26 Σεπτεμβρίου 2018

Moody’s: Διατηρεί στο B3 την Ελλάδα

Tους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε σε αναθεώρηση του αξιόχρεου της Ελλάδας, διαψεύδοντας τις προσδοκίες, αλλά και τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση εξηγεί ο οίκος Moody's στην επικαιροποιημένη έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. 

Οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν ότι οι προκλήσεις, όπως οι εξαιρετικά αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά και οι αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος, επιμένουν. Σημειώνουν δε ότι το κλειδί βρίσκεται στην βούληση της κυβέρνησης να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Ο Moody's, 
επιβεβαιώνοντας τον τίτλου του πιο αυστηρού οίκου, εξακολουθεί να «βαθμολογεί» τη χώρα με B3 και θετικές προοπτικές (outlook)

Σύμφωνα με τον οίκο τα θετικά στοιχεία για την αξιολόγηση της Ελλάδας είναι οι «ισχυρές επιδόσεις στην εφαρμογή απαιτητικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης χρέους και οι διαχειρίσιμες ανάγκες δανεισμού, δεδομένης της στήριξης από τους πιστωτές, όπως και τα υψηλότερα από επίπεδα πλούτου από χώρες, που βρίσκονται σε ανάλογη βαθμίδα.

Στα αρνητικά είναι η ανάγκη για «πολύ περιοριστική δημοσιονομική θέση για αρκετά χρόνια ακόμη», προκειμένου να μειωθεί το εξαιρετικά υψηλό χρέος, όπως και η πρόκληση της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων σε θεσμικό επίπεδο και επίπεδο διακυβέρνησης. Στα αγκάθια και το γεγονός ότι «το τραπεζικό σύστημα παραμένει αδύναμο, με πολύ υψηλή έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου, τονίζει η Moody's είναι η διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και η συνέχιση των προσπαθειών στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, που έγιναν τα τελευταία χρόνια. 

Ο οίκος σημειώνει ότι υπό τις σημερινές συνθήκες δεν θεωρείται πιθανή μία υποβάθμιση. Ωστόσο προειδοποιεί πως «εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της ή να ανατρέψει μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι ο οίκος αξιολογεί πλεόν ως «μέτριο» και όχι υψηλό το πολιτικό ρίσκο και εκτιμά ότι εκλογές θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι του 2019. 

Πηγή: naftemporiki.gr 

Σχετική ανάρτηση:
Γιατί η Moody's ανέβαλε την αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας μας (24.9.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου