16 Φεβρουαρίου 2018

Η άποψη της ΝΔ για το σκάνδαλο Novartis

Υπάρχει σκάνδαλο Novartis; «Βεβαίως και υπάρχει και είναι παγκόσμιο και ερευνάται και παντού αντιμετωπίζεται ως ένα επιχειρηματικό σκάνδαλο» ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Πρόσθεσε όμως ότι «η Κυβέρνηση, αντί να διευκολύνει τη διερεύνησή του από τη Δικαιοσύνη, επέλεξε να το χρησιμοποιήσει για να στοχοποιήσει πολιτικούς της αντιπάλους».
Χαρακτήρισε την πρόταση της Κυβέρνησης για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής σαν μια «άθλια σκευωρία που έχει σκοπό να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους, που υπηρετεί μια άθλια μεθόδευση, ανέντιμες πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες».
 
Ένα απόσπασμα από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο οποίο αποτυπώνεται η άποψη της ΝΔ για το σκάνδαλο Novartis, στη συνέχεια: 


«Υπάρχει σκάνδαλο Novartis; Βεβαίως και υπάρχει. Και είναι παγκόσμιο. Και ερευνάται σε δεκάδες χώρες του κόσμου και όχι μόνο στην Ελλάδα. Δεν αναδείχθηκε το σκάνδαλο αυτό από κάποιους αριστερούς ατσίδες, αλλά από τις Αμερικάνικες Αρχές, από την Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και από το FBI. Και παντού στον κόσμο αντιμετωπίζεται ως ένα επιχειρηματικό σκάνδαλο με τοπικές προεκτάσεις. Όχι ως βέλος σε κομματικές φαρέτρες. Και πράγματι στην Ελλάδα η Novartis είχε στήσει ένα βρώμικο σύστημα, το οποίο προκαλούσε υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων με αποτέλεσμα να ωφελείται τελικά η ίδια σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.

Και εδώ πρέπει να πούμε κάποιες αλήθειες. Πράγματι, υπήρξε υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης τα χρόνια πριν την κρίση. Αλλά όταν συνέβαινε αυτό, δεν θυμάμαι κανέναν από το ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται. Και όταν η Νέα Δημοκρατία περιέκοψε δραστικά τη φαρμακευτική δαπάνη, ο πρώτος που έβγαζε πύρινες ανακοινώσεις ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Πάει πολύ, λοιπόν, να ενδύεται το μανδύα της κάθαρσης αυτός που πολέμησε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού ενός ομολογουμένως προβληματικού συστήματος.

Πατώντας, λοιπόν, πάνω σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο, η Κυβέρνηση επέλεξε, αντί να διευκολύνει τη διερεύνησή του από τη Δικαιοσύνη, να το χρησιμοποιήσει για να στοχοποιήσει πολιτικούς της αντιπάλους. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι θέση καθαρή και είναι και θέση αδιαπραγμάτευτη. Φως στο σκοτάδι. Να μάθουμε την αλήθεια και να αποδώσουμε τις ευθύνες εκεί, όμως, που πρέπει. Να διεκδικήσουμε από την εταιρία τη ζημιά, που προκάλεσε στον κρατικό προϋπολογισμό. Να εγκαταστήσουμε εκείνες τις θεσμικές δικλείδες, που θα εξασφαλίσουν ότι ανάλογα φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Αυτό θα έπρεπε να είναι το μέλημα της Κυβέρνησης. Και όχι η κατασκευή μιας άθλιας σκευωρίας, που έχει μόνο σκοπό να προστατέψει τους δικούς της ανθρώπους και να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Γιατί εκεί αποσκοπεί η πρόταση της Κυβέρνησης για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής. Υπηρετεί μια άθλια μεθόδευση. Υπηρετεί ανέντιμες πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες. Παρόλα αυτά, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει την πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής. Δεν θέλουμε να αμφιβάλλει κανείς ότι νοιαζόμαστε να έρθει όλη η αλήθεια στο φως.

Ζήτησε από αυτό εδώ το βήμα, σε μία από τις γνωστές ρητορικές του εξάρσεις, ο κ. Τσίπρας να πω ονόματα, ώστε να φανεί πως, με αφορμή το σκάνδαλο Novartis, ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του έχουν μετατρέψει τη Δικαιοσύνη σε εργαλείο για να εξοντώσει τους βασικούς πολιτικούς του αντιπάλους. Και προσέξτε. Μιλάω για εξόντωση, γιατί η μεθόδευση ξεπερνά τη συκοφαντία με τις συνήθεις διαρροές στα Μ.Μ.Ε. που λειτουργούν ως παράγκες της Κυβέρνησης. Θα του απαντήσω, λοιπόν, σήμερα, από το ίδιο βήμα, με 8 συγκεκριμένα ερωτήματα. Και ας έχει το θάρρος να έρθει στη Βουλή, την επόμενη εβδομάδα, να τα απαντήσει.
  • Πως γνώριζε ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Παπαγγελόπουλος, το περιεχόμενο του κλειστού φακέλου πριν αυτός διαβιβαστεί στη Βουλή; Πως μίλησε, με τόση σιγουριά, για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού Κράτους;»... 
  • Γιατί η εισαγγελέας διαφθοράς δεν διαβίβασε στη Βουλή αμελλητί – όπως λέει το Σύνταγμα και ως όφειλε - την υπόθεση από τις 6 Νοεμβρίου 2017, μόλις δηλαδή ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας κατέθεσε σχετικά με ενδεχόμενες επιλήψιμες πράξεις πρώην κυβερνητικών στελεχών; Γιατί περίμενε τρεις μήνες;
  • Πώς είναι δυνατόν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας να γνωρίζει ουσιαστικά ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως κυνικά ομολόγησε σε τηλεοπτική εκπομπή, αποκαλύπτοντας με την «πολάκια» γλώσσα του ότι «ενέχονται στην υπόθεση και γι’ αυτό κελαηδάνε»;
  • Πώς εξηγείται ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα, εργαλείο κυβερνητικής προπαγάνδας και λάσπης, να προαναγγέλλει, πριν από ένα χρόνο, το θέμα «εμπλοκής» πρώην Πρωθυπουργού στην υπόθεση Novartis; 
  • Πώς εξηγείται η εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων από τη στιγμή που η έρευνα του FBI δεν υπέδειξε κανέναν από αυτούς ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση;
  • Πώς εξηγείται η συγκάλυψη της ανάμειξης του πρώην Υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουρουμπλή στην υπόθεση Novartis;
  • Τι δουλειά ακριβώς είχε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μόλις η υπόθεση διαβιβάστηκε εκεί;
  • Πως εξηγείται ότι εδώ και ένα χρόνο, για την ακρίβεια στις 2 Φεβρουαρίου του 2017, ο κ. Τσίπρας, σε ομιλία του στη Βουλή, είχε περίπου προφητεύσει το βασικό συμπέρασμα της δικογραφίας του σκανδάλου Novartis;

Η εξήγηση είναι προφανής. Το σκάνδαλο Novartis δεν το χειρίζεται η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, όπως θα έπρεπε. Το πήρε από τα χέρια της η Κυβέρνηση, το δούλεψε, για να το μετατρέψει σε εργαλείο κατά των πολιτικών της αντιπάλων. Οι δέκα - μεταξύ τους δύο πρώην Πρωθυπουργοί, ο ένας επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Έλληνας Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση - κατηγορούνται από ανώνυμους μάρτυρες ότι «ενδεχομένως» να τέλεσαν το αδίκημα της απιστίας. Το οποίο, όμως, δεν μπορεί να διερευνηθεί διότι η ίδια η πρόταση αναγνωρίζει ότι παραγράφεται. Συκοφαντούνται, δηλαδή, αυτοί οι δέκα με αποκλειστικό τεκμήριο τρεις ανώνυμες μαρτυρίες, γεγονός πρωτοφανές παγκοσμίως. Η ίδια η πρόταση για τη συγκρότηση της Προκαταρκτικής Επιτροπής μοιάζει περισσότερο με νομική έκθεση ιδεών παρά με απαγγελία συγκεκριμένων κατηγοριών. Γιατί πολύ απλά κατηγορίες δεν στοιχειοθετούνται και η Κυβέρνηση δεν αποτόλμησε καν να κάνει πρόταση για διώξεις, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.

Αυτό που αποδεικνύεται πλέον είναι ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει άρον άρον να κλείσει τις εργασίες της η Προκαταρκτική Επιτροπή και να επιστρέψει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Να διασύρει, δηλαδή, με άλλα λόγια, τους πολιτικούς της αντιπάλους, χωρίς καν να δώσει τη δυνατότητα στη Βουλή να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση. Την ίδια ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία απέκλειε και κάθε περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών κατά του Υπουργού της κ. Κουρουμπλή, του οποίου το όνομα επιμελώς αποκρύπτεται από το κατηγορητήριο πίσω από τα αρχικά ΠΚ. Πρόκειται για πρωτοφανή πράγματα. Δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση πολιτικού του ΣΥΡΙΖΑ που εμπλέκεται στο υπό διερεύνηση σκάνδαλο. 

Η πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής είναι κατασκευασμένη, όπως είναι χαλκευμένα και τα κατηγορητήρια για τους δέκα. Η κυβερνητική μεθόδευση επιδιώκει να τους διασύρει μέσα από ψευδο-νομικές διαδικασίες. Τίποτε από αυτά δεν αποσκοπεί πραγματικά στη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis. Και ο μόνος λόγος για τον οποίο θα ψηφίσουμε τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής είναι για να συμβολίσουμε ότι με την απόφασή μας αυτή θα επιμείνουμε να πέσει άπλετο φως στις σκοτεινές διαδρομές ενός πολιτικού και δικαστικού παρακράτους, που κατασκευάζει κατηγορητήρια. Γιατί απαιτούμε να κληθούν οι μάρτυρες να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής και κατ’ αντιπαράσταση με τους τάχα κατηγορούμενους.

Θέλω να απαντήσω και σήμερα στο επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι δήθεν η Νέα Δημοκρατία δεν σέβεται το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων. Προστατευόμενοι μάρτυρες προφανώς και υπάρχουν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Αλλά για υποθέσεις που αφορούν την τρομοκρατία, ειδεχθή ποινικά εγκλήματα, ναρκωτικά, γενικότερα υποθέσεις που αιτιολογούν το φόβο των μαρτύρων ακόμη και για τη ζωή τους. Και για το λόγο αυτό τους προσφέρεται η δυνατότητα να καταθέσουν ανώνυμα.

Θέλω, όμως, να θέσω ένα αυτονόητο ερώτημα που έχουν όλοι οι πολίτες. Αυτοί οι τρεις κουκουλοφόροι που δέχθηκαν να καταθέσουν ανώνυμα, τι ακριβώς φοβούνται; Ότι θα τους δολοφονήσει ο κ. Πικραμμένος ή ο κ. Σαμαράς; Ή ότι θα τους δείρει ο κ. Γεωργιάδης ή ο κ. Στουρνάρας; Ε λοιπόν, τους το λέμε ξεκάθαρα: Αν πραγματικά φοβούνται τόσο πολύ, ας έρθουν οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες να επαναλάβουν τις κατηγορίες τους ακόμα και φορώντας κουκούλα. Αλλά να έρθουν να καταθέσουν. Εδώ στη Βουλή. Να έρθουν να καταθέσουμε μπροστά σε αυτούς που κατηγορούν.

Είναι πολιτικά και θεσμικά αδιανόητο να μην δοθεί η ευκαιρία στους ανθρώπους που συκοφαντούνται να βρεθούν σε αντιπαράσταση με τους κατήγορούς τους για να υπερασπιστούν την αθωότητά τους. Και προειδοποιώ και σήμερα από τη Βουλή προσωπικά τον κ. Τσίπρα να μην τολμήσει να κλείσει την Προκαταρκτική Επιτροπή χωρίς να έρθουν όλα στο φως με διαφανείς διαδικασίες. Δικαιοσύνη με ανώνυμες κατηγορίες και κατασκευασμένες καταθέσεις δεν υπάρχει σε μια Δημοκρατία. Το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά. Εμείς την Προκαταρκτική Επιτροπή θα την ψηφίσουμε για να έρθουν όλα στο φως. Δεν φοβόμαστε τίποτα
»..

Πηγή: nd.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου