12 Απριλίου 2018

Νεκρός ο πιλότος του Μιράζ που κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου

(upd) Νεκρός εντοπίστηκε ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους τύπου Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε, πριν προσγειωθεί, εννέα μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου. Eπέστρεφε από αναχαίτηση τουρκικών μαχητικών στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του νησιού όταν χάθηκε το στίγμα του.

Πρόκειται για τον 34χρονο σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, πατέρα και σύζυγο, γεννημένο στο Μορφοβούνι Καρδίτσας.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε πρώτος με tweet ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος: 


Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ

Το Mirage 2000-5, το ένα από τα δύο μαχητικά αυτού του τύπου, είχε απογειωθεί για να αναχαιτίσει τουρκικά μαχητικά που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών, και μετά την αναχαίτηση επέστρεφε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του νησιού όταν χάθηκε το στίγμα του. Ήδη, όπως αναφέρει το 
ΓΕΑ, συγκροτήθηκε επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος. 

Πάντως, η ελληνική πλευρά αποκλείει εχθρική ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό τουρκικά ΜΜΕ επικαλούμενα Τούρκους αξιωματούχους αναφέρουν ότι πράγματι είχε γίνει αναχαίτιση, αλλά όταν έπεσε το ελληνικό μαχητικό, δεν υπήρχε κάποιο τουρκικό αεροσκάφος κοντά. 

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, το 
Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, αναφέρει: «Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου. Συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος». 


Σε σχετικό, με το χρονικό της μοιραίας πτήσης του Μιράζ, ρεπορτάζ στην Καθημερινή αναφέρεται ότι: Κατά την επιστροφή τους προς τη Σκύρο και την προσέγγιση στο αεροδρόμιο της 135 Σ.Μ., τα δύο Μιράζ πετούσαν σε χαμηλό ύψος πάνω από τη θάλασσα, λόγω της χαμηλής νέφωσης και της αφρικανικής σκόνης που επηρέαζε την ορατότητα. Στις 12.15 ο κυβερνήτης του δεύτερου Μιράζ, που πραγματοποίησε τεράστια προσπάθεια προκειμένου να μην παρασυρθεί από τη μοιραία «βουτιά» του πρώτου, ειδοποίησε ότι είδε το αεροσκάφος του Μπαλταδώρου να «βουτάει» απότομα, μόλις 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

«Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της πολεμικής μας αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Έδωσε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης.

Σειρά παίρνουν τώρα οι πραγματογνώμονες που θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στα ερωτήματα που δημιούργησε η πτώση του αεροσκάφους: Πώς έπεσε όταν ήταν σε φάση προσγείωσης; Γιατί ο πιλότος που ήταν εξαιρετικός κι έμπειρος χειριστής δεν πρόλαβε ούτε το κουμπί εκτόξευσης του καθίσματος να πατήσει; Γιατί δεν μίλησε καθόλου, δεν έχουν καταγραφεί συνομιλίες με το άλλο Mirage; Υπάρχει πιθανότητα ξαφνικού μηχανικού προβλήματος ή πρόκειται ξεκάθαρα για απώλεια προσανατολισμού, για το γνωστό βέρτιγκο;

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, tanea.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου