2 Ιουνίου 2019

Β΄ γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών: Πατούλης στην Αττική, Μπακογιάννης στην Αθήνα

(upd) Έκλεισαν οι κάλπες για τον β΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι επαναληπτικές εκλογές αφορούν την ανάδειξη 7 περιφερειαρχών και 229 δημάρχων. Από την πρώτη Κυριακή έχει κριθεί η μάχη της κάλπης σε 6 περιφέρειες και 103 δήμους. 

Με βάση τα τελικά ή σχεδόν τελικά αποτελέσματα, για τις υπόλοιπες 7 περιφέρειες της χώρας και για τους 6 μεγαλύτερους δήμους, όπως αυτά δίνονται από την Singular Logic και το υπουργείο Εσωτερικών, οι νέοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι θα είναι οι εξής:

- Περιφερειακές εκλογές

Περιφέρεια Αττικής: Γ. Πατούλης 65,79% (ενσωμάτωση 99,41%)

Περιφέρεια Δ. Ελλάδας: Ν. Φαρμάκης 55,91% (ενσωμάτωση 92,03%)

Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης: Χρ. Μέτιος 50,81% (ενσωμάτωση 98,99%)

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Π. Νίκας 53,21% (ενσωμάτωση 93,31%)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Φ. Σπανός 52,42% (ενσωμάτωση 99,19%)

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ρ. Κράτσα 59,95% (ενσωμάτωση 98,27%)

Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Κ. Μουτζούρης 55,39% (ενσωμάτωση 99,62%)

- Δημοτικές εκλογές 

Δήμος Αθηναίων: Κ. Μπακογιάννης 65,24% (ενσωμάτωση 99,79%)

Δήμος Θεσσαλονίκης: Κ. Ζέρβας 66,79% 
(ενσωμάτωση 100%)

Δήμος Πατρέων: Κ. Πελετίδης 70,91% (ενσωμάτωση 100%)

Δήμος Ηρακλείου: Β. Λαμπρινός 52,41% (ενσωμάτωση 100%)

Δήμος Πειραιώς: Γ. Μώραλης 57,80% (ενσωμάτωση 99,34%)

Δήμος Λαρισαίων: Α. Καλογιάννης 57,43% 
(ενσωμάτωση 100%)

Νωρίτερα γράφαμε:

H πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δόθηκε περί τις 8.00 το βράδυ της Κυριακής από την Singular Logic και το υπουργείο Εσωτερικών.


Σύμφωνα λοιπόν με την πρώτη αυτή εκτίμηση οι, κατά πάσα πιθανότητα, νικητές είναι:

- Περιφερειακές εκλογές

Περιφέρεια Αττικής: Γ. Πατούλης 66,2%

Περιφέρεια Δ. Ελλάδας: Ν. Φαρμάκης 56,4%

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Χρ. Μέτιος 51,1%

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Π. Νίκας 52,7%

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Φ. Σπανός 51,4%

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ρ. Κράτσα 59,1%

Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Κ. Μουτζούρης 55,1% 

Να σημειωθεί ότι με βάση την πρώτη αυτή ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος της Singular Logic η Νέα Δημοκρατία επικρατεί και στις επτά Περιφέρειες.


Υπενθυμίζεται ότι στις 6 υπόλοιπες Περιφέρειες, από τις 13 όλης της χώρας, εξελέγησαν με απόλυτη πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή των εκλογών οι υποψήφιοι που είχαν τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, πλήν της Κρήτης όπου εκεί ο περιφερειάρχης είχε την στήριξη του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, πρόκειται για τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, της Ηπείρου με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη, της Θεσσαλίας με τον Κώστα Αγοραστό, του Νοτίου Αιγαίου με τον Γιώργο Χατζημάρκο, της Δυτικής Μακεδονίας με τον Γιώργο Κασαπίδη και της Κρήτης με τον Σταύρο Αρναουτάκη.

- Δημοτικές εκλογές

Δήμος Αθηναίων: Κ. Μπακογιάννης 65,2%

Δήμος Θεσσαλονίκης: Κ. Ζέρβας 66,8% 

Εδώ πρόκειται για μια μικρή έκπληξη, δεδομένου ότι στον πρώτο γύρο ο κ. Κ. Ζέρβας ήταν δεύτερος με μόλις 14,93% και πρώτος ο κ. Ν Ταχιάος με 22,40%.

Δήμος Πατρέων: Κ. Πελετίδης 71,4%

Δήμος Ηρακλείου: Β. Λαμπρινός 51,3%

Δήμος Πειραιώς: Γ. Μώραλης 57,6%

Δήμος Λαρισαίων: Α. Καλογιάννης 57,3% 


Χαρακτηριστικό της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης ήταν το χαμηλό επίπεδο συμμετοχής των πολιτών.

Ο νέος δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη του βρέθηκε στην παλιά Βουλή όπου τον υποδέχθηκαν εκατοντάδες ψηφοφόροι του. Από εκεί, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, δήλωσε: «Είθισται να λένε ότι ο δήμαρχος είναι ο πρώτος πολίτης της χώρας. Εγώ θα είμαι ο τελευταίος πολίτης και θα υπηρετώ κάθε Αθηναίο και κάθε Αθηναία». Και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Τώρα τέρμα τα λόγια. Ότι είπαμε, είπαμε. Τώρα έχει δουλειά, δουλειά δουλειά... Από αύριο δεν υπάρχουν πια παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο, υπάρχει μόνο μια παράταξη για το καλό της Αθήνας».


ΝΔ: Σήμερα έγινε το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής 

«Σήμερα έγινε το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιθυμούν οι πολίτες. Το μήνυμα τους είναι ηχηρό, και καθολικό, καθώς ποτέ στο παρελθόν μια παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα τις 11 εξ αυτών με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξη της», αναφέρει με ανακοίνωση της η ΝΔ για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Πρωτοφανής είναι η επικράτηση της ΝΔ και στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης, δηλαδή στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα η ΝΔ εκλέγει 35 δημάρχους που προέρχονται από τις τάξεις της, έναντι 9 που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και μόλις 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα μόνον ο ένας εξ αυτών είναι κομματικό του στέλεχος)», προσθέτει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΝΔ.

Αλ. Τσίπρας: Έχει μεγάλη σημασία να ξέρεις και να χάνεις

Στην πλατεία Συντάγματος μαζί με στελέχη του κόμματος αλλά και τους χαμένους σε περιφέρεια Αττικής και δήμο Αθηναίων, Ρένα Δούρου και Νάσο Ηλιόπουλο, βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας. Στις σύντομες δηλώσεις του, συγχαίροντας όλους όσους επικράτησαν στο β' γύρο, δημάρχους και περιφερειάρχες, ο πρωθυπουργός τους ζήτησε την επόμενη τετραετία να κάνουν καλύτερες πόλεις, περιφέρειες και τοπικές κοινωνίες, εκμεταλλευόμενοι το νέο θεσμικό καθεστώς.

Κλείνοντας δε, τη δήλωσή του, τόνισε πως από αύριο στον ΣΥΡΙΖΑ, «ενώνουμε δυνάμεις για τη μάχη των μαχών, τις εθνικές εκλογές». «Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει σημασία να ξέρεις να κερδίζεις, αλλά και να ξέρεις και να χάνεις», ανέφερε ο 
Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύοντας το σημαντικό, όπως είπε: «Να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να παλεύεις».






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου