1 Μαρτίου 2018

Γ. Προβόπουλος: Η χώρα χρειάζεται επενδυτικό σοκ 80 δισ. ευρώ

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Γ. Προβόπουλος: Η χώρα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ 80 δισ. ευρώ.
Ν. Καραμούζης: Σε καλύτερες συνθήκες τα stress tests για τις τράπεζες.
Χρ. Μεγάλου: Βελτιωμένο οικονομικό κλίμα και αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ντανιέλ Νουί: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.
Κάποιες επισημάνσεις τους στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στη συνέχεια:

Γ. Προβόπουλος: Η χώρα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ

Η χώρα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ ύψους τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ, δήλωσε ο τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας την Πέμπτη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.Ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν στο 24% του ΑΕΠ το 2007, τη στιγμή που το 2016 «έκλεισαν» μόλις στο 12% του ΑΕΠ.

Μετά το 2010, οι καθαρές επενδύσεις ήταν αρνητικές, δηλαδή οι αποσβέσεις ξεπέρασαν τις ακαθάριστες επενδύσεις, που σημαίνει ότι το φυσικό κεφάλαιο μειώνεται σταθερά. Υπολογίζεται ότι από το 2010 μέχρι σήμερα το κεφάλαιο της χώρας έχει μειωθεί κατά περίπου 80 δισ. ευρώ. Για να βρεθεί ξανά η χώρα σε μονοπάτι κανονικότητας και ανάπτυξης, θα πρέπει να δεχθεί ένα επενδυτικό σοκ, τουλάχιστον τέτοιας τάξης μεγέθους.

Παράλληλα, χρειάζεται ένας μόνιμος υπερδιπλασιασμός του ποσοστού των επενδύσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, πρέπει να στραφούν στον τομέα που παράγει τα λεγόμενα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά. Η αδυναμία κάλυψης των επενδύσεων από εγχώριους πόρους, δείχνει την ανάγκη προσφυγής σε ξένους πόρους.

Επιπλέον, ο κ. Προβόπουλος στάθηκε στην παράμετρο του υψηλού δημοσίου χρέους, τονίζοντας ότι «το σημερινό χρέος είναι αυριανοί φόροι». 

Ν. Καραμούζης: Σε καλύτερες συνθήκες τα stress tests για τις τράπεζες 

Τρία κρίσιμα ζητήματα που θα επηρεάσουν άμεσα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, παρέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, μιλώντας σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
  • Πρώτον, η εφαρμογή του IFRS 9 που αναμένεται να έχει αντίκτυπο ύψους 5-5,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα διαχυθεί σε διάστημα 5ετίας, "οπισθοβαρώς". 
  • Δεύτερον η ολοκλήρωση του λεγόμενου Trouble Asset Review (TAR) από τον SSM και  
  • Τρίτον το stress test που ξεκίνησε μόλις με την αποστολή των πρώτων στοιχείων στον SSM.

O κ. Καραμούζης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των stress tests των τραπεζών, επισημαίνοντας τις διαφορές με αυτά του 2015: Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι αρκετά καλύτερες, οι μικροοικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί, ενώ η αρχική θέση των τραπεζών σε ό,τι αφορά ρευστότητα και κεφάλαια είναι αρκετά βελτιωμένη σε σύγκριση με αυτή του 2015. Επίσης το αρχικό επίπεδο των NPEs είναι μειωμένο κατά περισσότερα από 10 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, σημήωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν αξιοσημείωτα κέρδη προ προβλέψεων, περίπου 4 δισ. ευρώ, συνεπώς σε τριετή βάση έχουν επιπλέον "μαξιλάρι ρευστότητας" 12 δισ. ευρώ εάν χρειαστούν επιπλέον προβλέψεις. Πρόσθεσε ότι το 62% του χαρτοφυλακίου των NPEs έχει εγγυήσεις κυρίως από το real estate. Τα παραπάνω, είπε, δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα των stress tests ή του TAR αλλά μέσω των αριθμών δίνεται η αίσθηση ότι το σημείο εκκίνησης είναι καλύτερο. 

Χρ. Μεγάλου: Βελτιωμένο οικονομικό κλίμα και αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον

Στο βελτιωμένο οικονομικό κλίμα και στο αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Υπάρχει αγορά για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και καταγράφεται ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για το χαρτοφυλάκιο δανείων που πωλεί η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε.

Τόνισε, δε, ότι υπάρχουν προκλήσεις για τον τραπεζικό κλάδο, όπως κατά βάση η διαχείριση των κόκκινων δανείων, αλλά δήλωσε ικανοποιημένος για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχει ξεκινήσει. "Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να αποκατασταθεί στη χώρα η πιστωτική κουλτούρα" είπε χαρακτηριστικά. «Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία», σημείωσε.

Ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε ότι οι τράπεζες για πρώτη φορά βρίσκονται σε ένα τόσο θετικό οικονομικό κλίμα μετά από χρόνια και είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, ενώ η περαιτέρω ενίσχυσή τους θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επενδυτική εμπιστοσύνη. 

Ντανιέλ Νουί: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει 

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας λήγει στα τέλη Αυγούστου και προβλέπεται σταδιακή χαλάρωση και τελικά άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, δήλωσε η Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ντανιέλ Νουί, σε ομιλία της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η οικονομική κρίση και η κρίση δημόσιου χρέους, είπε η κυρία Νουί, ήταν βαθύτερες στην Ελλάδα σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες, επηρεάζοντας τις τράπεζες, οι οποίες δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από την κρίση. Παρατηρείται, όμως, πρόσθεσε, όχι μόνο βελτίωση των συνθηκών αλλά και μεγάλη πρόοδος των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, με μεγαλύτερη αυτή των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όντως, σημείωσε, οι τράπεζες έχουν συγκεντρώσει κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας και έχουν σταθεροποιήσει τη χρηματοδότησή τους. «Ο ELA (σ.σ..: μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος) υπήρξε για μεγάλο διάστημα το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ελληνικής κρίσης. Οι τράπεζες όμως εξαρτώνται όλο και λιγότερο από αυτόν τον μηχανισμό. Οι τράπεζες δεν αναζητούν πλέον χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, αλλά από τις αγορές. Οι καταθέτες, για παράδειγμα, έχουν αρχίσει να επιστρέφουν», σημείωσε η κυρία Νουί.

Πηγές: Στοιχεία από capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου