9 Ιουλίου 2019

Πτώση 6,04% στις δυο μετεκλογικές συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο 12,11% οι αθροιστικές απώλειες των Τραπεζών στις δυο ημέρες! Οι Επενδυτές είχαν ήδη προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα με αυτοδυναμία της ΝΔ.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) μετά το χθεσινό -1,84% έκλεισε σήμερα με πρόσθετες απώλειες 4,28% στις 840,58 μονάδες, από τις 894 μονάδες που ήταν την παραμονή των εκλογών. Μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες των Τραπεζών το διήμερο με τον κλαδικό τους δείκτη, μετά το χθεσινό -6,09%, να κλείνει σήμερα με πρόσθετη πτώση 6,41% στις 736,28 μονάδες.

Η σημαντική αυτή υποχώρηση αποδίδεται κυρίως σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, δεδομένου ότι από την αρχή του έτους μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή τα κέρδη ήταν 45,88% για το Γ.Δ. και +98,74% για τις Τράπεζες.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 27 Μαΐου και μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουλίου, για έξι συνεχόμενες εβδομάδες, ο ΓΔ κινήθηκε ανοδικά από τις 730 μέχρι τις 895 μονάδες, προεξοφλώντας ότι από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα προκύψει Κυβέρνηση με αυτοδύναμη πλειοψηφία και με στάση περισσότερο φιλική προς τους Επενδυτές και προς το Επιχειρείν.

Περα από τις κινήσεις 
των επενδυτών για την κατοχύρωση των κερδών τους, στην πτώση στο ΧΑ συνέβαλε και η ανησυχία των Ευρωπαίων για τη μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων φέτος λόγω της παροχολογίας κατά τους μήνες που προηγήθηκαν. Ακρογωνιαίο λίθο του Ελληνικού προγράμματος χαρακτήρισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ τη δέσμευση επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, ψαλιδίζοντας τις προσδοκίες επαναδιαπραγμάτευσης, που είχαν δημιουργήσει οι δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και θέτοντας σημαντικά εμπόδια στην όποια πρόθεσή της για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Αρνητικά επίσης επέδρασε και προαιρετική δημόσια πρόταση της "SAZKA Group a.s" για το 67% του ΟΠΑΠ, με discount 9,3% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα

Στο ταμπλό τώρα: Σήμερα Τρίτη, η Πειραιώς έκλεισε με βουτιά που έφτασε το 10,30%, με τις Alpha Bank, Λάμδα, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ να ολοκληρώνουν με πτώση που ξεπέρασε το 6% και τις Φουρλής, Jumbo, Eurobank και Σαράντη με απώλειες ανώτερες του 5%. Άνω του -4% έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Εθνική, Motor Oil, Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ. Οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, Βιοχαλκο, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Τιτάν ξεπέρασαν το 3%, ενώ άνω του -2% έκλεισαν οι ΟΤΕ, Coca Cola, Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια.

Πηγές: Με στοιχεία από euro2day.gr και capital.gr

1 σχόλιο:

  1. Αντίδραση με κέρδη στο Χρηματιστήριο σήμερα Τετάρτη. Με μια αντίδραση που κάλυψε τη μισή σχεδόν ζημία που καταγράφηκε το προηγούμενο διήμερο, το Χρηματιστήριο Αθηνών επανήλθε πάνω από τις 860 μονάδες. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,50% στις 861,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,55% στις 769,79 μονάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή