19 Οκτωβρίου 2018

Σχόλια στον απόηχο της παραίτησης Κοτζιά

Μια επιλογή από κάποια χαρακτηριστικά σχόλια (αποσπάσματα άρθρων) σχετικά με την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, τόσο τον φιλοκυβερνητικό όσο και τον αντιπολιτευόμενο τύπο (kathimerini.gr, avgi.gr, tovima.gr, efsyn.gr) στη συνέχεια:

«Με πόνο καρδιάς»
Καθημερινή / Στέφανος Κασιμάτης 

Ο Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε. Με άλλα λόγια, τον έφαγε ο Καμμένος και, αν θέλουμε να είμαστε ακριβέστεροι, τον έφαγε ο Τσίπρας, έστω και «με πόνο καρδιάς», για χάρη του Καμμένου. Για τη σφοδρότητα της σύγκρουσης στο υπουργικό των δύο θηρίων δεν υπάρχει αμφιβολία: το μαρτυρεί το γεγονός ότι ο καβγάς περιείχε και κατηγορίες εκατέρωθεν για κακοδιαχείριση μυστικών κονδυλίων – κατηγορίες οι οποίες οπωσδήποτε ευνοούν την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης. Ούτε όμως για το γεγονός ότι ο Τσίπρας έγειρε προς την πλευρά του Καμμένου υπάρχει αμφιβολία: η δήλωση του Τζανακόπουλου «όποιος δυσφορεί να κατεβεί από το τρένο», η οποία και προκάλεσε την απόφαση του Κοτζιά να παραιτηθεί, αναφερόταν εμφανώς στον παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών, διότι το περιβάλλον του ήταν που διέρρεε τα περί «δυσφορίας». 
kathimerini.gr 18.10.2018

Σταθερά και αποφασιστικά
Αυγή, Κύριο Άρθρο
Η κακή χθεσινή εξέλιξη της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών, που πρωταγωνίστησε στο επίτευγμα της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν σημαίνει επ' ουδενί λόγο αλλαγή γραμμής της κυβέρνησης στο “Μακεδονικό”. Αυτό το μήνυμα στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας με την ανάληψη -και- του υπουργείου Εξωτερικών στη διεθνή κοινότητα και στα Σκόπια, όπου η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δίνει τη μάχη της συνταγματικής αναθεώρησης. Και είναι απολύτως πειστικό. Το δεύτερο μήνυμα, αυτό που στέλνει στο εσωτερικό, “δεν θα ανεχτώ στο εξής καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας», κλείνει με οριστικό τρόπο τη συζήτηση και τη σεναριολογία που τόσο αχρείαστα έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της έργο στο οποίο καλείται να ανταποκριθεί με ώριμα, σταθερά και αποφασιστικά βήματα. Έπειτα από τρεισήμισι χρόνια σκληρού αγώνα, τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να αντιστοιχεί με τις απαιτήσεις της κοινωνίας.
avgi.gr 18.10.2018

Ο Κοτζιάς έφυγε (με… πόνο καρδιάς), αλλά ο Καμμένος μένειΤο Βήμα / ΒΗΜΑτοδότης
Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι ότι ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει και το υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει ένα μήνυμα ότι θα πρέπει να στηριχθεί η συμφωνία των Πρεσπών – να σημειωθεί ότι ο κ. Κοτζιάς ήταν αυτός που τη διαπραγματεύτηκε και στήριξε, ενώ ο κ. Καμμένος ήταν αυτός που δεν θα την ψήφιζε. Και κάτι ακόμη: Εντυπωσιάζει και το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα διγλωσσίας και υπονόμευσης της κυβέρνησης. Αλλά ποιος είχε διαφορετική γλώσσα στην κυβέρνηση για το θέμα των Σκοπίων; Ο κ. Κοτζιάς που καρατομήθηκε (με πόνο καρδιάς) ή ο κ. Καμμένος;
tovima.gr 
 18.10.2018 

Το τίμημα της ανάγκης
Εφημερίδα Συντακτών / Η Αποψη της «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του Ν. Κοτζιά «με πόνο καρδιάς». Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τα αισθήματά του για τον τέως υπουργό Εξωτερικών... Σχεδίασαν και υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών... Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα ανεχτεί «από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας». Θα μπορούσε να πει κανείς «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Αν είχε γίνει αυτή η δήλωση λίγες ημέρες νωρίτερα, ως απάντηση στα όσα έπραξε ο υπουργός Αμυνας στις ΗΠΑ, ίσως να είχαν αποφευχθεί οι τελευταίες εξελίξεις... Εχουμε την εντύπωση ότι αυτό που θέλησε να σηματοδοτήσει χθες ο πρωθυπουργός, αντικαθιστώντας ο ίδιος τον Νίκο Κοτζιά, μπορούσε να είχε σηματοδοτηθεί με πολλούς τρόπους και χωρίς να συμβούν όσα συνέβησαν. Δεν χωράει αμφιβολία ότι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά για την κυβέρνηση από ό,τι δέκα ημέρες πριν. Και αυτός που προκάλεσε τη θύελλα δεν είναι ο παραιτηθείς υπουργός, αλλά ο υπουργός Αμυνας. Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός τον έχει ανάγκη. Αλλά είναι ακόμη πιο βέβαιο πως το τίμημα αυτής της ανάγκης αποδεικνύεται, πλέον, πολύ βαρύ.
efsyn.gr 
18.10.2018

Η πτώση του κ. Κοτζιά
Καθημερινή / Κώστας Ιορδανίδης
Ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υπήρξε μία μείζων «σταθερά» των δύο κυβερνήσεων του κ. Αλέξη Τσίπρα, από την άποψη ότι ήταν ο μόνος ο οποίος είχε επαρκή γνώση της δομής, της λειτουργίας και του αντικειμένου του χαρτοφυλακίου που ανελάμβανε. Η σύγκρουσή του όμως με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, κατέστησε τον κ. Κοτζιά παράγοντα μείζονος ασταθείας για την επιβίωση του ανορθόδοξου κυβερνητικού συνασπισμού, και αυτός ήταν ο λόγος που οδήγησε στην πτώση του.
kathimerini.gr 18.10.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου