7 Ιανουαρίου 2019

Πώς να επιβιώσετε από μια ύφεση

Του Richard Branson* / capital.gr

Είμαι αρκετά μεγάλος για να μη δέχομαι ελαφρά τη καρδία μια μεγάλη ύφεση. Από την άλλη πλευρά, τις έχω ξαναδεί και έχω μια αίσθηση της κυκλικής ανάκαμψης και ύφεσης της αγοράς. Κάθε γενιά πολιτικών και οικονομολόγων προσπαθεί να εξομαλύνει τον κύκλο έξαρσης και ύφεσης και κάθε γενιά αποτυγχάνει. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για μια νέα προσέγγιση: Λάβετε υπόψη ότι η οικονομία έχει τα σκαμπανεβάσματά της και επενδύστε με σύνεση για να μειώσετε τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει μια επιβράδυνση στην επιχείρηση ή τη σταδιοδρομία σας.

Εάν μπορούσα να επιστρέψω στην αρχή (και ενδιαφερόμουν μόνο για τη μεγιστοποίηση των επενδύσεών μου, παρόλο που δεν είμαι έτσι), θα επένδυα μόνο σε περιόδους ύφεσης, όταν σχεδόν όλα κοστίζουν από 50% έως 90% λιγότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια των περιόδων άνθησης. Αυτό θα ήταν καλό για μένα ως επενδυτή και η οικονομία θα ωφελούνταν από την επένδυση.

Είναι, όμως, δύσκολο να γίνει, για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή ο οικονομικός κύκλος είναι αργός – η μετάβαση από την άνθηση έως την ύφεση μπορεί να διαρκέσει μία δεκαετία ή και περισσότερο. Χρειάζεται κάποιος να μάθει να κάνει υπομονή. Και ο δεύτερος λόγος είναι ακόμα πιο δύσκολος: Οι επιχειρηματίες πρέπει να ανταποκρίνονται τόσο ως προς τις ιδέες όσο και ως προς την αγορά.

Υπάρχουν στιγμές που μια ιδέα είναι ώριμη, αλλά η αγορά είναι ακατάλληλη – μια κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί επιχειρηματίες αυτήν τη στιγμή. Τι πρέπει να κάνουν; Απλώς να ανασηκώσουν τους ώμους τους και να αποσυρθούν; Φυσικά και όχι. Δεν μπορούμε να το κάνουμε. Δεν μπορούμε να σκοτώσουμε τον ενθουσιασμό μας με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η απάντηση είναι να σκέφτεσαι μεγαλόπνοα, αλλά να κάνεις λίγα.

Δημιουργήστε κάτι για το οποίο θα είστε περήφανοι, αλλά μην αφήσετε να σας καταπιεί οικονομικά. Δεν χρειάζεται να ρίχνετε πολλά χρήματα σε μια καλή ιδέα. Μια καλή ιδέα θα μεγαλώσει από μόνη της. (...)

Πέρα από την οικονομική δυσπραγία που προκάλεσε η τελευταία ύφεση, να είστε βέβαιοι ότι δημιούργησε και περιουσίες. Υπήρξαν μεγάλες ευκαιρίες εκεί έξω. Σπίτια αξίας 5 εκατομμυρίων λιρών πωλούνταν αντί 2,5 εκατομμυρίων λιρών.

Μια ιδέα θα πρέπει να είναι απλή – αρκετά απλή για να μπορέσει κάποιος να τη μετατρέψει σε πραγματικότητα. Οι μικρές, ευέλικτες εταιρείες είναι το μέλλον των επιχειρήσεων.

Δεν είναι ο καθένας επιχειρηματίας. Εάν θέλετε να μάθετε αν έχετε ό,τι χρειάζεται, κρατήστε τα πειράματά σας για βράδια και Σαββατοκύριακα. Εάν έχετε μια ασφαλή δουλειά, τώρα δεν είναι σίγουρα η ώρα να δηλώσετε την παραίτησή σας, εκτός αν είστε απόλυτα βέβαιοι ότι έχετε μια λαμπρή ιδέα. Οι άνθρωποι με μισθό θα υποφέρουν σχετικά λίγο κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης. Οι μισθοί μπορεί να είναι παγωμένοι ή ακόμα και μειωμένοι, αλλά, επειδή οι τιμές των πάντων έχουν πέσει, δεν θα πληγούν πολύ.

Οι προοπτικές για τους ανθρώπους που χάνουν την εργασία τους είναι πολύ χειρότερες.

Εάν είστε εργοδότης, να γνωρίζετε ότι οι απολύσεις είναι κακές για τις επιχειρήσεις. Στον πυρήνα της, μια εταιρεία είναι ταλέντο, τεχνογνωσία και σχέσεις. Το να διώξετε εργαζομένους πρέπει να είναι το έσχατο μέσο. (...)

* O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. © 2019 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

Πηγή: capital.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου