14 Νοεμβρίου 2018

Υποβιβάζονται τρεις ελληνικές τράπεζες στον δείκτη της MSCI

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά 7,10% για τον τραπεζικό δείκτη 

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις, που ήθελαν τρεις ελληνικές τράπεζες να χάνουν τη θέση τους στον βασικό ελληνικό δείκτη της MSCI ως αποτέλεσμα των μεγάλων απωλειών στην κεφαλαιοποίησή τους τους τελευταίους μήνες.

Πρόκειται για τις μετοχές της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank, οι οποίες στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης της MSCI, αφαιρούνται από τον δείκτη MSCI Standard Greece. Oι μετοχές των τριών τραπεζών θα ενταχθούν πλέον στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI Small Cap, σε έναν υποβαβισμό ο οποίος έρχεται να δημιουργήσει νέους πονοκεφάλους την ώρα που παλεύουν να μειώσουν το βάρος των κόκκινων δανείων και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ξένων funds.

Οι αλλαγές, που θα τεθούν σε ισχύ στις 30 Νοεμβρίου, αφήνουν στον δείκτη MSCI Standard Greece, μόνο την Alpha Βank και ακόμη πέντε μετοχές των εταιρειών: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil και Tιτάνα. Να σημειωθεί ότι από τον δείκτη MSCI Small Cap, στον οποίο εντάσσονται οι τρεις τράπεζες, διαγράφεται η Ελλάκτωρ. 

Τι σημαίνει αυτό; Πως μέχρι τις 30.11 οπότε και θα λειτουργήσει ο δείκτης με τη νέα του σύνθεση μετά την εξαμηνιαία αναθεώρηση πολλά funds που επενδύουν παθητικά σε μετοχές των συγκεκριμένων δεικτών στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα αποσυρθούν. Θα εισέλθουν funds της μικρής κεφαλαιοποίησης με πολύ λιγότερα κεφάλαια. Ετσι οι εκροές υπολογίζονται να φθάσουν ακόμη και σε επίπεδο 90 εκατ. ευρώ. Σημαντικό όμως πρόβλημα θα δημιουργηθή και στις τράπεζες εκείνες που θα χρειαστούν κεφάλαια και θα υπάρξει ανάγκη να απευθυνθούν σε διεθνείς επενδυτές.

Επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι εξελίξεις αυτές πυροδότησαν σήμερα σφυροκόπημα των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Τραπεζικός δείκτης στο Χ.Α. κατέγραψε σημαντική πτώση 7,10% οδηγώντας και τον Γενικό Δείκτη σε απώλειες 1,45%. Ειδικότερα η πτώση, που σημείωσαν οι τρεις τράπεζες που μεταφέρονται στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης από την MSCI, ανήλθε σε: Της Eurobank σε -9,84%, της Εθνικής Τράπεζας σε -13,20% και της Τράπεζας Πειραιώς σε -6,21%. Μικρότερες ήταν οι πιέσεις στην Alpha Bank, που παραμένει στον δείκτη MSCI Standard Greece, με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά -2,96%. 

Πηγή: Στοιχεία από naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου