29 Ιουνίου 2018

Κερδισμένοι και χαμένοι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι προειδοποιούσε για μια ακόμα τους ευρωπαίους ηγέτες για τον κίνδυνο διάλυσης της ΕΕ με αφορμή την προσφυγική κρίση, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt υπογράμμιζε: «Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της μετανάστευσης, θα βγουν στην Ευρώπη κερδισμένοι οι λαϊκιστές.
Πρέπει να σταματήσει επιτέλους η ευρωπαϊκή φλυαρία. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν απτά αποτελέσματα». 

Αποσπάσματα από τρία διαφορετικά άρθρα στη συνέχεια από τα οποία καθίσταται εμφανές ποιοί ουσιαστικά ήταν οι κερδισμένοι (Γερμανία και Ιταλία), αλλά και οι χαμένοι (Ελλάδα και Ισπανία) της Συνόδου Κορυφής:

Δεν δόθηκαν οριστικές λύσεις στο προσφυγικό

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, προκειμένου να εμποδίσουν τη δραστηριότητα των διακινητών υποψήφιων προσφύγων στην Κεντρική Μεσόγειο, αποφάσισαν να δημιουργήσουν πλατφόρμες αποβίβασης στις χώρες της Βορείου Αφρικής, κυρίως στη Λιβύη και την Τυνησία. Εκεί θα οδηγούνται πλέον όσοι περισυλλέγονται σε διεθνή ύδατα, όπου στη συνέχεια θα γίνεται και ο διαχωρισμός μεταξύ των παράτυπων μεταναστών, που θα απελαύνονται στις χώρες τους και των πραγματικών προσφύγων, τους οποίους σε εθελοντική βάση θα παίρνουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Για τους υποψήφιους πρόσφυγες που συλλέγονται σε ευρωπαϊκά ύδατα, η συμφωνία προβλέπει ότι θα μεταφέρονται σε κέντρα υποδοχής, τα οποία πάλι σε εθελοντική βάση θα δημιουργηθούν σε χώρες-μέλη της ΕΕ. Εκεί θα γίνεται η ίδια διαδικασία με εκείνη που αποφασίστηκε για τις πλατφόρμες, δηλαδή ο διαχωρισμός των προσφύγων με τους παράτυπους μετανάστες. 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν επίσης να λάβουν μέτρα ώστε να εμποδίσουν τις δευτερογενείς μετακινήσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών. Αυτό διευκολύνει τη Γερμανία γιατί οι δευτερογενείς μετακινήσεις αφορούσαν κυρίως τη χώρα στην οποία μεταβαίνουν παράνομα άτομα που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου σε χώρα πρώτης εισόδου.

Οι χθεσινές αποφάσεις οδηγούν μεν σε αποσυμφόρηση της Ιταλίας, που έχει και το μεγάλο πρόβλημα, ενώ διευκολύνουν τη Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά από τις δευτερογενείς μετακινήσεις...

Πηγή: Deutsche Welle 


Ελλάδα και Ισπανία θα δέχονται επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία 

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, καθώς και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, κατέληξαν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της συμφωνίας, «η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac (σ.σ. ευρωπαϊκό σύστημα παραβολής των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο) στις προαναφερόμενες χώρες», ενώ «η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών».

Πηγή: kathimerini.gr 


Τζ. Κόντε: Η Ιταλία δεν συμφώνησε για την επανεισδοχή μεταναστών από τη Γερμανία 

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπει την επανεισδοχή στη χώρα του μεταναστών που έχουν φύγει για τη Γερμανία.

"Η συμφωνία δεν προβλέπει να πάρει η Ιταλία μετανάστες από την Ιταλία", είπε ο Κόντε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της διήμερης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. "Εγώ δεν υπέγραψα καμία συγκεκριμένη συμφωνία με τη Μέρκελ", την καγκελάριο της Γερμανίας, για την επανεισδοχή μεταναστών, τόνισε. 

Εξάλλου, ο Τζ. Κόντε ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία δεν θα είναι μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ που θα δημιουργήσουν «ελεγχόμενα κέντρα» υποδοχής μεταναστών, επισημαίνοντας ότι τα κέντρα αυτά θα δημιουργηθούν σε εθελοντική βάση. Δεν ανέφερε, ωστόσο, ποιές χώρες δέχτηκαν να φτιάξουν τέτοια κέντρα στην επικράτειά τους. 

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σχετική ανάρτηση: Συμφωνία για το μεταναστευτικό στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου