10 Αυγούστου 2018

ΕΚΤ: Τέλος το waiver για τις ελληνικές τράπεζες από τις 21 Αυγούστου

Την κατάργηση του waiver από τις 21 Αυγούστου, με τη λήξη δηλαδή του προγράμματος, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι. Υπενθυμίζεται πως το το waiver, δηλαδή η κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εξασφαλίσεων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος, επέτρεπε στις ελληνικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση στον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΕΚΤ, την οποία υπογράφει ο κ. Ντράγκι, «το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι από τις 21 Αυγούστου 2018 θα πρέπει στα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία να εφαρμόζονται τα ενιαία κριτήρια και τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος και ότι τα εν λόγω χρεόγραφα θα υπόκεινται στις ενιαίες περικοπές αποτίμησης που καθορίζονται στην κατευθυντήρια γραμμή (Ε.Ε.) 2016/65 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Στην απόφαση τονίζεται επίσης ότι «από τις 21 Αυγούστου 2018 η Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορεί να θεωρείται κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ που τελεί υπό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης/του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 παράγραφος 2 της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2014/31, θα παύσουν να πληρούνται από την εν λόγω ημερομηνία οι όροι για την προσωρινή αναστολή των ελάχιστων ορίων πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος όσον αφορά εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία».

Προ δύο εβδομάδων, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν είναι εφικτή χωρίς το waiver, το οποίο λήγει με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Πηγή: naftemporiki.gr 

Δείτε και αυτό:
Η απόφαση της ΕΚΤ για την κατάργηση του waiver μετά τη λήξη του προγράμματος






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου