11 Ιανουαρίου 2019

Αναβάλλει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ο «απερχόμενος» Καμμένος

«Δεν είμαι απερχόμενος υπουργός, ούτε τελώ υπό παραίτηση». Με τη φράση αυτή ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ νωρίς σήμερα από τη Βουλή έδωσε αιφνιδιαστικά νέες διαστάσεις στο πολιτικό θρίλερ που έχουν δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα οι δηλώσεις του ιδίου περί σχεδόν δρομολογημένης αποχώρησής του από τη δικομματική πλειοψηφία, εξαιτίας του Σκοπιανού.
 
Η τοποθέτηση αυτή του Π. Καμμένου έγινε εξ αφορμής της επιλογής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώσει πως αποχωρεί από έκτακτη συνεδρίαση των Επιτροπών Εθνικής Αμυνας και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι δεν μπορούν να συζητιούνται τόσο κρίσιμα θέματα, παρουσία ενός υπουργού που και σύμφωνα ακόμα και με χθεσινή τοποθέτησή του, βρίσκεται σε τροχιά αποχώρησης από την κυβέρνηση. 

Αναβολή και της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος προσερχόμενος στη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ. "Μέχρι να αρθεί η εμπλοκή που υπάρχει στην πΓΔΜ είπαμε να αναβάλουμε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό", είπε στους δημοσιογράφους. Ερωτηθείς αν αυτό επηρεάζει την ΚΟ σημείωσε ότι όλα είναι συναρτώμενα. Ταυτόχρονα ο κ.Καμμένος ερωτηθείς για την εμπλοκή που, όπως είπε, υπάρχει στα Σκόπια, ανέφερε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε συνάντηση με σενάρια σημειώνοντας ότι είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Ενδιαφέρον όμως έχει και το μήνυμα που στέλνει ο Π. Καμμένος με ένα «περίεργο» tweet: «Η μόνη διαφορά μας στη κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό», αναφέρει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό

Άκαρπη όμως υπήρξε και η προσπάθεια του Πάνου Καμένου να αποσπάσει την έγκριση των βουλευτών του ώστε να αποσυρθούν από την κυβέρνηση. Κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Π. Καμμένος φέρεται να ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη βουλευτών του, να ενημερώσει τον πρωθυπουργό (όταν συναντηθεί μαζί του) ότι αποσύρει από την κυβέρνηση τους υπουργούς των ΑΝΕΛ. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης, ενώ το ίδιο φέρεται να έπραξαν και οι Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και Κ. Κατσίκης. Ωστόσο, τέσσερις βουλευτές (Μαυραγάνης, Παπαχριστόπουλος, Κόκκαλης και Ζουράρις) φέρεται να απάντησαν αρνητικά, επικαλούμενοι ωστόσο κυρίως ...διαδικαστικούς λόγους, λέγοντας δηλαδή ότι μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, με δεδομένο ότι από αυτή απουσίαζαν οι κυρίες Κουντουρά - Χρυσοβελώνη.

Κατόπιν αυτών, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ διέκοψε αιφνιδιαστικά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος τους γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε στους βουλευτές του, «είμαστε σε διαρκή συνεδρίαση» ενόψει των εξελίξεων στα Σκόπια. 

Σε αναβολή, υπό το φως και των νέων δεδομένων, φαίνεται πως οδηγείται και η αποψινή προγραμματισμένη τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Καμμένου. 

Αναβάλλει λοιπόν τα πάντα και φυσικά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ο ευρισκόμενος σε πλήρη σύγχυση Πάνος Καμμένος, προσδοκώντας προσεχώς το "βελουδινο" διαζύγιο των ΑΝΕΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η μικρή κοινοβουλευτική του ομάδα δεν φαίνεται να τον ακολουθεί.

Η άλλη επιλογή του κ. Καμμένου θα ήταν μια ακόμη μεγάλη κωλοτούμπα, ίσως η τελευταία, με την πλήρη υποταγή του στις απαιτήσεις Τσίπρα, όσαν αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Και τότε οι νωπές ακόμη κόκκινες γραμμές, όπως μόλις προχθές τις παρουσίασε στο νέο σήμα των ΑΝΕΛ, θα ξεθώριαζαν άμεσα.


Μια παραλλαγή του νέου σήματος των ΑΝΕΛ σε σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

Όλα αυτά, με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια για τις όποιες παλινδρομήσεις απομένουν στον 
αρχηγό των ΑΝΕΛ στενεύουν απελπιστικά, το πιθανότερο είναι να σημαίνουν ότι ο κ. Καμμένος εξακολουθεί να είναι και "υπό παραίτηση" αλλά και "απερχόμενος" οριστικά.

afirimeno.com

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr, twitter.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου