20 Φεβρουαρίου 2018

Μετατρέπουν το σκάνδαλο Novartis σε επικοινωνιακό σόου;

Σκάνδαλο Novartis υπάρχει και πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη. Επέλεξε όμως η κυβέρνηση να το χρησιμοποιήσει για να στοχοποιήσει πολιτικούς της αντιπάλους; Και θα συνεχίσει αύριο στη Βουλή το επικοινωνιακό «σόου», στήνοντας δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο; Ή θα επικρατήσει η άποψη της ΝΔ για μια μόνο κάλπη;

Σε μία συνεδρίαση, αύριο Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, θα γίνει η συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Κατά πλειοψηφία, η Διάσκεψη δέχθηκε την εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, να στηθούν δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο. Στα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εμπλεκόμενο, ο κάθε βουλευτής θα δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

«Βεβαίως και υπάρχει σκάνδαλο Novartis και είναι παγκόσμιο και ερευνάται και παντού αντιμετωπίζεται ως ένα επιχειρηματικό σκάνδαλο» ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Πρόσθεσε όμως ότι «η Κυβέρνηση, αντί να διευκολύνει τη διερεύνησή του από τη Δικαιοσύνη, επέλεξε να το χρησιμοποιήσει για να στοχοποιήσει πολιτικούς της αντιπάλους», ενώ χαρακτήρισε την κυβερνητική μεθόδευση ως «άθλια σκευωρία».

«Ναι» στην Προανακριτική λέει η ΝΔ, «ναι» στη μια κάλπη, «όχι» όμως στις δέκα κάλπες της μυστικής ψηφοφορίας την Τετάρτη στη Βουλή. Το βασικό επιχείρημα της μιας κάλπης είναι πως η «παραπεμπτική πρόταση» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν κάνει λόγο για αδικήματα συνδεδεμένα με πρόσωπα, αλλά εισηγείται τη συγκρότηση επιτροπής «προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή μη σχετικές διώξεις» για τα δέκα πρόσωπα που καταγράφονται στη δικογραφία.

Όπως λένε στην Πειραιώς, η κυβέρνηση επιδιώκει να συνεχίσει το επικοινωνιακό «σόου» που έχει στήσει και να δημιουργήσει εντυπώσεις με μια «προσχηματική» ψηφοφορία για δέκα πολιτικούς της αντιπάλους. Αυτό σημαίνει ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα ψηφίσουν, παραμένοντας, ωστόσο, εντός της αίθουσας της Ολομέλειας και φωνάζοντας «ναι» στην Προανακριτική, σύμφωνα με εισήγηση που εξετάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την ΝΔ. Ενδεικτική των προθέσεών της είναι η επισήμανση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον των κοινοβουλευτικών συντακτών την Πέμπτη, ότι διαφωνεί με τις δέκα κάλπες και ότι το μοναδικό ερώτημα της μιας κάλπης που θα έπρεπε να στηθεί είναι αυτό που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αρμοδιότητα της προανακριτικής επιτροπής να κρίνει την ουσία της υπόθεσης ή αν θα πρέπει να επιστρέψει ο φάκελος στη Δικαιοσύνη. 


«Πρέπει να γίνει σαφές ότι πάμε με δέκα κάλπες. Αυτό λέει ο Κανονισμός. Θα βρούμε τρόπους, ώστε να μη γίνει επικοινωνιακά χειραγωγήσιμη αυτή η διαδικασία, δηλαδή με κάλπες που αναφέρονται σε κάθε έναν ξεχωριστά. Θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα ψηφοδέλτια που θα διανεμηθούν στους βουλευτές» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε:

«Η απόφαση της Διάσκεψης για δέκα κάλπες είναι δεδομένη. Αν μέχρι την Τετάρτη ή μέσα στην Ολομέλεια προκύψουν κάποια ενδεχόμενα, όπως αυτοβούλως οι ενδιαφερόμενοι πουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, τότε ίσως μπορεί να υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο, θα μπορούσαμε ίσως να πάμε σε μια κατ' οικονομίαν διαδικασία. Είναι κάτι που θα το δούμε τότε. Η απόφαση μας, με αυτά τα στοιχεία που έχουμε προς ώρας είναι αυτή, οι δέκα κάλπες» επισήμανε ο κ. Βούτσης. 

Σε ένα 24ωρο λοιπόν θα μάθουμε αν η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή προσανατολίζεται στην εξέταση της ουσίας του σκανδάλου Novartis ή για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί μια σοβαρή υπόθεση ως επικοινωνιακή παράσταση. 

afirimeno.com
Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου