15 Ιουνίου 2018

Handelsblatt: Ο Μητσοτάκης «απομονώνεται διεθνώς» με την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ

Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης λόγω της συμφωνίας Αθήνας και Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Κεντρικό πρόσωπο σχολιασμού είναι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Από δυο δημοσιεύματα στη Deutsche Welle:

Handelsblatt: Ο Μητσοτάκης «απομονώνεται διεθνώς»

Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt παρατηρεί ότι μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες φάνηκε ότι επιτεύχθηκε λύση στο ονοματολογικό. «Όμως τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τραβάει χειρόφρενο. Ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του Τσίπρα στη βουλή».

Το δημοσίευμα επισημαίνει τη σπουδαιότητα της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ αντίστοιχα, τον διεθνή έπαινο, αλλά και τις σοβαρές αντιδράσεις κατά της συμφωνίας στο εσωτερικό και των δύο χωρών.

Εστιάζοντας στο πρόσωπο του προέδρου της Ν.Δ. σημειώνει ότι «ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε δίλημμα. Από τη μία πλευρά θεωρείται φιλελεύθερος ρεαλιστής πολιτικός, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και μεγάλο διάστημα για επίλυση του ονοματολογικού. Από την άλλη πιστεύει ότι πρέπει να λάβει υπόψη του τη δεξιά-εθνικιστική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο με αυτήν την κίνηση απομονώνεται διεθνώς. Στα μάτια της Δύσης ο Μητσοτάκης εμφανίζεται με την πρόταση δυσπιστίας ως αρνητής που επιχειρεί να μπλοκάρει τη γεωπολιτικά σημαίνουσα πρόσδεση της Μακεδονίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Ούτως ή άλλως εντός της ΕΕ και μεταξύ των εταίρων της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ υπήρχε ελάχιστη κατανόηση για τη συνεχιζόμενη επί δεκαετίες διαμάχη για την ονομασία. Ακόμη μεγαλύτερος ενδέχεται να είναι τώρα ο εκνευρισμός για το γεγονός ότι η συντηρητική αντιπολίτευση επιχειρεί να τορπιλίσει τη συμφωνία». 


Ο γερμανός ανταποκριτής εκτιμά ότι «ο Μητσοτάκης παίρνει συνειδητά αυτό το ρίσκο», ελπίζοντας με την πρόταση μομφής να «στριμώξει» πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένης και της κατηγορηματικής άρνησης του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, να υπερψηφίσουν τη συμφωνία για την ονομασία. Ωστόσο, η σχετική ψηφοφορία στην ελληνική βουλή θα καθυστερήσει, υπογραμμίζει η Handelsblatt. 

Ως εκ τούτου «η προσπάθεια του Μητσοτάκη να ρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ενδέχεται να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Αντί να διασπάσει την κυβέρνηση, η πρόταση δυσπιστίας θα την συσπειρώσει ακόμη περισσότερο», εκτιμά η εφημερίδα.

Για «διαμαρτυρία ενάντια στον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στη διαμάχη για την ονομασία» κάνει λόγο η Tageszeitung. Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ «δεν θέλει να υπογράψει τη συμφωνία» ενώ «στην Ελλάδα προβάλλει αντίσταση η αντιπολίτευση». Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων η TAZ με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, «η συντηρητική ελληνική αντιπολίτευση βάζει εμπόδια στον δρόμο προς την επίτευξη συμφωνίας στο ονοματολογικό».

Πηγή: Deutsche Welle


Focus: «Σε στιλ Βίκτoρ Όρμπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

Το όνομα του Βίκτορ Όρμπαν εμφανίζεται σε διαδικτυακό δημοσίευμα του περιοδικού Focus σε αναφορά με τη στάση προέδρου της Ν.Δ. στο ονοματολογικό. Στο άρθρο ο ανταποκριτής κάνει σύντομο απολογισμό της συνολικής κατάστασης στη χώρα παίρνοντας αφορμή από την πραγματικότητα στα νοσοκομεία, στέκεται όμως στη συζήτηση στη Βουλή. 


«Οι συζητήσεις δεν αφορούν όπως παλαιότερα στην οικονομία» σημειώνει το Focus. «Μετά από 8 χρόνια η κρίση αποτελεί περιθωριακό σημείο, η διαμάχη για το ονοματολογικό είναι πιο σημαντική. Ο Τσίπρας μαζί με τον ομόλογό του Ζάεφ θέλουν μονομιάς να τερματίσουν την ερχόμενη Κυριακή μια διένεξη 27 ολόκληρων χρόνων. Το περιεχόμενο της συμφωνίας προκάλεσε την παρέμβαση της Ν.Δ. Σε στιλ Βίκτορ Όρμπαν ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης ανακάλυψε λαϊκιστικά θέματα για να προσελκύσει ψηφοφόρους. Κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Για να συζητηθεί έπρεπε να συντομευτεί η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο» επισημαίνει ο σχολιαστής αναφέροντας επίσης το επεισόδιο Μπαρμπαρούση και την καταδίωξη του εκτός της Χρυσής Αυγής πλέον βουλευτή.

Το περιοδικό Zeit: Στη στήλη του στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Zeit ο Μίχαελ Τούμαν εκθειάζει τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογικό. «Μας διδάσκει δύο τινά, αφενός ότι τα ντιλ που δεν ακολουθούν την αρχή της απειλής είναι πιθανά ακόμη και στον αιώνα του Τραμπ. Αφετέρου, θα μπορούσαν οι σοσιαλδημοκράτες που πανευρωπαϊκά έχουν πέσει σε μόνιμη κατάθλιψη να αισθάνονται κάπως υπερήφανοι που ένας εξ αυτών ο Ζόραν Ζάεφ και ο Τσίπρας μετά την Οδύσσεια του Αλέξη ´σοσιαλδημοκρατικοποιείται`. Οι προκάτοχοί τους ήταν ένας διεφθαρμένος εθνικιστής στα Σκόπια και ένας λαϊκιστής Σαμαράς στην Αθήνα». Και ο σχολιαστής συνεχίζει: «Για την Αθήνα είναι πολύ σημαντικό να αποβάλει την εικόνα του ταραχοποιού που μπλοκάρει ένα μικρό κράτος. Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι κάποτε ίσως χρειαστεί την αλληλεγγύη των μεγάλων εταίρων του. Οι Έλληνες νοιώθουν κάθε εβδομάδα, πόσο μεταβάλλεται η στρατηγική κατάσταση στο Αιγαίο». 

Πηγή: dw.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου