26 Αυγούστου 2017

Die Welt: Πλεόνασμα ρεκόρ στη Γερμανία

Πλεόνασμα ρεκόρ από τα φορολογικά έσοδα κατέγραψε η Γερμανία, όμως οι καρποί της ανάπτυξης μοιράζονται με διαφορετικούς τρόπους. 

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Die Welt αναφέρει: 

«Από το 2010 τα πρόσθετα έσοδα του γερμανικού δημοσίου ανέρχονται σε ούτε λίγο, ούτε πολύ 1,078 τρις €. Δηλαδή 1.078.000.000.000€! Παρ' όλα αυτά το SPD, οι Πράσινοι και η Αριστερά θέλουν υψηλότερους φόρους. 

Επιπλέον ηγετικά στελέχη από το κόμμα της CDU εκτιμούν ότι το θέμα των φορολογικών συντελεστών υπερεκτιμάται. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε επενδύσεις στις υποδομές και στην παιδεία καθώς και στη μείωση του χρέους. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για δυο θεμιτούς στόχους. 

Το επιχείρημα ότι οι στόχοι είναι αντικρουόμενοι και πως φοροελαφρύνσεις, επενδύσεις και εξόφληση χρέους δεν μπορούν να υλοποιηθούν ταυτόχρονα, δεν πείθει πλέον. Η νέα πραγματικότητα λέει ότι υπάρχουν αρκετά για όλα. Ο ψηφοφόρος θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό».

Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Rundschau αναφέρει: 

«Οι καρποί της ανάπτυξης μοιράζονται με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να αυξάνεται η απασχόληση, την ίδια ώρα όμως άλλα μη συμβατικά μοντέλα εργασίας, όπως η μερική απασχόληση (…) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αποτελώντας το 20% επί του συνόλου. Όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι απολαμβάνουν την προστασία συλλογικών συμβάσεων. Τα ποσοστά φτώχειας δεν μειώνονται και ούτε ο κατώτατος μισθός προστατεύει από τη φτώχεια. 

Τις τελευταίες δεκαετίες το 40% περίπου των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα έλαβε μηδαμινές αυξήσεις. Το 10% των πιο πλούσιων νοικοκυριών λαμβάνει το ένα τρίτο περίπου επί του συνόλου των εισοδημάτων. (…) Οι ανισότητες δεν μεγαλώνουν, αλλά δεν περιορίζονται κιόλας, και αυτό παρά την μαραθώνια ανάπτυξη. Όλα αυτά μπορεί να τα αλλάξει η κυβέρνηση. Εάν θέλει».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου