9 Νοεμβρίου 2018

Economist: Γιατί ο Τσίπρας αφήνει ατιμώρητο τον «Ρουβίκωνα»

Έως και τον Economist έφθασε η χάρη του «Ρουβίκωνα», με το βρετανικό περιοδικό να κάνει ειδική μνεία στην αναρχική ομάδα, η οποία «προκαλεί προβλήματα στην Αθήνα, αλλά παραμένει ατιμώρητη». Μάλιστα, στο δημοσίευμα του Economist, τονίζεται ότι ορισμένοι υποστηρίζουν πως η ατιμωρησία προέρχεται από την επιθυμία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει τα ριζοσπαστικά της διαπιστευτήρια.

Το περιοδικό, μεταξύ άλλων, εστιάζει στον «εκλεπτυσμένο» τρόπο δράσης του «Ρουβίκωνα», ο οποίος διαφέρει σημαντικά από τον θορυβώδη τρόπο δράσης των υπόλοιπων αναρχικών ομάδων, οι οποίες προτιμούν τις βόμβες-μολότοφ. 

«Με βάση ένα κατειλημμένο σινεμά-μπαρ στην πλατεία Εξαρχείων, ο “Ρουβίκωνας” ετοιμάζει επιθέσεις σε πρεσβείες, κυβερνητικά κτήρια και γραφεία πολυεθνικών εταιρειών» αναφέρει, χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει: Τα μέλη του συνήθως δεν συλλαμβάνονται, ενώ οι Εισαγγελείς απορρίπτουν τις ενέργειές τους ως «πολύ ασήμαντες» και έτσι, αποφεύγεται μία ευρεία και εις βάθος δικαστική έρευνα.

Τα θύματα του «Ρουβίκωνα» όμως διαφωνούν, σπεύδει να προσθέσει ο Economist, ο οποίος παραπέμπει στις μπογιές που πέταξαν τα μέλη της αναρχικής ομάδας στις πρεσβείες της Γαλλίας, της Τουρκίας και της Αυστρίας, στις καταστροφές που προκάλεσαν στα νέα ακυρωτικά μηχανήματα του μετρό και στο σπάσιμο των γυάλινων πορτών στα γραφεία της Novartis.

Πολλοί αναλυτές, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανέχεται τις δραστηριότητες του «Ρουβίκωνα», ευελπιστώντας να καθησυχάσει τους αριστερούς ψηφοφόρους ότι παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, το κόμμα παραμένει στην «καρδιά» του ριζοσπαστικού κινήματος. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο Economist επικαλείται την παρέμβαση του Νίκου Βούτση για την απελευθέρωση των συλληφθέντων μελών του «Ρουβίκωνα», μετά την εισβολή στο Κοινοβούλιο, το 2017.

Από την πλευρά τους, βέβαια, αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι η ομάδα αποτελεί «σχολείο» εκπαίδευσης εξτρεμιστών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, όπως ισχυρίζονται, ότι μέλη του «Ρουβίκωνα» έχουν διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς». 

Πηγή: naftemporiki.gr

Γ.Γ. Ειδικών Φρουρών: Το πρόβλημα με τον Ρουβίκωνα ξεκινά από πολύ ψηλά

Δεν πάει άλλο, η Αστυνομία ευτελίζεται και το πρόβλημα ξεκινά από ψηλά εκτιμά ο γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών κ. Μαυροειδάκος αναφερόμενος και στο τελευταίο (χθεσινό) περιστατικό, όπου μέλη του Ρουβίκωνα προχώρησαν, όπως ανακοίνωσαν, σε έλεγχο δύο αστυνομικών στου Ζωγράφου, λόγω της «ύποπτης παρουσίας τους κάτω από το σπίτι μέλους» της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας» σε ανάρτησή της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου: «σύντροφός μας στην περιοχή του Ζωγράφου, μας ειδοποίησε για την επίμονη και ύποπτη παρουσία δύο ατόμων σε παπί κάτω απο το σπίτι του. Μέλη μας έσπευσαν άμεσα στον χώρο και μετά απο λίγο τα δύο αυτά άτομα εντοπίστηκαν και περικυκλώθηκαν... Μετά απο μια άγονη παράθεση δικαιολογιών, κι αφού άρχισε να γίνεται φανερό το μάταιο των προσπαθειών τους, ένας απο αυτούς έδειξε την αστυνομική του ταυτότητα».

«Οι συνάδελφοί μου δεν φταίνε σε τίποτα. Αυτό το πρόβλημα που είδαμε ξεκινάει από πολύ ψηλά», ανέφερε ο 
γ.γ. Ειδικών Φρουρών κ. Μαυροειδάκος μιλώντας στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι «όταν αστυνομικοί βλέπουν να τους προσεγγίζουν 20 άτομα, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούν είναι η προστασία της προσωπικής τους ακεραιότητας». Και αγανακτισμένος υποστήριξε ότι «δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Είναι πολύ σοβαρό το περιστατικό. Η Ελληνική Αστυνομία ευτελίζεται από ανθρώπους που κάποιοι άλλοι τους έχουν αφήσει, και έχουν πάει σε όλα τα δημόσια κτίρια, σπάνε, χτυπάνε και στο τέλος έφτασαν σε σημείο να ζητούν ταυτότητες από αστυνομικούς».

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου