31 Οκτωβρίου 2018

Έρευνα Pew: Ταυτίζουν εθνική ταυτότητα με θρησκεία οι Έλληνες

Τρεις στους τέσσερις Ελληνες (σε ποσοστό 76%) ταυτίζουν την εθνική ταυτότητα με την θρησκεία, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Pew Research Center που διενεργήθηκε την περίοδο 2015-2017 μεταξύ 56.000 ενηλίκων σε 34 κράτη της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη. Το αντίστοιχο συμβαίνει μόνο σε έναν στους τρεις Αγγλους, Γάλλους και Γερμανούς. 

Μάλιστα η Ελλάδα είναι 4η ανάμεσα στις χώρες που εξετάστηκαν ως προς το πεδίο της ταύτισης της θρησκείας-εθνικής ταυτότητας. 


Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει δύο πράγματα. 
  • Πρώτον, ότι ένα αόρατο «σιδηρούν παραπέτασμα» εξακολουθεί να υψώνεται και να διχοτομεί την Ευρώπη στις απόψεις για τη θρησκεία, τις μειονότητες και τα κοινωνικά θέματα όπως ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και η νομιμότητα της έκτρωσης. 
  • Δεύτερον, ότι η Ελλάδα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε μέλος του ανατολικού μπλοκ, χαρακτηρίζεται από πεποιθήσεις που συντονίζονται σχεδόν πλήρως με τις απόψεις που επικρατούν σήμερα στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Μεταξύ των 34 κρατών και εθνικοτήτων οι Ελληνες πρωτεύουμε στην πίστη μας ότι υπάρχει Θεός (92%), ξεπερνώντας ακόμα και τους Ρώσους (75%), την ίδια ώρα που μόνο το 36% των Σουηδών δηλώνει το ίδιο.

Πρωτεύουμε επίσης στην πίστη μας ότι υπάρχει το «κακό μάτι» (66%), με τους Σουηδούς να έρχονται τελευταίοι και καταϊδρωμένοι (μόλις με 9%). 

Την πρώτη θέση σε ολόκληρη την ήπειρο καταλαμβάνουμε και στην πεποίθηση ότι ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος όλων των άλλων (89%). 



Γενικότερα, οι ανατολικές χώρες διακρίνονται από υψηλά ποσοστά πίστης στην πολιτισμική τους ανωτερότητα έναντι όλων των άλλων (69% των Ρώσων, 84% των Αρμενίων). Οι Δυτικοευρωπαίοι εμφανίζονται περισσότερο «σεμνοί» με μόλις το 20% των Ισπανών, το 36% των Γάλλων, το 45% των Γερμανών και το 47% των Ιταλών να δηλώνουν το ίδιο. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις το 31% των Ελλήνων θα αποδεχόταν μουσουλμάνο ως μέλος της οικογένειάς του και μόνον το 35% θα αποδεχόταν Εβραίο. Πρόκειται για ποσοστά πολύ κοντά στα χαμηλότερα της Ευρώπης. 

Οι συντηρητικές αντιλήψεις επεκτείνονται στην Ανατολική Ευρώπη και στις στάσεις για τα δικαιώματα και τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Για παράδειγμα, το 75% των Γερμανών και το 77% των Βρετανών υποστηρίζουν τον γάμο ομοφύλων, ενώ τον απορρίπτουν το 90% των Ρώσων, το 79% των Βουλγάρων και το 70% των Ελλήνων. Τέλος, προξενεί εντύπωση ότι, παρά τη διάδοση της έκτρωσης, το 52% των Ελλήνων θα ήθελε να απαγορευτεί (!), κάτι που δηλώνουν μόνον το 18% των Βρετανών και μόλις το 3% των Σουηδών.

Πηγές: pewforum.org , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου