2 Ιανουαρίου 2018

Ο Ομπάμα για την ανεύθυνη χρήση των social media

Προειδοποίηση για την ανεύθυνη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απηύθυνε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη στον πρίγκιπα Χάρι και μεταδόθηκε από το BBC Radio4.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, εφιστά την προσοχή σε ενέργειες οι οποίες διαστρεβλώνουν την αντίληψη που διαμορφώνουν οι άνθρωποι για πολύπλοκα ζητήματα και στην εξάπλωση της παραπληροφόρησης μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον νυν πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι φανατικός χρήστης του Twitter, υπογράμμισε ότι αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις ισχύος θα έπρεπε να είναι προσεκτικοί όταν ανεβάζoυν μηνύματα προειδοποιώντας πως τα social media παραμορφώνουν τον δημόσιο διάλογο.

Επίσης, εξέφρασε προβληματισμό για ένα μέλλον όπου τα γεγονότα θα απορρίπτονται και οι άνθρωποι θα διαβάζουν και ακούν μόνο αυτά που ενισχύουν τις δικές τους απόψεις. «Ένας από τους κινδύνους του Ίντερνετ είναι πως οι άνθρωποι έχουν εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες. Μπορούν να “κουκουλωθούν” με πληροφορίες που ενισχύουν τις προκαταλήψεις τους».

«Το θέμα που τίθεται είναι πώς να εκμεταλλευθεί κανείς αυτήν την τεχνολογία κατά τρόπο ώστε να δοθεί χώρος στον πλουραλισμό των φωνών, στη διαφορετικότητα των απόψεων, με την αποφυγή της βαλκανιοποίησης της κοινωνίας», είπε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Επίσης, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε τη σημασία που έχει «να αποσυνδεόμαστε από το Ιντερνετ, να συναντιόμαστε στην παμπ, να πηγαίνουμε στον τόπο λατρείας μας, να βρισκόμαστε στις γειτονιές και γενικότερα να μαθαίνει ο ένας τον άλλο».

Πηγές: 
kathimerini.grnaftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου