23 Μαΐου 2019

Στην Invel και το υπόλοιπο 32,7% της Εθνικής στην Πανγαία

Ολοκληρώθηκε σήμερα το deal στην “Πανγαία”, τη μεγαλύτερη εταιρία επενδύσεων ακινήτων στην Ελλάδα, με το επενδυτικό σχήμα που συγκρότησε η Invel να αποκτά και το υπόλοιπο 32,7% της εταιρίας από την Εθνική Τράπεζα έναντι 390 εκατ. ευρώ. 

Πιο συγκεκριμένα, δυο πακέτα της Πανγαία, συνολικά 83.438.113 μετοχών, πέρασαν σήμερα μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην τιμή των 4,68 ευρώ ανά μετοχή, ολοκληρώνοντας έτσι το deal με την Invel για την πώληση του υπόλοιπου 32,6% της εταιρίας από την Εθνική Τράπεζα. Η Invel άσκησε έγκαιρα το δικαίωμα προαίρεσης (call option) για το υπόλοιπο των μετοχών που κατείχε η Εθνική στην εισηγμένη ΑΕΕΑΠ. Το ύψος της συναλλαγής ανήλθε στα 390,81 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η είσοδος της Invel στην «Πανγαία» το 2013 με την απόκτηση του 66% των μετοχών της έναντι τιμήματος 640 εκατ. ευρώ, απογείωσε την ελληνική ΑΕΕΑΠ με εντυπωσιακές επενδύσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Βουλγαρία που εκτόξευσαν το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο της σε αξία η οποία προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της Invel. «Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της 31ης Μαρτίου 2019, η Invel Real Estate, μαζί με τις συνδεδεμένες της εταιρίες και άλλους επενδυτές (“Invel”), απέκτησε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας το ποσοστό της 32.7% στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (“Πανγαία”), τη μεγαλύτερη εταιρία επενδύσεων ακινήτων στην Ελλάδα σε μια συναλλαγή ορόσημο για την Ελληνική αγορά ακινήτων. Το ποσοστό 32.7% αποκτήθηκε από τηv Invel Real Estate BV (29.8%) και τηv CL Hermes Opportunities, L.P. (2.9%) έναντι συνολικού τιμήματος 390 εκατ. ευρώ. 

Η απόκτηση από την Invel έλαβε τη στήριξη μεγάλων θεσμικών επενδυτών, περιλαμβανομένης της παγκόσμιας ιδιωτικής εταιρίας επενδύσεων Castlelake L.P., καθώς και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων. Η Invel Real Estate B.V. έλαβε επίσης κοινοπρακτικό τραπεζικό δανεισμό με Συντονιστή Διοργάνωσης την Τράπεζα Πειραιώς και συμμετέχοντες την Τράπεζα Πειραιώς, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξής (EBRD), την Astro Bank και την Ελληνική Τράπεζα
»

Το σχόλιο της EBRD. Σύμφωνα με ανακοίνωση της EBRD, η τράπεζα χορήγησε δάνειο 55 εκατ. ευρώ για την συγχρηματοδότηση της αγοράς του ποσοστού που κατείχε η Εθνική Τράπεζα στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Οπως αναφέρεται, μετά τη σημερινή συναλλαγή, η συνολική επένδυση της Invel στην εισηγμένη επενδυτική εταιρεία ακινήτων αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Σχολιάζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση του call option, ο ιδρυτής και CEO της Invel, Xριστόφορος Παπαχριστοφόρου εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του, χαρακτηρίζοντας την συναλλαγή «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά ακινήτων και την ελληνική οικονομία γενικότερα». 

Η Εθνική Τράπεζα. Η άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης από την Invel που εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος και πλέον αξιόπιστος επενδυτής στον χώρο των ακινήτων απόδοσης, αποτελούσε επιδίωξη και της Εθνικής Τράπεζας που θα εισπράξει το σημαντικό τίμημα των 390 εκ. ευρώ, ενισχύοντας την κεφαλαιουχική της βάση και διευκολύνοντας τα σχέδια για την αναδιάρθρωση της. 

Πηγές: Στοιχεία από euro2day.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου