25 Φεβρουαρίου 2018

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η ΝΔ προηγείται με 9,7%

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis. 

Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής», στην εκτίμηση ψήφου πρώτο κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία που συγκεντρώνει ποσοστό 34,9% έναντι 25,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Αυξημένα είναι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής η οποία λαμβάνει το 9,4% και μονομαχεί για την τρίτη θέση με το Κίνημα Αλλαγής το οποίο 
συγκεντρώνει ποσοστό 8,4%.  Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,00%, ενώ το όριο του 3% φαίνεται να εξασφαλίζει η Ένωση Κεντρώων, σε αντίθεση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες που με 2,5% μένουν εκτός Βουλής. 

Τα υπόλοιπα κόμματα λαμβάνουν: Λαϊκή Ενότητα 1,9%, Εθνική Ενότητα 1,5% και Ελληνική Λύση 1,5%, ενώ άλλα κόμματα επιλέγει το 4,7% των ερωτηθέντων. 

Στο ερώτημα "ποιο κόμμα θα έρθει πρώτο στις επόμενες εκλογές", το 64% των ερωτηθέντων απαντά η Νέα Δημοκρατία, ενώ το 21% πιστεύει σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

H δημοσκόπηση διεξήχθη 
σε δείγμα 2.302 ατόμων, κατά το διάστημα 13-23 Φεβρουαρίου, τις ημέρες δηλαδή που βρίσκονταν σε εξέλιξη το Μακεδονικό, η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο, καθώς και το σκάνδαλο Novartis. 

Η διαχείριση της ονόματος της πΓΔΜ πλήττει σημαντικά το κυβερνών κόμμα, καθώς τα ποσοστά του καταγράφουν σημαντική υποχώρηση στη βόρεια Ελλάδα. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis, οι εξελίξεις φαίνεται να ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το Σκοπιανό και στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια για μία συμβιβαστική λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, "Ναι" απαντά το 49% και "Όχι" το 46%.

Σχετικά με την υπόθεση Novartis, το 53% πιστεύει ότι στον δημόσιο διάλογο κυριαρχεί η "πολιτική αντιπαράθεση" ενώ το 36% θεωρεί ότι κυριαρχεί η "ανάγκη νομικής διερεύνησης".

Στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα της διαφθοράς και της διαπλοκής, το 57% απαντά "Κανένα", 14% ΣΥΡΙΖΑ και 13% ΝΔ.

Στο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, "Οικονομία" απαντάει το 39%, "Ανεργία" το 19%, "Πολιτικοί-Πολιτικό Σύστημα" το 11%, "Εξωτερική Πολιτική / Μακεδονικό" το 9%, "Διεθνής Εξάρτηση" το 3%. Ενώ "Κρίση Αξιών", "Φτώχεια", "Διαφθορά", "Έλλειψη Επενδύσεων" και "Παιδεία" συγκεντρώνουν ποσοστό 2% το καθένα.

Πηγές: tanea.gr, cnn.gr 

Σχετική ανάρτηση:
25 Νοεμβρίου 2017
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα ΝΔ με 8 μονάδες στην πρόθεση ψήφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου