4 Φεβρουαρίου 2019

SocGen: Γιατί λοιπόν η Ελλάδα βγήκε στις αγορές τώρα;

Στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση ενός 5ετους ομολόγου αναφέρει σε σημείωμά της για τις εξελίξεις στην Ευρώπη η Societe Generale. Εξηγεί γιατί η χώρα μας είναι «μοναδική πιστωτική περίπτωση» και «αίνιγμα» για τους οίκους αξιολόγησης και επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα των ημερών: Γιατί ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να βγει από τώρα στις αγορές, ενώ το δημόσιο έχει στη διάθεσή του ένα μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Η SocGen επικαλείται την πρόσφατη επισήμανση του οίκου S&P: «Η τελική εκταμίευση από το πρόγραμμα του ESM χάρισε στην Ελλάδα ένα αξιοσημείωτο ταμειακό μαξιλάρι, το οποίο υπολογίζουμε ότι μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης έως το 2022». Και με βάση αυτή θέτει το ερώτημα: Γιατί λοιπόν ο ΟΔΔΗΧ 
(Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) βγήκε στις αγορές τώρα;

«Ο λόγος είναι ότι οι ελληνικές αρχές θεωρούν πως ο καλύτερος δρόμος για επιστροφή στην κανονικότητα, είναι το να σταθεί η χώρα και πάλι στα δικά της πόδια. Βλέπουν την έξοδο από το πρόγραμμα και τη χρηματοδότηση από την αγορά ως παράγοντα που θα επαναφέρει τους επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα» εξηγούν οι αναλυτές της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας και συνεχίζουν: «Αυτό με τη σειρά του υποτίθεται ότι θα εντυπωσιάσει τους οίκους αξιολόγησης, θα οδηγήσει σε αναβαθμίσεις και θα επαναφέρει την χώρα σε έναν ενάρετο κύκλο».

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με λίγα λόγια να μιμηθεί την επιτυχία της Πορτογαλίας, παρατηρεί η SocGen, αλλά επισημαίνει: «Η Ελλάδα είναι όμως μία μοναδική πιστωτική περίπτωση, ένα "αίνιγμα" για τους οίκους αξιολόγησης». Γιατί συμβαίνει αυτό; Αν και εμφανίζει πολύ υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα συγκριτικά με τις άλλες οικονομίες, των οποίων το αξιόχρεο είναι στην κατηγορία B (πχ. Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία), έχει ταυτόχρονα και εξαιρετικά υψηλό χρέος. Παράλληλα είναι μέλος της Ευρωζώνης και το μόνο κράτος, που έχει ένα μαξιλάρι ρευστότητας- «προίκα» από την Ε.Ε.

Η SocGen θυμίζει τέλος ότι η ο Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο σε ΒΒ- από Β με σταθερές προοπτικές. Ο S&P βαθμολογεί το αξιόχρεο μία βαθμίδα χαμηλότερα, στο B+ και ο πιο αυστηρός Moody's τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από τον Fitch, στο B-.







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου