27 Σεπτεμβρίου 2018

Folli Follie: Το πόρισμα- φωτιά της Alvarez

Ένα μεγάλο λογιστικό σκάνδαλο στον όμιλο Folli Follie Group (FF Group) αποκαλύπτει το πόρισμα της Alvarez&Marsal (A&M), το οποίο αποτιμά τον όμιλο στο 1/10 της σημερινής του αξίας με βάση τον τζίρο. Η έκθεση οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου και της αντιπροέδρου της εταιρείας. Η έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Alvarez & Marsal, η οποία αναφέρεται στα αποτελέσματα των ελέγχων που διεξήγαγε για τις εταιρείες του ομίλου FFG στην Ασία, αφορά το Οικονομικό έτος 2017, ενώ η εγκληματολογική (forensic) έκθεση αναμένεται να παραδοθεί προσεχώς.

 Η πλήρης εικόνα θα αποτυπωθεί πλήρως με την ολοκλήρωση των εν εξελίξει ερευνών, νομικής και οικονομικής φύσης, την επαναδιατύπωση των οικονομικών καταστάσεων 2017 (και πιθανότατα τον επανέλεγχο παλαιότερων χρήσεων) και την απονομή ευθυνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση «Preliminary Restatement Findings with respect to the FF ASIA GROUP consolidated financial statements for fiscal year 2017», η εταιρεία εμφανίζεται να έχει:
Έσοδα από τις δραστηριότητές της στην Ασία μόλις στο 1/10 των δημοσιευμένων στις οικονομικές καταστάσεις 2017 (ήτοι 116,847 εκατ. δολ. από 1,112 δισ. δολ. αντίστοιχα). 
Ζημιές 44,702 εκατ. δολ. έναντι κερδών 316,444 εκατ. δολ. 
Αποθέματα 33,873 εκατ. δολ. από 581,681 εκατ. δολ. και 
Τραπεζικά διαθέσιμα μόλις 6,4 εκατ. δολ. από 296,771 εκατ. δολάρια. 
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η FF Group ο ενοποιημένος τζίρος του 2017 ανήλθε στο 1,665 δισ. δολάρια. 


Είναι προφανές ότι η εικόνα του ομίλου αλλάζει άρδην με τα νέα δεδομένα, ενώ για την οριστικοποίηση των στοιχείων απαιτείται ειδικός έλεγχος από ορκωτό ελεγκτή.

Mετά την λήξη της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβούλίου (την Τρίτη) και την λήψη αποφάσεων, ο κ. Δημήτριος Κουτσολιούτσος και η κα. Αικατερίνη Κουτσολιούτσου υπέβαλαν την παραίτηση τους.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος . Δημήτριος Κουτσολιούτσος δήλωσε τα εξής : «Με βαρύτατη θλίψη και εν μέσω της σωβούσας κρίσης για την Εταιρεία μας, την οποία ίδρυσα και υπηρέτησα επί 36 χρόνια, παραιτούμαι σήμερα από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Το ίδιο ζήτησα να πράξει και η σύζυγος μου, με την οποία μαζί υπηρετήσαμε την Εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου με αποτέλεσμα η παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου. Ωστόσο έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υιό μου Γεώργιο Κουτσολιούτσο ο οποίος με επιτυχία διαχειρίζεται την κρίση με την συνδρομή των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του καταξιωμένου επιτελείου». 


Το σχόλιό μας: Το μεγάλο ερώτημα, για το «πως φτάσαμε σ' αυτή την πρωτοφανή απάτη» παραμένει. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι Χρηματιστηριακές αρχές, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι ντόπιοι και ξένοι επενδυτές, τόσα χρόνια (γιατί είναι προφανές ότι δεν προέκυψε το 2017) δεν αντιλήφθηκαν τίποτα! Έπρεπε να βρεθεί ένα -όχι τόσο γνωστό- αμερικανικό fund, το Quintessential Capital Management (QCM), για να αποκαλύψει την τρομακτική απάτη! Συγχρόνως λοιπόν, το σκάνδαλο της Folli Follie, αποκαλύπτει την ύπαρξη κενών των αδυναμιών τεραστίων διαστάσεων σε ολόκληρο το εποπτικό σύστημα. 

Πηγή: Με στοιχεία από naftemporiki.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
"Επίθεση" από το fund QCM οδηγεί σε limit down την Folli Follie (0
4.05.2018)
Σε αναστολή οι μετοχές της Folli Follie στο Χρηματιστήριο (
25.05.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου