21 Ιουνίου 2018

Τα ζώα γίνονται νυκτόβια για να αποφεύγουν τους ανθρώπους

Δεκάδες είδη ζώων αντιδρούν στην αυξημένη επαφή με τους ανθρώπους αλλάζοντας τα εσωτερικά τους ρολόγια για να γίνουν πιο νυκτόβια, σύμφωνα με έρευνα των αμερικανικών Πανεπιστημίων Μπέρκλι και Μπόιζ Στέιτ.

«Η συμπεριφορά αυτή υποδεικνύει ότι τα ζώα οδηγούνται σε πιο ασφαλείς επιλογές γύρω από τους ανθρώπους», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Κέιτλιν Γκέινορ (Kaitlyn Gaynor). «Μπορεί να σκεφτόμαστε ότι δεν αφήνουμε κανένα ίχνος όταν περπατάμε απλά στο δάσος, αλλά η παρουσία μας και μόνο μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες», πρόσθεσε.

Η Γκέινορ και η ομάδα της ανέλυσαν δεδομένα από 76 προηγούμενες μελέτες για 62 διαφορετικά είδη ζώων σε έξι ηπείρους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και δραστηριότητες σχετικά χαμηλής επίδρασης μπορούν να επηρεάσουν ριζικά τη συμπεριφορά των ζώων.

Πολλά από τα ζώα που εξετάστηκαν στη μελέτη ήταν θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων κογιότ στην Καλιφόρνια, αγριόχοιρων στην Πολωνία, λιονταριών στην Τανζανία, τίγρεων στο Νεπάλ και καστόρων στη Βραζιλία. Για να προσδιορίσουν την επίδραση της ανθρώπινης συμπεριφοράς στους κύκλους ύπνου των ζώων, οι ερευνητές καθόρισαν πόση ώρα τα ζώα ήταν ενεργά τη νύχτα όταν επηρεάζονται από διαφορετικά είδη ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως το κυνήγι, η πεζοπορία και η καλλιέργεια. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη παρουσία συνδέεται με αύξηση της νυκτερινής δραστηριότητας κατά 20% πάνω από το μέσο όρο, μεταξύ των ζώων που μελετήθηκαν. 


Η συγκεκριμένα έρευνα είναι από τις πρώτες που διερευνούν και ποσοτικοποιούν τον τρόπο με τον οποίο η ανθρώπινη συμπεριφορά επηρεάζει τη δραστηριότητα και τα πρότυπα ύπνου των ζώων σε ευρεία κλίμακα. Η μελέτη είναι μια υπενθύμιση ότι μόνο η απλή ύπαρξη ανθρώπων στη φύση μπορεί να την αλλάξει ριζικά, σύμφωνα με την Γκέινορ.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να έχει επηρεάσει την διαδικασία αυτή είναι το γεγονός πως τα ζώα που ζουν κοντά σε ανθρώπους, πλέον μπορούν πιο άνετα να μείνουν ενεργά τη νύχτα χάρη στο τεχνητό φως των πόλεων και των εγκαταστάσεων σε δρόμους κτλ. Ο τεχνητός φωτισμός τη νύχτα συμβάλλει στην ανησυχητική αύξηση της φωτορύπανσης που επηρεάζει μεν αρνητικά τα νυκτόβια πλάσματα, αλλά δίνει έτσι ένα νέο πεδίο στα ζώα που θέλουν να αποφύγουν τους ανθρώπους την ημέρα.

Πηγές: naftemporiki.gr, lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου