24 Ιουνίου 2018

Μ. Μάρτενς: «Διπλωματικό αριστούργημα» η συμφωνία Ελλάδας και πΓΔΜ

Ως «διπλωματικό αριστούργημα» περιγράφει τη συμφωνία Ελλάδας και πΓΔΜ ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας FAZ στη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, Μίχαελ Μάρτενς, στην αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ειδικότερα δε, για τις πολιτικές ανακατατάξεις που η συμφωνία προκαλεί στην πολιτική σκηνή και των δύο χωρών, ο Γερμανός δημοσιογράφος παίρνει θέση: «Καλύτερα, να διαλυθεί ένα κόμμα από το να διαλυθεί μια περιοχή».

Ειδικότερα, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο ο ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) χαρακτηρίζει τους κ.κ. Ζάεφ, Τσίπρα, Ντιμιτρόφ και Κοτζιά ως «πραγματικούς πολιτικούς ηγέτες» και προσθέτει: «Oι μεγάλες πολιτικές κινήσεις στο εξωτερικό και οι βραχυπρόθεσμες πολιτικές τακτικές στο εσωτερικό είναι μέρος του ίδιου παιχνιδιού, το οποίο ονομάζουμε πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, σέβομαι τον Ζόραν Ζάεφ, τον Α. Τσίπρα και τους υπουργούς Εξωτερικών τους επειδή διέβησαν από κοινού αυτό το θαρραλέο μονοπάτι».

Θεωρεί τη συμφωνία ως ένα "διπλωματικό αριστούργημα". Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρει: «Έστω και αν ακούγεται φορτισμένο συναισθηματικά: θεωρώ τη συμφωνία ως ένα διπλωματικό αριστούργημα... Οι συντάκτες της συμφωνίας διακατέχονταν πραγματικά από πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης και δεν θεωρούν την πολιτική ένα παιχνίδι με μηδενικό άθροισμα... Παρεμπιπτόντως, αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν πιστεύω στο επιχείρημα που ακούγεται στην Αθήνα ότι η αντιπολίτευση θα έπρεπε να είχε συμμετάσχει νωρίτερα στις διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί εθνική συναίνεση. Διότι τι θα είχε συμβεί αν είχε συμμετάσχει νωρίτερα η αντιπολίτευση; Θα είχαμε δει λίγους μήνες νωρίτερα όλα τα εμπόδια και τα προσκόμματα που βιώνουμε σήμερα. Δεν θα είχε επιτευχθεί ποτέ η συμφωνία των Πρεσπών. Οι διαπραγματεύσεις θα είχαν αποτύχει πριν ξεκινήσουν».

Επανέρχεται και στο θέμα που δημιουργήθηκε με την ΝΔ και ο δημοσιογράφος της FAZ λέει ότι είναι αυτονόητο ότι ο πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας θα θελήσει να τηρηθεί μια συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να μάθει ότι πρέπει να τηρούνται οι συμβάσεις. Ως εκ τούτου, δεν είναι σκάνδαλο, αλλά φυσικά αυτονόητο, εάν ο πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας θελήσει να τηρηθεί μια συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης. Έτσι λειτουργεί η υπεύθυνη πολιτική» σημειώνει. 

Αναφέρεται στο «δίλημμα Μητσοτάκη», που δεν είναι άλλο από το να απελευθερώσει το κόμμα του, την ΝΔ, από το παρελθόν, χωρίς να συνασπιστεί με δυνάμεις ταυτισμένες με αυτό το παρελθόν. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Στην Ελλάδα ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Από τη μία πλευρά, ταξιδεύει στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, εκθειάζοντας, εγκωμιάζοντας τον εαυτό του ως τον σύγχρονο, αξιόπιστο και φιλικό προς τις επιχειρήσεις εταίρο σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη πλευρά, είναι αναγκασμένος στη χώρα του να συνασπιστεί με τις δυνάμεις του εθνικισμού και του παρελθόντος για να μην χάσει τον έλεγχο του κόμματός του. Μου φαίνεται ότι για τέτοιες καταστάσεις εφευρέθηκε η ελληνική λέξη "δίλημμα». Στο Βερολίνο, από ότι ακούω, υπάρχει κατανόηση της δύσκολης κατάστασής του. Σε συντηρητικούς κύκλους στη Γερμανία, δεν έχει ξεχαστεί ότι ήταν η Νέα Δημοκρατία, η οποία το 2009 άφησε πίσω της μια κατεστραμμένη, υπερχρεωμένη χώρα. Αν η ΝΔ μπορεί να απελευθερωθεί από το διεφθαρμένο παρελθόν της, το οποίο προσωποποιείται από ανθρώπους όπως ο Κώστας Καραμανλής και ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτό μπορεί να γίνει με τον Μητσοτάκη. Αλλά δεν θα απελευθερώσει το κόμμα του από το παρελθόν συνασπιζόμενος με τις δυνάμεις του παρελθόντος αυτού». 

Κλείνοντας, ο Μ. Μάρτενς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανατρέπει το γνωστό σχήμα από παλιά, λέγοντας: «η Ευρώπη είναι η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων». Υπό την έννοια ότι, «σε πολλές χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, τα αυταρχικού τύπου κόμματα, τα εθνικιστικά κόμματα και οι ηγέτες τους βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Και αυτό εμπνέει πολλούς ηγέτες στα Δυτικά Βαλκάνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου