11 Ιουλίου 2019

Τα δύο πρόσωπα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 11.7.2019

Δύο πρόσωπα είχε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ): Το θετικό του, από την έναρξη έως τις 15:00 περίπου και το αρνητικό του μέχρι το τέλος. Στο πρώτο μισό, η αγορά έφτασε έως και το +1,68%, με τους συμμετέχοντες να κινούνται επιλεκτικά καθώς όπως όλα έδειχναν η αντίδραση που άρχισε χτες θα συνεχιζόταν και σήμερα. Όμως ξαφνικά, λίγο πριν τις 15:00, η αγορά άρχισε να χάνει έδαφος ραγδαία, φτάνοντας μάλιστα έως και το -0,50%, με τον τραπεζικό κλάδο από το να σημειώνει εκείνη την ώρα πτώση 3,71%. 

Ειδικότερα ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών απο τις 775 μονάδες που ήταν στις 15:00 κατρακύλησε στις 745 μονάδες στις 15:40, καταγράφοντας απώλειες περίπου 4% σε διάστημα 40 μόλις λεπτών. Τις μεγαλύτερες απώλειες (περίπου 5%) στο ίδιο διάστημα σημείωνε η Εθνική Τράπεζα.

Μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης οι συναλλαγές εντάθηκαν, με τους long να προσπαθούν να υψώσουν άμυνες έναντι της επιτάχυνσης των πωλήσεων. Αν και δεν κατάφεραν να επαναφέρουν το ΧΑ στα ενδοσυνεδριακά του υψηλά, εντούτοις οι αγορές, με τους δεικτοβαρείς (πλην τραπεζών) τίτλους, κατάφεραν να ανακόψουν το αρνητικό πρόσημο της αγοράς.

Βέβαια, αυτό που προβληματίζει όχι μόνο σήμερα, αλλά και από την αρχή της εβδομάδας, είναι η σφοδρότητα των πωλητών, οι οποίοι ήδη προκάλεσαν ένα διήμερο sell off τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στην αγορά γενικότερα. Υπενθυμίζεται εδώ η Πτώση 6,04% στις δυο μετεκλογικές συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η ακόμη μεγαλύτρη κατά 12,11% αθροιστικά στις Τράπεζες στις δυο πρώτες μετά τις εκλογές ημέρες. Και μετά από ένα "διάλειμμα" στη χθεσινή συνεδρίαση (όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,50%), σήμερα οι πωλητές επανέρχονται, προκαλώντας αναταράξεις. 

Παράλληλα, η εικόνα της αγοράς δείχνει ότι τα χαρτοφυλάκια με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα εξακολουθούν να κυριαρχούν το ΧΑ, επιχειρώντας με την έντονη μεταβλητότητα που προκαλούν να αποκομίσουν όσο το δυνατό περισσότερα κέρδη.

Στο μεταξύ, η προσοχή σήμερα ήταν στραμμένη στην έκδοση ομολόγου Tier II της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έγινε με επιτόκιο 8,25%. Από την έκδοση αντλήθηκαν 400 εκατ. ευρώ, ενώ προσφέρθηκε 4πλάσιο ποσό. Η καλή επίδοση της έκδοσης επιβεβαίωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Εθνική, λόγω τόσο των επιδόσεών της, όσο και του σχεδίου μετασχηματισμού της. Όμως το Χρηματιστήριο Αθηνών υποέχθηκε την είδηση με αρνητικές διαθέσεις.

Έτσι, παρά την εξέλιξη αυτή, η μετοχή της Εθνικής σήμερα πιέστηκε σημαντικά, καταγράφοντας στο κλείσιμο απώλειες 3,78%, με την Alpha Bank να την ακολουθεί με το δικό της -2,58%. Στον αντίποδα, το άλμα του +6,53% που σημείωσε η ΓΕΚ Τέρνα έκλεψε την παράσταση.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε σήμερα με κέρδη 0,20% στις 863,33 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 857,29 (-0,50%) και 876,02 (+1,68%) μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,7 εκατ. ευρώ.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 781,78 (+1,56%) και 741,23 μονάδων (-3,71%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 752,91 (-2,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 754,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,94%. Ειδικότερα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κινήθηκε μεταξύ των 2,378 (+2,06%) και 2,200 ευρώ (-5,58%).

Συνοπτικά: Συνεδρίαση με δυο πρόσωπα λοιπόν σήμερα, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να ξεκινούν τις συναλλαγές με εμφανώς ανοδικές διαθέσεις, για να ακολουθήσει συντονισμένη επίθεση των πωλητών, με κύριο εκφραστή των πιέσεων τον Τραπεζικό κλάδο, που είχε σαν αποτέλεσμα την ολοκληρωτική απώλεια των αρχικών κερδών, το γύρισμα των βασικών δεικτών σε ελεγχόμενες απώλειες και έτσι το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, έφτασε να “παίζεται” στην τελευταία ώρα των συναλλαγών, με τους αγοραστές να αποδεικνύονται, οριακά, καλύτεροι στο “φίνις”, αλλά με κλείσιμο μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και τις αρχικές προσδοκίες της αγοράς.

afirimeno.com
Με στοιχεία από capital.gr και euro2day.gr
Φωτο επάνω αριστερα: Η κίνηση του Γενικού Δείκτη του ΧΑ σήμερα






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Με δυο πρόσωπα, αλλά αντίστροφα, και σήμερα Παρασκευή (12.7.2019) το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με σημαντική πτώση αρχικά και ανοδική αντίδραση τις τελευταίες ώρες. Τελικά έκλεισε με ελεγχόμενη πτώση "μαζεύοντας" σημαντικά τις ενδοσυνεδριακές του απώλειες, οι οποίες έφτασαν κοντά στο 2%, αλλά όχι και τις εβδομαδιαίες. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,58% στις 858,35 μονάδες. Πιο έντονες οι μεταβολές του τραπεζικού δείκτη σήμερα που τελικά έκλεισε με πτώση 2,43% στις 736,49 μονάδες. Στο πρώτο πενθήμερο της νέας κυβέρνησης αγορά διόρθωσε πτωτικά, κατά -4,05%, ενώ στο ίδιο πενθήμερο ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε συνολική πτώση 12,08%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή