19 Ιουνίου 2018

40 χρόνια Γκάρφιλντ

Όποιος αγαπά τον Γκάρφιλντ βλέπει μάλλον με συμπάθεια και τις προσωπικές αδυναμίες του. Αυτός ο γάτος είναι ένας πραγματικός αντιήρωας. Φέτος γιορτάζει τα 40ά γενέθλιά του και μετρά πολλά χρόνια επιτυχίας. 
Από τη Deutsche Welle:

Ποιος θα το έλεγε ότι ένας χοντρός και τεμπέλης γάτος θα γινόταν κάποτε σταρ παγκοσμίου φήμης. Πριν από 40 χρόνια, στις 19 Ιουνίου 1978, ο πυρόξανθος γάτος του αμερικανού Τζιμ Ντέιβις είδε το φως της δημοσιότητας. Περίπου 40 εφημερίδες τύπωσαν τις ιστορίες τους. Μάλιστα όταν μια εφημερίδα από το Σικάγο αποφάσισε μετά από λίγο καιρό να μην τις δημοσιεύει πια, οι αντιδράσεις των αναγνωστών ήταν τόσο έντονες που γρήγορα οι υπεύθυνοι άλλαξαν γνώμη.

Καθημερινά οι ιστορίες του Γκάρφιλντ τυπώνονται σε περίπου 2400 εφημερίδες σε 80 χώρες και 40 γλώσσες, δίνοντάς του ένα κοινό περίπου 200 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το 2002 μπήκε και στο βιβλίο Γκίνες εξαιτίας της μεγάλης του επιτυχίας. Πρόκειται για ένα πραγματικό φαινόμενο στο χώρο των μίντια. 

Από την ταινία Garfield: The Movie που κυκλοφόρησε το 2004 στους κινηματογράφους

Όταν μεγαλώνεις με 25 γάτες

Την ίδια επιτυχία είχαν και τα βιβλία του χοντρού γάτου που πούλησαν 200 εκ. αντίτυπα. Πριν από δέκα χρόνια ξεκίνησε και η σειρά «Garfield Show» -αρχικά στη Γαλλία και στη συνέχεια ακολούθησαν 130 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Την επιτυχία του γάτου, που λατρεύει τα λαζάνια, ολοκληρώνουν οι κινηματογραφικές ταινίες και τα προϊόντα merchandising, όπως μπλουζάκια, καπέλα, φλιτζάνια, μπρελόκ, κουμπαράδες κλπ. Συνολικά πωλούνται πάνω από 5.000 προϊόντα με τη φάτσα του Γκάρφιλντ.

Ο πνευματικός πατέρας του γάτου, ο Τζιμ Ντέιβις, μεγάλωσε σε μια φάρμα στην επαρχία της Ιντιάνα στις ΗΠΑ. Εκεί ζούσε με τους γονείς, το νεότερο αδερφό του και περίπου 25 γάτες – κάτι που προφανώς τον επηρέασε. Συχνά έπρεπε να μένει μέσα στο σπίτι γιατί έπασχε από άσθμα. Και έτσι, για να περνά την ώρα του, σχεδίαζε. 

Γκάρφιλντ και Όντι

Από το κουνούπι στον γάτο

Το πρώτο του κόμικ κυκλοφόρησε το 1972 με τίτλο «Gnorm Gnat» - πρωταγωνιστής ήταν ένα κουνούπι. Δυστυχώς για εκείνον το κόμικ αυτό δεν πήγε πολύ καλά.

Εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλά καρτούν με σκύλους και μια και είχε μεγαλώσει με γάτες δημιούργησε μια ιστορία με έναν έξυπνο και χοντρό γάτο. Το όνομά του προέκυψε από τον παππού του σχεδιαστή, Τζέιμς Γκάρφιλντ Ντέιβις.

«Ο Γκάρφιλντ είναι ένας αντιήρωας» είχε πει κάποτε ο Ντέιβις. «Λέει και κάνει όλα αυτά που θα ήθελαν να πουν και να κάνουν όλοι αν ήξεραν ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες». Όποιος αγαπά λοιπόν τον Γκάρφιλντ, αγαπά και τον εαυτό του.

Γιούλια Χιτς / Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου