15 Οκτωβρίου 2018

Eρευνα της Pulse: Τι πιστεύουν οι Eλληνες για ξένους ηγέτες και χώρες

Θετικά αξιολογούν οι Ελληνες την Γαλλία, στη στάση της σήμερα απέναντι στην Ελλάδα, που καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Την ακολουθεί η Κίνα και την τριάδα των χωρών με θετικό ισοζύγιο αξιολόγησης συμπληρώνουν οι ΗΠΑ. Χαμηλή αξιολόγηση της Τουρκίας, καθώς και της Γερμανίας και της Ρωσίας. Από τους ηγέτες που μετρήθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος «φιγουράρει» στην πρώτη θέση με το θετικότερο ισοζύγιο απόψεων, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκουμε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…

Πιο αναλυτικά η μεγάλη έρευνα της Pulse RC για την «Καθημερινή» της Κυριακής που κατέγραψε το πώς αξιολογούμε έξι χώρες, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους ηγέτες τους, όσον αφορά τη στάση τους σήμερα απέναντι στην Ελλάδα, στη συνέχεια: 

Αξιολόγηση χωρών

Δεν εκπλήσσουν η χαμηλή αξιολόγηση της γείτονος Τουρκίας, με μονοψήφιο ποσοστό θετικών απαντήσεων ή οι μέτριες αξιολογήσεις της Γερμανίας και της Ρωσίας – αρκεί να θυμηθούμε τις πρώτες ειδήσεις των τελευταίων μηνών. Ούτε η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο μέσον της κατάταξης προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, με αξιόλογο ποσοστό θετικών απαντήσεων αλλά με περισσότερες αρνητικές απόψεις... 


Η παραδοσιακά σύμμαχος Γαλλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με τους έξι στους δέκα Ελληνες να αξιολογούν θετικά τη στάση της σήμερα απέναντι στην Ελλάδα. Την ακολουθεί με ευδιάκριτη διαφορά η (με μεγάλες επενδύσεις και χωρίς «αιχμές» για εμάς) Κίνα. Την τριάδα των χωρών με θετικό ισοζύγιο αξιολόγησης συμπληρώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 49%! Οι ΗΠΑ στην πρόσφατη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης αποτέλεσαν την τιμώμενη χώρα με ιδιαίτερη προβολή και σημαντική παρουσία Αμερικανών εκπροσώπων. Ακόμα όμως κι έτσι, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι ένα από τα καλύτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας τη χαμηλή επίδοση του σημερινού προέδρου τους. 

Αξιολόγηση ηγετών

Ο Ντόναλντ Τραμπ στο ερώτημα δημοτικότητας, συγκεντρώνει 27%, μπροστά μόνο από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… 
 

Από τους υπόλοιπους ηγέτες που μετρήθηκαν, μέτρια ποσοστά συγκεντρώνουν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Κινέζος πρόεδρος. Ο Σι Τζινπίνγκ, πάντως, διαθέτει θετικό ισοζύγιο με ελάχιστες αρνητικές απόψεις. Η θέση του οφείλεται κυρίως στη χαμηλή αναγνωρισιμότητα: οι μισοί δεν τον γνωρίζουν, δεν έχουν άποψη ή δεν απάντησαν.

Αξιοσημείωτες είναι οι επιδόσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Και οι δύο συγκεντρώνουν πάνω από 40%, υπερτερώντας των αξιολογήσεων της Ε.Ε. και της Ρωσίας αντιστοίχως. 

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος «φιγουράρει» στην πρώτη θέση με το θετικότερο ισοζύγιο απόψεων και υψηλή αποδοχή από την πλειονότητα! Διατηρεί δε την πρωτοκαθεδρία σε όλες τις υποομάδες του πληθυσμού, όπως αυτό αποτυπώνεται στις υποαναλύσεις ανά φύλο, ηλικία ή εκλογική συμπεριφορά.

Πηγή: kathimerini.gr (από άρθρο του κ. Γιώργου Αράπογλου, γενικού διευθυντή της Pulse RC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου