5 Ιουλίου 2019

Bloomberg για Τσίπρα: Η Ευρώπη δάμασε έναν λαϊκιστή και τώρα αυτός πληρώνει το τίμημα

«Η Ευρώπη δάμασε έναν λαϊκιστή και τώρα αυτός πληρώνει το τίμημα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο πρακτορείο Bloomberg που κάνει έναν απολογισμό της θητείας του Αλέξη Τσίπρα λίγες ώρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

To 2015 o Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να φέρει την αλλαγή και την ελπίδα, τελικά για τους περισσότερους ήρθε η απογοήτευση, επισημαίνει στο άρθρο του το Bloomberg. Γίνεται λόγος για μία «μεταμόρφωση», η οποία βελτίωσε αισθητά τις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες και απέσπασε εύσημα στο εξωτερικό, αλλά δεν έδωσε στην ελληνική οικονομία και τους πολίτες αυτά που πολλοί προσδοκούσαν.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, «αν και ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να αποκαταστήσει διεθνώς την πίστη στην Ελλάδα την έχασε στην πατρίδα του, καθώς το φρέσκο πρόσωπο του έφτασε να αντιπροσωπεύει μία από τα ίδια για ένα εξουθενωμένο έθνος», τονίζει το ρεπορτάζ.

Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η άνοδος του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης συνοδεύτηκε από ένα μήνυμα ελπίδας αλλά τελικά κατέληξε να κερδίσει περισσότερους φίλους στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα».

«Για τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ο Τσίπρας είναι ο λαϊκιστής που δαμάστηκε. Αυτός που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού αλλά τελικά είδε λογικά τα πράγματα και ανέλαβε την ευθύνη».

Σύμφωνα με το Bloomberg αρχικά ήθελε να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και μετά έκανε μία συμφωνία με τους πιστωτές οδηγώντας τη χώρα στην εύνοια των επενδυτών.

Επίσης φλέρταρε με τη Ρωσία και στη συνέχεια ενήργησε εναντίον των ρωσικών συμφερόντων στα Βαλκάνια όταν έδωσε τέλος στην διαμάχη δεκαετιών για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, ενός κράτους «που ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προτιμούσε να κρατήσει στην τροχιά του».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg o πρωθυπουργός κέρδισε περισσότερο σεβασμό στο εξωτερικό, όταν έκλεισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, δίνοντας τέλος σε μία μακροχρόνια διαμάχη.

«Για πολλούς Έλληνες, όμως, ήταν πουλημένος καθώς υπέμεναν την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010. Υποχώρησε στις απαιτήσεις των δανειστών για περισσότερες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, απέτυχε να αντιμετωπίσει την εισροή μεταναστών και πυροδότησε διαδηλώσεις για την συμφωνία με την Μακεδονία», σημειώνει το πρακτορείο.

«Στο μεταξύ η οικονομία οδηγήθηκε σε ύφεση πάνω που ήταν έτοιμη να αρχίσει να αναπτύσσεται και έκτοτε δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στους στόχους για την ανάπτυξη», προσθέτει το δημοσίευμα.

Παρόλα αυτά είναι από πολλές απόψεις «τεράστιο επίτευγμα» το γεγονός ότι έμεινε τόσο πολύ στην εξουσία, σχολιάζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι θα ήταν ανόητο να τον ξεγράψει κάποιος, παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ευρύ προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας έμεινε στην εξουσία περισσότερο από κάθε άλλον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την περίοδο της κρίσης, ενώ οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας που είχαν κερδίσει παγκόσμια προσοχή πριν από την εκλογή του εξαφανίστηκαν όσο ήταν στην εξουσία.

Πηγές: kathimerini.grnaftemporiki.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
FAZ: «Ο ισχνός απολογισμός της κυβέρνησης Τσίπρα»
Τόσο διαφορετικοί, ο Μητσοτάκης ακούει, ο Τσίπρας μάχεται






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου