5 Δεκεμβρίου 2017

Bloomberg: Το blockchain είναι πάνω και πέρα από οποιαδήποτε φούσκα

Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View / capital.gr

Ένα νέο, επιφανές μέλος προστέθηκε στην χορωδία των σκεπτικιστών του bitcoin. Ο επικεφαλής επενδυτής της UBS, της μεγαλύτερης διαχειρίστριας πλούτου στον κόσμο, λέει ότι είναι πολύ επικίνδυνο να το προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας -και η εκτίμησή του είναι σχετικά ήπια. Άλλοι το έχουν αποκαλέσει "ορισμό της φούσκας" ή ακόμη και "απάτη".

Αυτοί οι πιο ακραίοι χαρακτηρισμοί είναι δικαιολογημένοι, ιδίως μετά την πρόσφατη περίοδο άγριας μεταβλητότητας των τιμών. Αλλά η ιδέα που κρύβεται πίσω από το bitcoin -το blockchain, ή τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού- θα μπορούσε να μεταμορφώσει το νομισματικό σύστημα.

Το πρόβλημα με το bitcoin και τα υπόλοιπα λεγόμενα ψηφιακά νομίσματα είναι ότι κάνουν κακή χρήση αυτής της τεχνολογίας. Είτε ως νέα μορφή χρήματος είτε ως επένδυση, το bitcoin έχει ολέθρια μειονεκτήματα.

Τα tokens που δημιουργούνται ιδιωτικά -"εξορύσσονται", αφού επιμένετε- μπορούν να έχουν περιορισμένη επιτυχία ως μέσο συναλλαγών και να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση συγκεκριμένων συναλλαγών. (Τα τσιγάρα στη φυλακή είναι ένα είδος νομίσματος). Αλλά ως αξιόπιστο μέσο αποθήκευσης αξίας, το bitcoin είναι πολύ λιγότερο χρήσιμο, διότι η μεταβλητότητά του είναι τόσο μεγάλη. Η αξία των παραδοσιακών νομισμάτων διασφαλίζεται από τις κυβερνήσεις και σταθεροποιείται από τις κεντρικές τράπεζες που λειτουργούν ως αξιόπιστοι μονοπωλητές. Το bitcoin και οι ανταγωνιστές του, αχρηστεύουν αυτούς τους πολύτιμους ρόλους.

Επιπλέον, το bitcoin δεν έχει θεμελιώδη αξία ως περιουσιακό στοιχείο - καμία ροή μελλοντικού εισοδήματος, καμία τελική εξασφάλιση ρευστότητας ή ασφάλειας και (σε αντίθεση με το χρυσό, για παράδειγμα) καμία εναλλακτική χρήση. Η σπανιότητά του (ως εκ τούτου, μία βάση για την αξία του) φέρεται να είναι εγγυημένη από την υποκείμενη τεχνολογία, αλλά οι περισσότεροι από τους αγοραστές του απλώς δείχνουν εμπιστοσύνη. Αν τυχόν αμφισβητήσουν αυτή την εγγύηση, η τιμή του θα καταρρεύσει.

Στο μεταξύ, η χρησιμότητα του bitcoin ως μέσου συναλλαγών εξαρτάται από την ανοχή του επίσημου τομέα -ένα σημείο που δικαίως τονίστηκε από τον Mark Haefele της UBS. Αυτή η ανοχή δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, ειδικά δεδομένου ότι η ελκυστικότητα του Bitcoin στηρίζεται τόσο πολύ στην ανωνυμία των χρηστών του. Προς το παρόν, το συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι η χρησιμότητά του για παράνομους σκοπούς.

Δεδομένων των παραπάνω, το blockchain πάνω στο οποίο στηρίζεται το bitcoin είναι δυνητικά πολύ ισχυρό. Μειώνοντας την ανάγκη για κεντρικούς διαμεσολαβητές, υπόσχεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επεξεργασία συναλλαγών διαφόρων ειδών. Πολλές τράπεζες και χρηματιστήρια διερευνούν αυτές τις εφαρμογές.

Η τεχνολογία Blockchain μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μια μέρα για την παραγωγή νέου τύπου χρήματος κεντρικής τράπεζας. Το ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να αρχίσει να αντικαθιστά τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών που χρησιμοποιούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεταξύ τους. Μια πιο ριζοσπαστική ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί το ψηφιακό νόμισμα, το οποίο εκδίδεται και εποπτεύεται από την κεντρική τράπεζα, σε επίπεδο λιανικής για να αντικαταστήσει τα φυσικά μετρητά.

Όλες αυτές οι ιδέες αξίζει να μελετώνται σήμερα. Και θα αξίζουν να εξεταστούν ακόμη και μετά το σκάσιμο της φούσκας του bitcoin. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου