες και κατοχές. Κατελήφθη από τη Σοβιετική Ένωση το 1940, από τη ναζιστική Γερμανία το 1941 και ξανά από τη Σοβιετική Ένωση το 1944, έως και τον Αύγουστο του 1991». Στην πατρίδα του έχουν πέσει χιλιάδες θύματα «και της ναζιστικής και της φασιστικής και της κομμουνιστικής δικτατορίας» συμπληρώνει στη συνέχεια. 

«Ενώ είναι αλήθεια ότι ο Κόκκινος Στρατός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην νίκη των Συμμάχων κατά των ναζιστικών δυνάμεων, ο Κόκκινος Στρατός ήταν αυτός που δεν απελευθέρωσε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και δεν επέτρεψε στους ανθρώπους τους που είχαν κατακτηθεί από τους ναζί να διαμορφώσουν τη μοίρα τους. Αυτό δεν έγινε ποτέ ούτε στο Ταλίν ούτε στο Ανατολικό Βερολίνο» αναφέρει ο εσθονός υπουργός. 

Συνεχίζει, και με αναφορά στις διώξεις Εσθονών στα τέλη της δεκαετίας του ‘40, όταν η χώρα αποτελούσε πλέον ομόσπονδη δημοκρατία της ΕΣΣΔ, ο Ούρμας Ρέινζαλου σημειώνει ότι «το κομμουνιστικό καθεστώς απομάκρυνε από τη χώρα το 2% του πληθυσμού της Εσθονίας, μόνο διότι, σαν αγρότες, δεν επιθυμούσαν να λάβουν μέρος στο κομμουνιστικό αγροτικό πείραμα της κολεκτιβοποίησης. Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες είχαν ήδη σταλεί σε στρατόπεδα εργασίας (Γκουλάγκ) και είχαν εξοριστεί νωρίτερα».

"Οι πολιτικοί δεν μπορούν να ξέρουν άριστα τις λεπτομέρειες της ιστορίας των άλλων χωρών" λέει ο κ. Ρέινζαλου και προσθέτει ότι "σε αυτό, όμως, βοηθά η κουλτούρα". Για να τονίσει στη συνέχεια ότι όπως οι Εσθονοί έμαθαν για την ελληνική αντίσταση στο φασισμό από την ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», έτσι και θα περίμενε οι Έλληνες να γνωρίζουν τι έχει συμβεί στα γκουλάγκ, αφού γνωρίζει ότι το έργο του νομπελίστα (και για πολλά χρόνια τροφίμου των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας, Αλεξάντερ Σολζνίτσιν) «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» είναι από τα έργα που κυκλοφόρησαν πρώιμα στην Ελλάδα, από το 1974.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας γράφει ότι είναι αναγκαίο για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις κυβερνήσεις τους «να θυμούνται τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, στη βάση του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 2ας Απριλίου του 2009 για το θέμα, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση της εκδήλωσης της προηγούμενης εβδομάδας στο Ταλίν».

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του Εσθονού υπουργού: eleftherostypos.gr.pdf 

Σχετικές αναρτήσεις:
Κοντονής στην Εσθονική προεδρία: Δεν συμμετέχουμε σε συνέδριο για «εγκλήματα από κομμουνιστικά καθεστώτα»
Αντιδράσεις στην απόφαση της Κυβέρνησης για μη συμμετοχή στο “Διεθνές Συνέδριο για την Ευρωπαική ημέρα μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου