4 Ιανουαρίου 2019

Άνοιξε η πλατφόρμα Pluggy για τις δικές σας ιστορίες πολιτισμού

Ένα σοκάκι σε νησί των Κυκλάδων, ένα εγκαταλειμμένο ναυπηγείο στη Μάλαγα, ένα ξεχασμένο άγαλμα στο Λονδίνο μπορούν να κρύβουν μια ιστορία που μέχρι χθες παρέμενε άγνωστη.

«Γι αυτό και το Pluggy, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρει καινοτόμα εργαλεία στους πολίτες για να δημιουργούν και να δημοσιεύουν τις δικές τους ιστορίες τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, να τις μοιράζονται

με τους φίλους τους με τους γνωστούς τους με όλο το κοινωνικό δίκτυο το οποίο είναι μέλος της πλατφόρμας και με αυτόν τον τρόπο να τις προωθούν ευρέως και να γίνονται οι ίδιοι κοινωνοί της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Φραγκάκης, επιστημονικός υπεύθυνος του ευρωπαϊκού έργου. Ήδη, οι πρώτες ιστορίες του Pluggy αφορούν σε πόλεις στην Ισπανία, ενώ έχουν αναρτηθεί και ιστορίες από τη Δημητσάνα και την Τήνο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η εφαρμογή δεν αφορά μόνο σε Έλληνες αλλά απευθύνεται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, χωρίς βέβαια να περιορίζεται η χρήση του από πολίτες άλλων χωρών». Η Ευρώπη, με την πολυπολιτισμική της σύνθεση και τη συνεχή εσωτερική μετακίνηση των πολιτών της αποτελεί τον ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, που θα επιτρέπει στον οποιοδήποτε να μοιράζεται ιστορίες και εμπειρίες σχετικές με τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά.

«Μπορεί ο καθένας μας να μπει στο Betapluggy.eu όπου υπάρχει ένα απλό συγγραφικό εργαλείο και δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να ανεβάσει τις φωτογραφίες του με ένα κειμενάκι - ιστορία που τις συνοδεύει», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φραγκάκης.

Όπως εξηγεί «βασική μας επιδίωξη είναι να υπάρχει ένα φόρουμ συζήτησης στο οποίο θα ακούγονται ιστορίες που δεν έχουν καταγραφεί επίσημα. Ο χρήστης θα μπορεί να ενεργεί ως εξειδικευμένος 'αφηγητής', να δημιουργεί τις δικές του, συναρπαστικές ιστορίες. Έτσι, θα συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στη μετάδοση των πολιτιστικών αξιών και της ταυτότητας της πολιτιστικής οργάνωσης, της κοινωνικής ομάδας και του τόπου του. Εμείς παρακινούμε τους πολίτες να μην είναι απλοί καταναλωτές και παρατηρητές της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά να είναι κι οι ίδιοι συμμέτοχοι. Υπάρχει τόση πολλή γνώση στις τοπικές κοινωνίες που πρέπει να προβληθεί και να μην χαθεί».

Το επόμενο διάστημα η εφαρμογή θα εμπλουτιστεί με νέα τεχνολογικά εργαλεία που θα δίνουν τη δυνατότητα στους «αφηγητές» να ζωντανεύουν τις ιστορίες τους. Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 2.374.437,50 ευρώ.

Τι είναι και τι θέλει το Pluggy;

Αποστολή της πλατφόρμας «είναι να ανταποκριθεί στην ανάγκη της κοινωνίας για ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε δραστηριότητες πολιτιστικής κληρονομιάς, προτρέποντας και εκπαιδεύοντάς τους να είναι όχι απλώς παρατηρητές, αλλά συγχρόνως δημιουργοί πολιτιστικού περιεχομένου και σημαντικοί παράγοντες επιρροής».

To Pluggy αποτελείται από τρία, συνδεδεμένα μεταξύ τους, έξυπνα εργαλεία, τα οποία ζωντανεύουν τις πολιτιστικές σας εμπειρίες οπουδήποτε και αν βρίσκεστε:

α) Η Πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης (The Social Platform). Το Pluggy θα αναπτύξει μία καινοτόμο πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία θα παρέχει τις λειτουργικότητες γνωστών social media όπως το Facebook, το LinkedIn και το Instagram, προσαρμοσμένες σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα για τον πολιτισμό, εύκολη στην πρόσβαση και στη χρήση. Με τα καινοτόμα εργαλεία της, οι πολίτες θα μπορούν να ενεργούν ως έμπειροι «αφηγητές», δημιουργώντας συναρπαστικές, εξατομικευμένες ιστορίες, τις οποίες θα μοιράζονται με φίλους, συνεργάτες και επαγγελματίες του πολιτισμού.

β) Το Συγγραφικό Εργαλείο (The Curatorial Tool). Μέσω ενός καινοτόμου συγγραφικού εργαλείου (Curatorial Tool) που θα προσφέρει η πλατφόρμα, οι πολίτες θα μπορούν να συνδυάζουν και να εμπλουτίζουν τις πολιτιστικές εμπειρίες και τις ιστορίες τους με άλλο συναφές περιεχόμενο της πλατφόρμας, αλλά και να τις συσχετίζουν με συγγραφικό υλικό από ήδη διαθέσιμες ψηφιακές συλλογές και βιβλιοθήκες και με περιεχόμενο που θα έχουν ανεβάσει άλλοι χρήστες.


γ) Οι Έξυπνες Εφαρμογές (The Pluggable Apps). H πλατφόρμα θα ενσωματώνει μια σειρά από έξυπνες εφαρμογές, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να διανθίζουν δημιουργικά τις ιστορίες τους με διάφορα καινοτόμα εργαλεία εξιστόρησης, όπως: Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, εφαρμογή εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, εφαρμογή αφήγησης ιστοριών με ήχο 3D, καθώς και εφαρμογή συνεργατικών παιχνιδιών. 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου