31 Οκτωβρίου 2018

Περί κυβίστησης και ... κωλοτούμπας

Κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις περί "κυβίστησης" και "κωλοτούμπας" αναπτύσει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της απαντώντας στον πρωθυπουργό με αφορμή την επιχειρούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Έστω και στο παρά πέντε [...] η ολική κυβίστηση της ΝΔ είναι καλοδεχούμενη», ανέφερε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού 
σε ανακοίνωσή του
με την οποία καλωσόριζε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

«Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τον όρο κυβίστηση προφανώς γιατί ντρέπεται τη λέξη kolotoumba που καθιέρωσε διεθνώς. Θα του εξηγήσουμε, λοιπόν, τι σημαίνει και κυβίστηση» αναφέρει ανακοίνωσή της η ΝΔ. Και του εξηγεί τι, κατά την άποψή της, σημαίνει κυβίστηση:

Πιο αναλυτικά:

Aνακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού:

«Καλωσορίζουμε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που με συναίσθηση ευθύνης για το τόπο και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, εκκινεί με πρωτοβουλία του ο Πρωθυπουργός.
Έστω και στο παρά πέντε, έστω και υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για την εξόφθαλμη απόπειρα απόδρασης από την Αναθεώρηση, προκειμένου να διατηρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η ολική κυβίστηση της ΝΔ είναι καλοδεχούμενη».  


Aνακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ: 

«Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τον όρο κυβίστηση προφανώς γιατί ντρέπεται τη λέξη kolotoumba που καθιέρωσε διεθνώς. Θα του εξηγήσουμε, λοιπόν, τι σημαίνει και κυβίστηση. 
Κυβίστηση σημαίνει να επιδιώκεις να καθιερώσεις και στο Σύνταγμα τα δημοψηφίσματα, όταν έχεις γίνει ο περίγελος της Οικουμένης με την κωλοτούμπα που έκανες στο δημοψήφισμα του 2015.
Κυβίστηση σημαίνει να θες να αποσυνδέσεις την προεδρική εκλογή από τις εθνικές εκλογές, όταν την έχεις χρησιμοποιήσει για να ρίξεις μια κυβέρνηση, τάζοντας δήθεν ότι θα σκίσεις τα μνημόνια.
Κυβίστηση σημαίνει να νοιάζεσαι τάχα για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και του ηλεκτρισμού, όταν έχει ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια.
Κυβίστηση, τέλος, σημαίνει να κόπτεσαι τάχα για το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, όταν σφύριζες αδιάφορα από το 2006 που πρότεινε την κατάργησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για να μην μακρηγορούμε, θα συστήναμε στον κ. Τσίπρα να αποφεύγει στο εξής τα συνώνυμα της λέξης κωλοτούμπα, καθώς όλες ανεξαιρέτως οι εκδοχές της θυμίζουν το κυβερνητικό τσίρκο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους του. Περισσότερα στη Βουλή…». 


Ο Τσίπρας "βάζει πλώρη" για το Νέο Σύνταγμα. Σκίτσο του Ηλία Μακρή

Να σημειωθεί ότι των δυο πιο πάνω ανακοινώσεων είχε προηγηθεί μια ακόμη ανακοίνωση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην οποία η ΝΔ επισημαίνει ότι «οι συνθήκες είναι ώριμες στη χώρα μας για μια τολμηρή και ευρεία Συνταγματική Αναθεώρηση... Ηδη από τις αρχές του 2016 ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να ενταχθούν με συναινετικό τρόπο προς αναθεώρηση όλες οι βασικές προτάσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και οι πολίτες να αποφανθούν, μέσω των εκλογών, για την κατεύθυνση των αλλαγών»... Και η συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΝΔ καταλήγει αναφέροντας ότι «τις προτάσεις που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση για το νέο καταστατικό χάρτη, θα τις δημοσιοποιήσει ο πρόεδρός της την προσεχή Τρίτη», ενώ μας πληροφορεί ότι στην αναθεωρητική διαδικασία γενικός εισηγητής της ΝΔ θα είναι ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κώστας Τασούλας. 

Τέλος να αναφέρουμε και τι γράφει η Βικιπαίδεια για τον όρο "κυβίστηση": «Η κυβίστηση (κοινώς αποκαλούμενη και κωλοτούμπα) είναι άσκηση γυμναστικής αλλά και είδος ακροβατικού. Κατά την κωλοτούμπα ο δρων στηρίζεται αρχικά με το κεφάλι και τα χέρια στο έδαφος σε πρόσθια θέση και στη συνέχεια δίνει ώθηση ώστε το κάτω μέρος του σώματος να περάσει πάνω από το κεφάλι -το οποίο πάντα βρίσκεται σε επαφή με το έδαφος- και να καταλήξει στο έδαφος σε ύπτια θέση».

Πηγές: Στοιχεία απο ΑΠΕ-ΜΠΕ και nd.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου