2 Νοεμβρίου 2018

SocGen: Διαγραφή τριών ελληνικών τραπεζών από τον δείκτη MSCI EM

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες, Eθνική, Eurobank και Πειραιώς, μόλις έγιναν γνωστές οι εκτιμήσεις της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας Societe Generale για διαγραφή τους από τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI EM.

Το κλείσιμο της αγοράς βρήκε τις τρεις τράπεζες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες: Στο -7,10% η Εθνική Τράπεζα, στο -8,91% η Eurobank και στο -7,27% η Tράπεζα Πειραιώς. Αντίθετα η Alpha Bank, που σύμφωνα με τη SocGen παραμένει στο δείκτη MSCI EM, σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,21%. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών να υποχωρήσει κατά 3,88%. Και όλα αυτά σε μια ήρεμη κατά τα λοιπά ημέρα όπου ο Γενικός Δείκτης κλείνοντας στις 619,40 μονάδες σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,01%.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Societe Generale, η MSCI θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της αναθεώρησής της στις 13 Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή τις αλλαγές στις 30 του μήνα. Συνολικά 19 νέες εταιρείες υπολογίζεται ότι θα κάνουν την είσοδό τους στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών, ενώ έως και 70 εταιρείες θα δουν τον δρόμο της εξόδου.

Oι τρεις ελληνικές τράπεζες φιγουράρουν στον πίνακα με τις πιθανές διαγραφές, με τους αναλυτές της γαλλικής τράπεζας να επικαλούνται τη συρρίκνωση της κεφαλαιοποίησής τους, αλλά και το μειωμένο βάρος του τραπεζικού κλάδου στο δείκτη. Για αυτό και στις πιθανές διαγραφές περιλαμβάνονται τα ονόματα και αρκετών ξένων χρηματοοικονομικών οργανισμών.

Συγκεκριμένα για τις Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς προσδιορίζει ως λόγο το μέγεθος της κεφαλαιοποίησης (size from close), ενώ για την Eurobank την «υποβάθμιση κλάδου» (segment decrease), δηλαδή την προς τα κάτω αναθεώρηση του βάρους που θα έχει ο τραπεζικός τομέας στον δείκτη MSCI EM.

Oι εκτιμώμενες εκροές, σύμφωνα πάντα με την SocGen, είναι 39,87 εκατ. δολ. για την Εθνική Τράπεζα, 52,73 εκατ. δολάρια για την Eurobank και 17,59 εκατ. δολ. για την Τράπεζα Πειραιώς.

Πηγή: Με στοιχεία από naftemporiki.gr


Προς περαιτέρω συρίκνωση οι τράπεζες
Περικοπές προσωπικού στα σχέδια των τραπεζών

Όμως, τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών, που βλέπουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο να δέχονται διαρκείς πιέσεις, δεν έχουν τέλος. Πλέον δέχονται αυξημένες πιέσεις για δραστική μείωση του λειτουργικού τους κόστους από τους εποπτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι βλέπουν ότι η έλλειψη υγιών χρηματοδοτήσεων και η μείωση των εσόδων από οργανικές πηγές δρουν αρνητικά για την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος.

Με δεδομένη την ασθενική ανάκαμψη της οικονομίας, το βάρος πέφτει στη μείωση του λειτουργικού κόστους, καθώς ο δείκτης εξόδων προς έσοδα στη χώρα μας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι ανοίγει ένας νέος κύκλος συρρίκνωσης του τραπεζικού δικτύου και περιορισμού του προσωπικού, που έχει ήδη υποστεί σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια. 

Είναι ενδεικτικό ότι η Τράπεζα Πειραιώς, δίνοντας τον τόνο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, πρότεινε λίγες μέρες πριν στον σύλλογο των εργαζομένων της τράπεζας, μεταξύ άλλων μέτρων, εθελοντική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζομένους και εθελοντική μερική απασχόληση. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, η μείωση των υπαλλήλων θα φτάσει ακόμα και τις 10.000 την προσεχή τριετία, περιορίζοντας τις θέσεις στον κλάδο περίπου στις μισές σε σχέση με αυτές που υπήρχαν το 2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι που εργάζονται στην Ελλάδα μειώθηκαν από περίπου 60.000 το 2010 σε 40.574 στα τέλη του 2017, ενώ περαιτέρω μείωση υπήρξε και το 2018. Παράλληλα και το δίκτυο των καταστημάτων μειώθηκε από 3.743 σημεία το 2010 σε 2.049 το 2017.

Εχοντας κάνει χρήση εκτεταμένων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου μέχρι σήμερα, οι τράπεζες έχουν περιορίσει σημαντικά το προσωπικό τους, αλλά η παρατεταμένη πιστωτική συρρίκνωση στην οικονομία δεν επιτρέπει τη δημιουργία επαρκών σταθερών εσόδων από τόκους. Την ίδια στιγμή, οι μαζικές πωλήσεις δανείων που προγραμματίζουν οι τράπεζες, αλλά και η ανάθεση της διαχείρισης του προβληματικού χαρτοφυλακίου σε τρίτους, αφαιρούν εργασίες από το τραπεζικό δίκτυο, χωρίς αυτές να αντικαθίστανται από νέες χορηγήσεις στην οικονομία.

Πηγή: Με στοιχεία από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου