3 Δεκεμβρίου 2017

3η Αξιολόγηση: «Έκλεισε» η συμφωνία σε Tεχνικό επίπεδο

Την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Συμφωνήσαμε σε όλη τη θεματολογία και το περιεχόμενο της συμφωνίας θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Eurogroup» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος,
προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου του 2018, που είναι και η νέα ημερομηνία ορόσημο για το οριστικό κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης επιτεύχθηκε συμφωνία για να αλλάξει η σειρά αποζημίωσης των πιστωτών σε περίπτωση χρεοκοπίας, λύσης και εκκαθάρισης μιας επιχείρησης. Στην πρώτη θέση θα επανέλθουν οι εργαζόμενοι αλλά όχι για το σύνολο των απαιτήσεών τους. Το ποσό που θα εισπράττουν κατά προτεραιότητα από τη ρευστοποίηση της πτωχευτικής περιουσίας θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του κατώτατου μισθού (586 ευρώ) επί έναν συντελεστή 2,75 και για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Έτσι, το ποσό που θα δικαιούται κατά προτεραιότητα ο κάθε εργαζόμενος θα φτάνει στα 9.669 ευρώ.

Ανοικτό παραμένει το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι στα νησιά του Αιγαίου που έχουν πληγεί το τελευταίο διάστημα θα διοχετευτούν πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οριστικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ θα ληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση θα περάσει από τη Βουλή ένα πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή με το νέο έτος.

Κατά τη διαπραγμάτευση του Σαββάτου υπήρξε συμφωνία και για τα νέα οικογενειακά επιδόματα. Ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. ευρώ φέτος αυξάνεται σε 910 εκατ. ευρώ. Αυξάνονται σημαντικά τα επιδόματα σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και μέχρι δύο παιδιά, ενώ καταργείται το επίδομα (έως 1.500 ευρώ το χρόνο) σε όσους τρίτεκνους ή πολύτεκνους έχουν από 34.000 ευρώ και πάνω οικογενειακό εισόδημα. Το οικογενειακό επίδομα για το πρώτο παιδί διαμορφώνεται σε έως 70 ευρώ από 40 ευρώ που είναι το μέγιστο όριο σήμερα, οικογένεια με δύο παιδιά θα λαμβάνει 140 ευρώ τον μήνα, ενώ με τρία παιδιά θα λαμβάνει 280 ευρώ από 242 ευρώ σήμερα.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Θεανώ Φωτίου, το πακέτο των κοινωνικών επιδομάτων έκλεισε με αύξηση του προϋπολογισμού κατά 315 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 260 εκατ. ευρώ αφορούν τα οικογενειακά επιδόματα. Συνολικά 40 εκατ. ευρώ διατίθενται για αύξηση των σχολικών γευμάτων και 15 εκατ. ευρώ για βρεφονηπιακούς σταθμούς. 

Ορισμένα ακόμη βασικά σημεία της συμφωνίας 

Ενεργειακά:
Θα πωληθούν δύο λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη μία στη Μελίτη και μία άδεια κατασκευής μονάδας στη Μελίτη. Το market test θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα και θα διεξαχθεί από την Κομισιόν. Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη και η απόκτηση της διοίκησης και ίσως επιπλέον μετοχών στην Αττική. 

Χρηματοπιστωτικά: Θα ψηφιστεί νόμος για να διώκεται αυτεπάγγελτα η παρεμπόδιση πλειστηριασμών και θα ληφθούν μέτρα για την επαρκή προστασία τους από την αστυνομία. Θα αυστηροποιηθεί ο νόμος Κατσέλη για να αποκλειστούν οι επιτήδειοι που σπεύδουν να κάνουν αίτηση υπαγωγής χωρίς να πληρούν τα κριτήρια , για να κερδίσουν χρόνο. Θα ψηφιστεί νόμος για τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, η οποία θα βαθμολογεί το αξιόχρεο των πολιτών με βάση τις οφειλές τους σε τράπεζες και δημόσιο. 

Ικανοποίηση στην Ευρώπη 

Oι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Σε ανακοίνωσή τους, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιβεβαίωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, σε υπηρεσιακό επίπεδο, σχετικά με τη δέσμη μέτρων πολιτικής που υποστηρίζει το πρόγραμμα του ESM. Η συμφωνία θα υποβληθεί στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να υλοποιήσουν τα απαραίτητα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Με αναρτήσεις τους στο Twitter σημειώνουν: Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αναφέρει ότι θα ενημερώσει το Eurogroup τη Δευτέρα σχετικά με αυτές τις «εξαιρετικές ειδήσεις» οι οποίες «στέλνουν ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης προς τους επενδυτές». Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σημειώνει «καλά νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» και προσθέτει πως «τώρα εστιάζουμε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων». Επίσης «καλά νέα σήμερα το βράδυ από την Αθήνα» σημείωσε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.


Πηγές: naftemporiki.gr , kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου