28 Σεπτεμβρίου 2018

WSJ: Ο αριστερός ηγέτης της Ελλάδας οικοδομεί συμμαχία με ΗΠΑ και Ευρώπη στα Βαλκάνια

Τον στόχο του η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, χωρίς όμως να ξέρει αν ο συνασπισμός με τον τωρινό κυβερνητικό του εταίρο επιβιώσει, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal και διαμήνυσε ότι είναι αποφασισμένος να επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών εφόσον η γειτονική χώρα ολοκληρώσει τις συμφωνημένες διαδικασίες.

Στη συνέντευξή του με τίτλο: «Ο αριστερός ηγέτης της Ελλάδας οικοδομεί συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στα Βαλκάνια», ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει: «Δεν θα παίξω παιχνίδια», «η Συμφωνία θα επικυρωθεί στην ελληνική Βουλή μετά το τέλος της διαδικασίας» στην ΠΓΔΜ, καταρρίπτοντας έτσι σενάρια περί αναβολής της ψήφισης της Συμφωνίας για μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, σύμφωνα με την WSJ . Δεδομένου ότι μετά το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει και συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, αυτή η στιγμή θα μπορούσε να είναι ο Μάρτιος, αναφέρεται στο δημοσίευμα της WSJ.

Αναφερόμενος στις σχέσεις και τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως «αν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον μας, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας και να την κάνουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος -όπως ήταν τρία χρόνια πριν- αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαμορφώσουμε συμμαχίες. Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, ο κ. Τσίπρας απέδωσε τη βούλησή του να λύσει το ονοματολογικό σε ένα ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια. «Μπορώ να δω πολύ καθαρά ότι αυτό σημαίνει πως πρέπει να προσθέσουμε αξία στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας», είπε. «Η συνεργασία και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ. Ίσως αυτό είναι περίεργο, αλλά είναι αλήθεια».

Μιλώντας αναφορικά με το ζήτημα των Ρώσων διπλωματών και τη στάση της Αθήνας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «πήραμε μια απόφαση προκειμένου να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό ήταν ένα πολύ καθαρό σήμα».

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω αν ο συνασπισμός θα επιβιώσει, αλλά αυτό είναι κάτι που ο κυβερνητικός εταίρος μου θα αποφασίσει», είπε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι στόχος του είναι να εξαντλήσει την 4ετία. «Ο στόχος μου είναι να πάω μέχρι τέλους», «αυτό είναι ένα σημάδι σταθερότητας», είπε.

Επίσης, σύμφωνα με την WSJ ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην επίτευξη των συμφωνημένων στόχων, αλλά η Αθήνα θα αποφασίζει τα μέσα για την επίτευξη αυτών των στόχων. Είπε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω περικοπή στις συντάξεις, μέτρο που επιθυμούσε το ΔΝΤ, και επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να διατηρήσει τις συντάξεις και να πείσει τους εταίρους. «Δεν θα είναι μονομερές, θα είναι θέμα λογικής», είπε.

Πηγή: 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου