30 Ιουνίου 2018

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 14,1% της ΝΔ

Σε τροχιά αυτοδυναμίας κινείται η Νέα Δημοκρατία βάσει της νέας δημοσκόπησης της Metron Analysis για την εφημερίδα «Τα Νέα». Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται, στην εκτίμηση ψήφου, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 14,1 μονάδων. Η πρόσφατη συμφωνία για το Μακεδονικό φαίνεται να είναι καταλύτης ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Βάσει της εκτίμησης ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36,7% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 9,9%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 8%, το ΚΚΕ με 6,8% και η Ενωση Κεντρώων με 3,2%. Ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα των ΑΝΕΛ, φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 2%, ενώ το κόμμα «Ελληνική Λύση» φτάνει στο 2,8%. Τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται κάτω του 2%. 

Η ΝΔ επανέρχεται στα υψηλότερα ποσοστά της από την ανάληψη της κομματικής ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διευρύνοντας την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 14,1 μονάδες. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της Metron Analysis η διαφορά ανοίγει κατά 1,1%, πρωτίστως λόγω των απωλειών που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με την παράλληλη συρρίκνωση των ΑΝΕΛ, εξάλλου, οι κυβερνητικές απώλειες είναι σαφώς μεγαλύτερες. Εξάλλου στην παράσταση νίκης η ΝΔ λαμβάνει 65% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17%. 

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βυθίζεται

Σημαντικές απώλειες φαίνεται να σημειώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λόγω της συμφωνίας για το όνομα της ΠΓΔΜ, καθώς το 72% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ στις Πρέσπες, ενώ μόλις το 23% τοποθετείται θετικά. 

Οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το συνολικό έργο της κυβέρνησης σε ποσοστό 75%, καθώς η εικόνα για την οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένει απαισιόδοξη. Το 57% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, έναντι του 25% που τα αξιολογεί θετικά.

Τέλος, για πρώτη φορά διαμορφώνεται μια πλειοψηφία υπέρ των πρόωρων εκλογών, τις οποίες προκρίνει το 38%, ενώ το 31% δηλώνει ότι επιθυμεί να συνεχίσει η συγκυβέρνηση. 

Πηγή: Τα Νέα 

Σχετική ανάρτηση: Δημοσκόπηση Pulse: Ανοίγει την ψαλίδα η ΝΔ (28.06.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου