8 Νοεμβρίου 2019

Ήταν «σόου» η έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις Τράπεζες;

Την Πέμπτη, κλιμάκια ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκαναν έφοδο στα κεντρικά γραφεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς και στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Κάποιοι, από την πλευρά των τραπεζών, έκαναν λόγο για επικοινωνιακό «σόου».

Ενώ την προηγούμενη Παρασκευή οι τράπεζες προχώρησαν σε αναπροσαρμογή προς τα κάτω κάποιων από τις επίμαχες χρεώσεις και προμήθειές τους, πηγές της αγοράς έκαναν λόγο για πιθανή ύποπτη, παράλληλη συμπεριφορά
των τραπεζών και εναρμονισμένη πρακτική ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό. 

Ωστόσο, το προηγούμενο διάστημα, φέρεται να υπήρξαν διαμαρτυρίες από μικρότερες τράπεζες καθώς και ηλεκτρονικές τράπεζες, οι οποίες χρησιμοποιούν το δίκτυο ΑΤΜ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών -στην ουσία βασίζονται σε αυτό- και είχαν πιθανές απώλειες από τις εν λόγω χρεώσεις

Σήμερα Παρασκευή συνεχίστηκαν οι έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες για τις χρεώσεις, με επίκεντρο τις διευθύνσεις λιανικής και ειδικότερα τα τμήματα του digital banking.

Στη διάρκεια των ελέγχων, έγινε αντιγραφή δεδομένων από σκληρούς δίσκους, ενώ ζητήθηκαν έγγραφα, αλληλογραφία κλπ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές δόθηκαν στα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν.

Πώς σχολίασαν οι τραπεζίτες στο Reuters την έφοδο

Στην «άνευ προηγουμένου», όπως τη χαρακτηρίζει, έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία των τραπεζών αναφέρεται το Reuters. Tραπεζίτες δηλώνουν στο πρακτορείο πως «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα», καθώς όπως λένε δεν υπήρξε εναρμονισμένη πρακτική στις χρεώσεις. Ορισμένοι κάνουν λόγο για «σόου». 

Επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες το πρακτορείο αναφέρει πως η έφοδος ήταν ταυτόχρονη στις πέντε τράπεζες (Eθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Attica) και στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πως οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι αφορούν τις πρακτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων στις χρεώσεις των συναλλαγών. 

«Μας κυνηγούν για τις προμήθειες στις συναλλαγές» δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Δεν μας επέτρεψαν να φύγουμε από το κτίριο και αντέγραψαν των σκληρούς δίσκους όλων των υπολογιστών» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πάντως ότι «δεν έχουμε να ανησυχούμε για τίποτα».

«Ήταν ταυτόχρονη έφοδος για τις προμήθειες που χρεώνουμε σε πιστωτικές, συναλλαγές με ATM κτλ. Κοιτάζουν να δουν εάν υπήρξε συνεργασία μεταξύ των τραπεζών στην τιμολόγηση» ανέφερε άλλος τραπεζίτης, επισημαίνοντας πάντως και αυτός: «Δεν νομίζω ότι θα ανακαλύψουν τίποτα». Όπως είπε «όταν τιμολογείς τις υπηρεσίες σου, είναι φυσικό να παρακολουθείς και τι κάνουν οι ανταγωνιστές σου- προς τα πάνω και προς τα κάτω». Σχολίασε δε πως «είναι περίεργο το γεγονός ότι η έρευνα λαμβάνει χώρα μετά την απόφαση ορισμένων τραπεζών να μειώσουν τις χρεώσεις».

Δύο άλλοι τραπεζίτες άφησαν να εννοηθεί στο πρακτορείο ότι η κίνηση ήταν πολιτικά υποκινούμενη, κάνοντας λόγο για «σόου».

Το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα

Η θεαματική έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα στρατηγεία των συστημικών τραπεζών είναι από τους κανόνες θεμιτή, ουδείς είναι υπεράνω του νόμου, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι προκαλεί αναστάτωση στην αγορά δημιουργώντας ερωτήματα για τα κίνητρα και τις στοχεύσεις της.

Εάν ήταν, η έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις Τράπεζες, ένα «σόου» ενταγμένο στο επικοινωνιακό κλίμα της εποχής, το αποτέλεσμα θα δείξει.

Πάντως, οι πιέσεις που δέχεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην κερδοφορία του και ειδικότερα στο σκέλος των τόκων-εσόδων, όσο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν στο 45% του συνόλου, το υποχρεώνουν να αναζητεί λύσεις στο άλλο σκέλος των προμηθειών-εσόδων. Τώρα όμως, μετά την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, φαίνεται να μπαίνει ένα πρόσθετο εμπόδιο και σε αυτή τη διέξοδο.

Προς το παρόν, το βαρύ το κλίμα που ούτως ή άλλως υπάρχει στο «μέτωπο» των τραπεζών, λόγω των μη εξυπηρετουμένων δανείων, φαίνεται, αντί κάποιας προσπάθειας να ελαφρύνει, να βαραίνει ακόμη περισσότερο... 

Takis Ant για το afirimeno.com

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr και naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου