3 Φεβρουαρίου 2019

Φίλιππος Πλιάτσικας: «Ο Αλέξης στη χώρα του τραγουδιού!»

Ανοιχτή επιστολή με τον τίτλο «Ο Αλέξης στη χώρα του τραγουδιού! Ενα έγκλημα χωρίς τιμωρία» ανάρτησε λίγες μέρες πριν στο facebook ο γνωστός καλλιτέχνης Φίλιππος Πλιάτσικας. Στην επιστολή αυτή, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι:
"Το 2017 και το 2018 ήταν δύο χρονιές που το σύνολο σχεδόν των πνευματικών δημιουργών έλαβε μηδενικά ποσά για τη δουλειά του, για τα τραγούδια του, τα οποία εξακολουθούν να παίζονται και να είναι προϊόν προς εκμετάλλευση στο διαδίκτυο, στα καφέ, στις μουσικές σκηνές, στα νυχτερινά μαγαζιά,
στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις, κλπ. Από όλο αυτό λοιπόν τον κύκλο που εισπράττει χρήματα εκμεταλλευόμενος τα τραγούδια των πνευματικών δημιουργών τα δύο τελευταία χρόνια, οι μόνοι που πληρώθηκαν ήταν κρατικοί λειτουργοί, επίτροποι και οι συν αυτούς παρατρεχάμενοι διορισμένοι από την κυβέρνηση, οι οποίοι πήραν και εξακολουθούν να παίρνουν παχυλούς μηνιαίους μισθούς στο όνομα της «προστασίας των Ελλήνων δημιουργών»".(...) 

Ανοιχτή επιστολή
Ο Αλέξης στη χώρα του τραγουδιού!
Ενα έγκλημα χωρίς τιμωρία.
Το 2017 και το 2018 ήταν δύο χρονιές που το σύνολο σχεδόν των πνευματικών δημιουργών έλαβε μηδενικά ποσά για τη δουλειά του, για τα τραγούδια του, τα οποία εξακολουθούν να παίζονται και να είναι προϊόν προς εκμετάλλευση στο διαδίκτυο, στα καφέ, στις μουσικές σκηνές, στα νυχτερινά μαγαζιά, στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις, κλπ. (...)
Και προσθέτει ο Φίλιππος Πλιάτσικας:
"Ένας μικρός στρατός κομματικών στελεχών που διορίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο με σκοπό να αποτρέψει την πτώχευση της ΑΕΠΙ για να μην καταστραφούν οι κόποι των δημιουργών όπως προέβλεπε ο νόμος. Όχι μόνο οδήγησαν την ΑΕΠΙ σε πτώχευση με την χαριστική βολή και της ίδιας της κυβέρνησης στο όνομα της «κάθαρσης» αλλά κατάφερε να δημιουργήσει και διάδοχη κρατικοδίαιτη κατάσταση για να συνεχίσει να απομυζά το κράτος εν ονόματι των δημιουργών εμποδίζοντας την αγορά να αποκαταστήσει τις πληγές της προκαλώντας ασύγκριτα μεγαλύτερη καταστροφή. «Για το καλό μας», η Υπουργός Πολιτισμού ξήλωσε σε μια νύχτα το ΔΣ του ΟΠΙ, αντικαθιστώντας το με κομματικά στελέχη, για να μπορέσει να περάσει καταστροφικές αποφάσεις, βάζοντας ταφόπλακα σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγίανσης, ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα στην κρατική ΕΥΕΔ μέσα από μια φωτογραφική τροπολογία που πέρασε αιφνιδιαστικά λίγες μέρες πριν.
Παρέσυραν τους απελπισμένους δημιουργούς στο κρατικό μόρφωμα με την υπόσχεσή «στο αυτί» ότι θα μοιράσει η κυβέρνηση, από το υπερ-πλεόνασμα του μικρού Αλέξη, πέντε εκατομμύρια". (...)

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Ο
 καλλιτέχνης δίνει την εξής απάντηση:
"Σήμερα υπάρχει ένα σχίσμα. Ενας Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να σταθεί στα πόδια του, εποπτεύεται από τα ίδια του τα μέλη, τους δημιουργούς, οι οποίοι είναι και στο Δ.Σ. του, η Αυτοδιαχείριση, και ένα κρατικό μόρφωμα, η ΕΥΕΔ, πού λειτουργεί μέσω του Οργανισμού Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας που είναι υπεύθυνος να εποπτεύει για την καλή λειτουργία οργανισμών τέτοιου τύπου! Οπότε, παραδόξως ο εποπτεύων είναι και εποπτευόμενος!"

Όμως, σύμφωνα με τον 
Φίλιππο Πλιάτσικα, ευθύνες φέρει και η αντιπολίτευση:
"Η στάση δε της αντιπολίτευσης δεν απέχει πολυ από αυτή της κυβέρνησης σ’ αυτό το θέμα. Εχουν πάθει αφωνία. Κάνουν την πάπια για να το πούμε πιο απλά. Ενώ έχουν πλήρη γνώση του θέματος δεν έδωσαν την προτεραιότητα που άξιζε το θέμα. Προφανώς ετοιμάζονται να γίνουν κυβέρνηση... Ποιος ασχολείται τώρα με τα τραγουδάκια και τον πολιτισμό; Ψηφοθηρία και συμφέροντα ημετέρων μεγαλοχρηστών κι εκεί" αναφέρει.

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση 
ο Φίλιππος Πλιάτσικας τονίζει: 
"Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, όπως και όσοι είχατε ή θα έχετε στο μέλλον θέσεις εξουσίας, οι πνευματικοί δημιουργοί μπορεί σε αριθμό να είναι πάρα πολύ λίγοι και να μην μετατρέπονται σε ψήφους στο ταμείο που σας ενδιαφέρει, αλλά τα τραγούδια τους είναι αυτά που θα τα βρείτε μπροστά σας στις γιορτές, στις χαρές, στις λύπες, στην καθημερινότητα. Μία εξουσία που αντιμετωπίζει τόσο ρηχά επιφανειακά και με κυνισμό αυτή την υπόθεση που αφορά πνευματικά δικαιώματα για τους ανθρώπους που συντροφεύουν τις ζωές της κοινωνίας που έχει ταχθεί να υπηρετεί, δείχνει δυστυχώς και την ποιότητά της". (...)

Τέλος, με ειλικρινείς προθέσεις (όπως γράφει), ο Φίλιππος Πλιάτσικας, κλέινει την επιστολή του με τα εξής: 

"Ευθύνες υπάρχουν και δεν σβήνονται. Έχουμε όμως και οι δημιουργοί τις δικές μας, γιατί όπως είπε και ο φίλος Νίκος Πορτοκάλογλου όταν όλα αυτά ξεκινούσαν «εμείς φταίμε που αφήσαμε να μας διχάσουν»". 

Πηγή: facebook.com/FilipposPliatsikas 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου