7 Νοεμβρίου 2018

Συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου, ιστορικό βήμα ή επικοινωνιακό πυροτέχνημα;

Ήταν μια "συμφωνία ιστορικού χαρακτήρα", όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός ή ένα ακόμη επικοινωνιακό του τέχνασμα που τίποτε ουσιαστικό δεν αλλάζει στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας; Πάντως, προς το παρόν, η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου κατάφερε να αλλάξει τη δημόσια ατζέντα. Μια επιλογή από κάποια πρώτα σχόλια στον τύπο (αποσπάσματα από Ναυτεμπορική, Το Βήμα, Εφημερίδα Συντακτών, Καθημερινή και Αυγή) για τη χθεσινή συμφωνία, στη συνέχεια:

Έντονο παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου 
Ναυτεμπορική / του Γιάννη Καμπουράκη
«Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύμηνες και το σήμα ότι η δήθεν κόντρα θα ερχόταν με την πρόταση της πλειοψηφίας στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν προπέτασμα καπνού.
Η κυβέρνηση βρήκε στο σύμφωνο που υπέγραψαν πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών το θέμα που θα αλλάξει καταλυτικά τη δημόσια ατζέντα και θα δημιουργήσει το νέο κέντρο για τη δημόσια συζήτηση για αρκετό καιρό. Πολλές και ποικίλες οι αντιδράσεις, αμηχανία στη Ν.Δ. τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πρώτη αντίδραση, έντονη κριτική από το Κίνημα Αλλαγής που μιλά για υποχώρηση της κυβέρνησης και σύγχυση που προκαλεί το κοινό ανακοινωθέν, δηλητηριώδη σχόλια για συναλλαγή του παγκαριού με την πολιτική κάλπη, που δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τη δημόσια ζωή στην Ελλάδα, κάνουν ήδη την εμφάνισή τους...
Είναι όμως σαφές ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα λέει ότι προχωρά σε μία μείζονα μεταρρύθμιση που εκκρεμούσε επί πολλά χρόνια, την ίδια στιγμή που επί της ουσίας εγκαταλείπει οριστικά τα σχέδια για διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, κλείνοντας το μάτι στους εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς και ψηφοφόρους
»... 
Πηγή: naftemporiki.gr

Κράτος και εκκλησία: Εντυπώσεις χωρίς ουσία
Το Βήμα / Κύριο άρθρο
«Με μια από τις συνήθεις επικοινωνιακές πιρουέτες του ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να ξεπεράσει το σκόπελο του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας με μια συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο, που δημιουργεί εντυπώσεις, αλλά επί της ουσίας μεταθέτει το πρόβλημα. Όπως και στην πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση που κατέθεσε, από τη μια διατηρεί το ρόλο της επικρατούσας θρησκείας και από την άλλη αναγνωρίζει τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.
Έτσι και στη χθεσινή δήλωση του από τη μια υποστηρίζει ότι επιδιώκει να ενισχύσει την αυτονομία της ελλαδικής εκκλησίας έναντι του ελληνικού κράτους, αναγνωρίζοντας όμως παράλληλα την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς του. Κι αυτό θεωρεί ότι το επιτυγχάνει μεταφέροντας την πληρωμή των κληρικών στην ίδια την εκκλησία, όπου προηγουμένως όμως έχει μεταφέρει τους ανάλογους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, το οποίο μάλιστα θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του ελληνικού Δημοσίου!
Με την τακτική αυτή ο κ. Τσίπρας θεωρεί προφανώς ότι και την εκκλησία εξυπηρετεί και τους ψηφοφόρους δεν ενοχλεί και παριστάνει τον μεταρρυθμιστή
»... 
Πηγή: tovima.gr

Συμφωνία ιστορικού χαρακτήρα 

Εφημερίδα Συντακτών / Η Αποψη της «ΕΦ.ΣΥΝ.»
«Αναμφίβολα πρόκειται για ιστορική συμφωνία. Επειτα από πολλές δεκαετίες αντιπαραθέσεων και αμφισβητήσεων η Πολιτεία και η Εκκλησία συμφώνησαν να λύσουν συμβιβαστικά και στη βάση του κοινού -αν είναι και αμοιβαίου θα το δούμε στο μέλλον- συμφέροντος τις σημαντικότερες οικονομικές εκκρεμότητες στις σχέσεις τους.
Η συμφωνία προβλέπει ότι περίπου δέκα χιλιάδες κληρικοί και λαϊκοί υπάλληλοι της Εκκλησίας θα συνεχίσουν να πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο με τη μορφή επιδόματος και χωρίς να θεωρούνται, πλέον, δημόσιοι υπάλληλοι. Προβλέπει, επίσης, ότι η αμφισβητούμενη εκκλησιαστική περιουσία υποχρεωτικά και η μη αμφισβητούμενη περιουσία της Εκκλησίας προαιρετικά θα περάσουν προς αξιοποίηση σε ένα κοινό Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, τα έσοδα του οποίου θα μοιράζονται κατά ίσο μέρος οι δύο πλευρές.
Πρόκειται για έναν ιστορικό συμβιβασμό, είτε θετικά τον κρίνει κανείς είτε αρνητικά
»...
Πηγή: efsyn.gr

Σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα 

Καθημερινή / Πάσχος Μανδραβέλης
«Επειδή δεν έχει ξεκινήσει η περίοδος νηστείας, πρέπει να ανοίγουν σαμπάνιες στην Μονή Πετράκη. Κι αυτό διότι είναι λεόντειος η συμφωνία που επέτυχε ο Αρχιεπίσκοπος με τον πρωθυπουργό. Για την ακρίβεια η ελληνική Πολιτεία τα έδωσε όλα για να μην αντιδράσει η Εκκλησία σε κάποια πιθανή ρητή πρόβλεψη στο Σύνταγμα περί «ουδετερόθρησκου κράτους». Λέμε ρητή, διότι αυτό ήδη προβλέπεται από το άρθρο 13 παρ. 1 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι: «η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός».
Συνεπώς η λειτουργική ουδετερότητα του Συντάγματος δεν περίμενε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να κατοχυρωθεί
»... 
Πηγή: kathimerini.gr

Ένα βήμα
Η Αυγή / Κύριο Άρθρο
«Η χθεσινή συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία επιλύει ιστορικές εκκρεμότητες που αφορούν τις μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις.
Ένα πρώτο βήμα αφορά τη διαμφισβητούμενη περιουσία. Την περιουσία αυτή θα την εκμεταλλεύονται πλέον από κοινού η Εκκλησία και το Δημόσιο συμμετέχοντας σε ένα κοινό ταμείο για την αξιοποίησή της. Από τα έσοδα του ταμείου αυτού θα προκύπτουν πόροι και για το Δημόσιο, ώστε να μπορεί να αντισταθμίζεται η καταβολή της μισθοδοσίας του κλήρου.
Παράλληλα οι ιερείς παύουν να θεωρούνται υπάλληλοι του Δημοσίου, το οποίο, την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζει σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού στον κοινωνικό τομέα.
Εξ ίσου σημαντικό όμως είναι ότι η συμφωνία αυτή, σίγουρα ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές, δημιουργεί βάση για μια καθαρή αμοιβαία συνεννόηση
»... 
Πηγή: avgi.gr 

Σχετική ανάρτηση:
Συμφωνία κυβέρνησης - Εκκλησίας. Το κοινό ανακοινωθέν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου