23 Νοεμβρίου 2018

Bloomberg: Πως η Ελλάδα παλεύει να σώσει τις τράπεζες- ξανά

Μόλις χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η Πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», που προβλέπει τη μεταβίβαση σημαντικού μέρους των, μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, σε μία Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (SPV), με απώτερο στόχο την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων εντός τριετίας. To θέμα των ελληνικών τραπεζών εξακολουθεί να απασχολεί έντονα τα ξένα μέσα. Το πρακτορείο οικονομικών Bloomberg σε αναλυτικό άρθρο του εξηγεί τι έχει γίνει μέχρι στιγμής, τι προτάσεις υπάρχουν στο τραπέζι, αλλά και πώς φτάσαμε έως εδώ.

Το άρθρο αυτό, όπως το παρουσιάζει η naftemporiki.gr, στη συνέχεια:

«Η Ελλάδα παλεύει να βρει πώς θα θα σώσει τις τράπεζές της- ξανά. Υπό το βάρος των κόκκινων δανείων, που καλύπτουν σχεδον το ήμισυ των χορηγήσεων, οι δοκιμαζόμενες τράπεζες παραμένουν ένα από τα σοβαρότεερα εμπόδια στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» σχολιάζει το Bloomberg. «Υπάρχουν ακόμη και ανησυχίες ότι η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με νέα χρηματοπιστωτική κρίση, εάν δεν μπορέσει να βγάλει τους πιστωτές της από το καθοδικό σπιράλ» προσθέτει. Δίνει όλη την εικόνα σε επτά ερωτήσεις- απαντήσεις


1. Τι μπορεί να γίνει;

Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει σχέδιο που θα βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν ταχύτερα από τα κόκκινα δάνεια, και το οποίο θα περιλαμβάνει πιθανότατα κρατικές εγγυήσεις. Διάφορες ιδέες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού και Οχημάτων Ειδικού Σκοπού έχουν πέσει στο τραπέζι. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι ασφαλείας των 24 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες, αλλά κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αμφιβολίες για το εάν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της. Θα ερχόταν δε σε αντίθεση με τους κοινοτικούς κανόνες του bail in.

2. Yπάρχουν άλλες πιθανές λύσεις;

Ναι. Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει καταρτίσει το δικό της σχέδιο. Είναι ελαφώς πριο περίπλοκο και περιλαμβάνει τη μεταφορά μέρους των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων των τραπεζών σε όχημα ειδικού σκοπού- κάτι που θα επηρέαζε αρνητικά τα κεφάλαιά τους. Ωστόσο θα επέτρεπε να απαλλαγούν από το ήμισυ των κόκκινων δανείων τους. Υπάρχει ακόμη μία ιδέα της κυβένησης για επιδότηση της αποπληρωμής μικρότερων δανείων, στα πρότυπα του σχήματος Εστία στην Κύπρο. Το σχέδιο ενδέχεται να παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο.

3. Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα;

Η μη εξυπηρετούμενη έκθεση καλύπτει σχεδόν το 50% του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών. Τα ρυθμιστικά κεφάλαιά τους αποτελούνται κυρίως από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι του ελληνικού κράτους. Στο Χ.Α. ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει σχεδόν το 50% της αξίας του φέτος, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια. Οι τράπεζες πιέζονται από τις ρυθμιστικές αρχές και funds, που σορτάρουν ελληνικές τράπεζες, όπως το Oceanwood Capital Management είναι πεπεισμένα ότι δεν μπορούν να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, χωρίς να κάψουν αρκετό κεφάλαιο.

4. Τι έχει κάνει η Ελλάδα μέχρι στιγμής:

Κατέληξε σε μία συμφωνία ορόσημο με τους Ευρωπαίους, η οποία της δίνει τη δυνατότητα να αρχίσει σε μία δεκαετία την αποπληρωμή των περισσότερων δανείων της. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές από την έναρξη της κρίσης- πιο πρόσφατα το 2015. Το κράτος έχει ρίξει σχεδόν 50 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους την τελευταία δεκαετία και τονίζει ότι πλέον έχουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση, η οποία θα ευνοηθεί περαιτέρω από την οικονομική ανάκαμψη. Σημειώνει επίσης ότι έχουν νέα εργαλεία στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και ο εξωδικαστικός διακανονισμός. Ωστόσο αυτά δεν φαίνεται να επαρκούν.

5. Πώς έγιναν τόσο σοβαρά τα πράγματα;

Το καθοδικό σπιράλ των ελληνικών τραπεζών άρχισε πριν από μία δεκαετία, όταν η οικονομία εισήλθε στην βαθύτερη και μακροβιότερη ύφεση, που μπορεί κανείς να θυμηθεί. Οι στάσεις πληρωμών επί των δανείων ήταν μαζικές από το 2008. Στο διάστημα αυτό χρεοκόπησε ουσιαστικά και η χώρα, με τις τράπεζες να αναγκάζονται να προβούν σε μεγάλες διαγραφές των ομολόγων, που είχαν στην κατοχή τους. Η χρηματοδότηση στέρεψε. Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη το 2015 με την υπόσχση να δώσει τέλος στη λιτόητα. Η εξάμηνη αντιπαράθεσή του με του Ευρωπαίους πιστωτές πυροδότησε μαζικές εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες και οδήγησε τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ. Επεβλήθησαν capital controls και η οικονομία έκανε νέα βουτιά.

6. Οι τράπεζες φέρουν ευθύνη;

Ναι. Τα προβλήματα της χώρας αποκάλυψαν μία σειρά αποτυχιών στην εταιρική διακυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και τη χορήγηση δανείων σε δανειολήπτες, που δεν θα ήταν δυνατόν να τα αποπληρώσουν. Αυτές οι πρακτικές δεν σχολιάζονταν, καθώς τεράστια δάνεια είχαν δοθεί σε πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης. Στην πραγματικότητα ένας από τους όρους των μνημονίων ήταν η πλήρης αναδιοργάνωση των συμβουλίων των τραπεζών. Το ερώτημα είναι εάν οι νέες διοικήσεις μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση.

7. Θα λειτουργήσουν τα σχέδια στήριξης;

Μένει να φανεί. Σε παρόμοιες περιπτώσεις του παρελθόντος (Ιταλία, Κύπρος), οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ακολούθησαν μία πιο φιλελεύθερη προσέγγιση στους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, επιτρέποντας δημόσια στηρίγματα για να αποτραπεί η καταστροφή. Αλλά τέτοιες λύσεις δεν είναι ούτε εύκολες ούτε φθηνές.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου