1 Μαρτίου 2018

Τρεις ελληνικές περιφέρειες στις πιο φτωχές της Ευρώπης

Ανισορροπίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γίνονται πιο φανερές από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε επίπεδο περιφερειών. Οι αποκλίσεις είναι τεράστιες, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να κυμαίνεται από 29% έως και 611% του κοινοτικού μέσου όρου.

Όπως προκύπτει από την έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας, στα τέλη του 2016 η πλέον φτωχή περιφέρεια ήταν το Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 29% του κοινοτικού μέσου όρου.

Συνολικά 21 περιφέρειες εμφανίζουν ΑΕΠ χαμηλότερο του 50% του μέσου όρου. Από πέντε συναντάμε στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, τέσσερις στην Ουγγαρία, από τρεις σε Ελλάδα και Ρουμανία και μία στη Γαλλία.

Οι τρεις ελληνικές περιφέρειες είναι η Ανατολική Μακεδόνια- Θράκη, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 46% του κοινοτικού μέσου όρου, η Ήπειρος με 48% και η Δυτική Ελλάδα με 49%.

Αντίθετα, η πλέον πλούσια περιφέρεια 
της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στη χώρα που είναι... στην πόρτα της εξόδου της Ένωσης. Πρόκειται για το Εσωτερικό Λονδίνο (Inner London) με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 611% του μέσου όρου. Ακολουθούν το Λουξεμβούργο συνολικά με 257%, η νότια και ανατολική Ιρλανδία με 217%, οι Βρυξέλλες στο Βέλγιο και το Αμβούργο στη Γερμανία με 200% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου του ΑΕΠ.

Στην περίπτωση της χώρας μας τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη έχουν οι κάτοικοι των Αθηνών με κατά κεφαλήν ΑΕΠ που φτάνει στο 92% του ΑΕΠ της Ε.Ε., ενώ σε σχετικά καλή θέση βρίσκονται οι κάτοικοι του νοτίου Αιγαίου με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 73% και των Ιονίων Νήσων στο 62% του μέσου όρου του ΑΕΠ της Ε.Ε.

Πηγές: naftemporiki.gr, kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου